Reseguide: San Francisco

USA:s kulligaste stad har alltid gått sin egen väg. Det går en rak linje från 1960-talets färgglada hippievåg till dagens hälsomedvetna ekohuvudstad. San Francisco är, vid sidan av Portland, Oregon, landets mest politiskt liberala stad och en stad för alla. För 25-åriga techies som tjänar miljoner, för utslagna krigsveteraner, för surdegsbagarna, för Alcatrazturisterna, för vildmarksäventyrarna och för världens alla kreativa som söker sig hit. Vi lät oss förföras av mat, kultur och natur.

Läs Mer »

Reseguide: San Francisco

USA:s kulligaste stad har alltid gått sin egen väg. Det går en rak linje från 1960-talets färgglada hippievåg till dagens hälsomedvetna ekohuvudstad. San Francisco är, vid sidan av Portland, Oregon, landets mest politiskt liberala stad och en stad för alla. För 25-åriga techies som tjänar miljoner, för utslagna krigsveteraner, för surdegsbagarna, för Alcatrazturisterna, för vildmarksäventyrarna och för världens alla kreativa som söker sig hit. Vi lät oss förföras av mat, kultur och natur.

003_MC_051013

1. Mission Cheese

Hur smakar Kaliforniens bästa ost och naturvin? Svaret serveras på Mission Cheese – en liten vinbar på Valencia Street, distriktet Missions paradgata där rutiga friluftskläder, surdegskultur och fixed gear-cyklar dominerar stadsbilden. Vinlistan domineras av flaskor fria från besprutning, tillsatser, svavel och manipulering av musten. Norra Kaliforniens svala odlingsklimat är optimalt för naturviner och Mission Cheese har befäst positionen som rörelsens affischnamn i San Francisco. På ostfronten är det följaktligen småskaligt, lokalproducerat och ekologiskt som gäller.

Adress: 736 Valencia Street / www.missioncheese.net

FullSizeRender2

2. SPQR

SPQR är en fem år gammal krog som drivs av ett gäng italienare som går way back. Så way back att de glömt, eller snarare skiter i, hur italienska konventioner ser ut på tallriken. Utan att för den delen överge idén om att antipasti, primi och secondi är det bästa sättet att käka middag på. Som ett slags nyskapande traditionalist bjuder SPQR på rätter som paté på grishuvud med krispiga gris- öron, kycklinglever med jordgubbsmarmelad, honungs- glaserat bacon med mozzarella från kalifornisk bisonoxe. Rum Hemma fastnade för korv på wagyubiff–beställde två. Vinlistan är fullkomligt obegriplig även för den insatte – men ta servitörerna i hand, de är proffs.

Adress: 1911 Fillmore Street / www.spqrsf.com

PaperDoll1

3. Museum of Craft & Design

Kvarteret Dogpatch är San Franciscos snackis just nu. Det är här de kreativa hänger och området fick sitt namn efter de herrelösa hundarna som härjade här och käkade köttrester från områdets slakterier. 2013 flyttade Museum of Craft and Design in i en av alla övergivna lagerlokaler  och tomma skeppsdockor som finns här. Här möts designer, formgivare, forskare och besökare för samtal och utställningar kring form och arkitektur. Utställningarna kretsar ofta kring hur form och design kan fungera som motor i arbetet för ett hållbart samhälle. En spännande upplevelse–både för stora och små.

Adress: 2569 Third Street/ www.sfmcd.org

15020719_0007

4. Audium

Vi ska villigt erkänna att ljudkonst inte hör till de lättillgängligaste av konstformer. Men ett besök på konsthallen Audium är en utomkroppslig upplevelse, det är en världsunik institution i sitt slag. Besökarna, max 49 åt gången, sitter i en rund ring omsluten av ett kupolformat tak med 169 högteknologiska 3D-högtalare. Ljuset släcks och det blir becksvart. Någonstans i mörkret står kompositören Stan Shaff och framför sitt konstverk. Knastrande bränningar som slår in över Big Surs karga klippor, fnittrande barn, origamitranor viks, organiska slagverk, didgeridoo i ett köpcentrum bakom mullrande elektroniska ljudlandskap och små fragment av kalifornisk 60-talspsykedelia. Ljuden snurrar runt runt runt. Efter förställningen håller Stan Shaff ett litet anförande och berättar om sin konst och sina högtalare. Det har han gjort i snart 40 år.

Adress: 1616 Bush Street / www.audium.org

IMG_8755

5. The Parsonage

I ett av alla San Franciscos bedårande, äggvita 1800-talshus ligger The Parsonage, ett bed & breakfast som drivs av det pensionerade paret Joan Hull och John Phillips. Två beresta foodies som varje morgon serverar frukostar från himmelriket–och varje kväll bjuder på Napa Valleys finaste årgångar naturvin med utsikt över San Franciscos skyline. Hela hemmet är fullt av föremål och konstverk från deras liv och resor. Rummen, fem till antalet, är hemtrevligt mysiga och ett betydligt bättre alternativ till många av San Franciscos hotell. Läget, i hippa Hayes Valley, fem minuter från både Mission och Castro, är dessutom bästa tänkbara.

Adress: 198 Haight Street / www.theparsonage.com

Dining Room 3

6. State Bird Provisions

Underbara State Bird Provisions på mysiga Fillmore Street ligger högt upp på många topplistor över USA:s främsta krogar. I det öppna köket snurrar ett tiotal vitklädda kockar likt ett urverk och langar smårätter som åker ut på rullbord. Vi, gästerna, väljer och pekar och ratar.Toskansk burrata friterad i surdegsbröd? Ja, tack. Barbarescobräserad oxkind? Ja, tack. Kaliforniska lobster rolls? Stekta kantareller med alger och krondill? Ja, tack. Kolgrillad kummel med fänkålsfrön? Ja, tack. Borden fylls av smårätter som man delar, smakar och beställer mer av. Ett suveränt koncept – för en spottstyver dessutom. Glöm inte att boka bord – väntetiden snittar på tre månader!

Adress: 1529 Fillmore Street / www.statebirdsf.com

bigsur

7. Big Sur

Knappt tre timmars bilfärd söderut längst mytomspunna Highway One ligger Big Sur. Den vilda naturen skulle kunna vara en hybrid av Montenegros svindlande bergslandskap och västra Irlands karga ödelandskap. Men här finns också redwoodskog, med världens största träd. Länge var här helt öde men för några årtionden sedan sökte sig USA:s intellektuella hit, och nu bor här främst några lyckligt lottade dollarmiljonärer–med Stilla havets horisont som granne. För den som är jetlaggad och morgonpigg går det att hinna med Big Sur på en dag – men vi rekommenderar en övernattning. Bor gör man bäst i de små trästugorna på Deetjens Inn, strudelfrukost käkar man på Big Sur Bakery och badar gör man på någon av alla öde sandstränder. Kallt men uppfriskande!

www.bigsurbakery.com /  www.deetjens.com

7043033613_6a40b9fde4_k

8. Bar Tartine

Som på så många andra San Francisco-krogar är det smårätter som gäller på Bar Tartine. Populärt bland både foodies och turister. Matsedelns höjdpunkt är avsmakningsmenyn på 14 rätter som ändras från dag till dag beroende på vad bönderna runt Bay Area har att erbjuda. Temat är östeuropeiskt på kaliforniska – under Rum Hemma-redaktionens besök äter vi inlagda grönsaker, långkokt lammgryta, mustiga oxsvansar, squashsoppa, glass på brännässlor och galet goda rotfrukter. Vinlistan sträcker sig norrut, från Napa Valley och upp mot Oregon och Portlands naturvinskretsar. Missa inte bageriet med samma namn–det bakar prisbelönt bröd på kaliforniska surdegsbakterier.

Adress: 561 Valencia Street / www.bartartine.com


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

Guide