Fransk linsgryta

Den här rätten påminner om Coq au vin i smaken, men är helt vegetarisk. Veckans recept är Sally Voltaires franska linsgryta!

Läs Mer »

Fransk linsgryta

kbok11_2446 kopieraRecept: Sally Voltaire, Foto: Stefan Andersson

Fransk linsgryta

Den här rätten påminner om Coq au vin i smaken, men är helt vegetarisk. Om man vill äta mer vegetariskt men har idétorka är ett tips att utgå från klassiska recept och sedan ersätta kött och fisk med baljväxter och grönsaker.

4-6 personer

1 gul lök, tunt skivad
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
3 morötter, skivade
1⁄2 fänkål, tunt skivad
1⁄2 gul zucchini, halverad på längden och skuren i halvmånar
2 lagerblad
1 knippe färsk timjan, repade blad 100 g körsbärstomater
1 dl rött vin
2 msk tomatpuré.
8 dl grönsaksbuljong
1 msk majsstärkelse (Maizena), utrörd i lite kallt vatten
200 g champinjoner (gärna skogschampinjoner), skivade
3 dl kokta puylinser
1 kruka bladpersilja, hackad
olivolja eller rapsolja till stekning
salt
svartpeppar

TILL SERVERING

Dijonyoghurt, rör ihop yoghurt, senap och honung. Smaka av med salt och peppar.

Hetta upp olja i en stor kastrull och fräs lök, vitlök, morötter,fänkål och zucchini i någon minut utan att det tar färg. Tillsätt lagerbladen och hälften av timjanbladen. Vrid några varv med svartpepparkvarnen över. Vänd ner tomaterna och tillsätt vin, tomatpuré, grönsaksbuljong och majsstärkelseblandningen. Koka upp och låt småkoka i 15–20 minuter, tills grönsakerna mjuknat men fortfarande har tuggmotstånd. Stek under tiden svampen i olja på hög värme i en stekpanna. Smaka av med salt och peppar. Häll den stekta svampen i grytan tillsammans med de kokta linserna, resten av timjanbladen samt persiljan. Smaka av med salt och peppar. Rör ihop Dijonyoghurten och servera den till grytan.

Receptet är hämtat ur boken ”Sally Voltaires mat” av Sally Voltaire.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

Livsstil