Egg burger

Lägg ägg på burgaren, kocken Tove Nilsson bjuder på ett frestande gott Egg burger-recept.

Läs Mer »

Egg burger

Egg-burger

Egg burger

2 portioner

BRIOCHE BUN-DEG (ca 20 st )
½ paket färsk jäst
3 ½ dl mjölk
½ dl strösocker
1 ägg
10 dl vetemjöl (ca 600 g)
1 tsk bakpulver
2 tsk salt
200 g smör, rumsvarmt
1 ägg till pensling

FYLLNING (2 burgare)
2–3 gula lökar
2 msk smör
2 krm salt
140 g bacon
1 sats scrambled eggs*
3 msk finhackad gräslök

BRÖD
Smula sönder jästen i en bunke och blanda med mjölk och socker. Rör tills jästen smälter. Blanda ner ägget i vätskan.

Blanda ut bakpulvret med lite av mjölet. Arbeta in blandningen och resten av mjölet i degen. Arbeta in salt och smör till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl om det behövs. Täck degen med plast och låt jäsa i rumstemperatur cirka 2 timmar.

Dela degen i 20 bitar och rulla till runda bullar. Lägg på 2 plåtar med bakplåtspapper, platta till bullarna något. Täck med kökshandduk och plastfolie och låt jäsa cirka 2, 5 timme. Plasten gör så att bullarna inte blir torra, all fukt stannar kvar i degen.

Sätt ugnen på 250 grader. Sänk till 225 grader när bullarna gräddas. Vispa 1 ägg med 1 msk kallt vatten. Pensla bullarna och grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Bullarna ska få rejält med färg på toppen. Sätt ugnen på 150 grader.

FYLLNING
Skala och strimla löken. Fräs i 2 msk smör och 2 krm salt cirka 10 minuter på medelvärme, tills löken är mjuk och gyllenbrun. Knaperstek baconet. Lägg åt sidan.

Gör scrambled eggs. Blanda i gräslöken. Krydda med salt och peppar. Dela 2 bröd i halvor och stek i smör så att snittytan blir rostad. Lägg ostskivor på undre delen och värm i ugnen cirka 5 minuter så att osten smälter. Lägg sedan på varma scrambled eggs, bacon och lök. Lägg brödlocket och servera direkt.

 

* Scrambled eggs

2 normalstora ägg
1,5 msk vispgrädde
1 mak smör
salt

Blanda äggen med grädden. Vispa ihop till en smet, den behöver inte vara helt jämn. Hetta upp en stekpanna till medelvärme och smält smöret. Häll i äggsmeten och rör långsamt på svag värme till en äggröra med stora flockiga äggbitar.

När äggröran fortfarande är krämig och flockig börjar den bli klar. Det är viktigt att den inte går för länge i pannan och blir torr och svampig. Stjälp över på en tallrik när röran fortfarande är lös och krämig. Salta och peppra.

Recept Tove Nilsson Foto Charlie Drevstam

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

Livsstil

  • omslag Trend

    Sommaren hänger förhoppningsvis i ett bra tag till. Här är de tjusigaste prylarna att packa för både utflykten till landet och picknickfilten i stan.

    Läs Mer »
  • min stil omslag Min Stil: Marie Jedig

    Färgstarka bloggaren Marie Jedig bor i en stilsäker våning i Köpenhamn. För Rum Hemma talar hon ut om snacksalami, drömmöbler och filosofiska citat.

    Läs Mer »
  • Namnlöst-1 Min Stil: Trine Kjær

    Färgsprakande influencern Trine Kjær om att våga mixa olika färger och sitt bästa gratisnöje.

    Läs Mer »
  • mån inst nr2 Månadens instagrammare

    Bakom det drömska och inspirerande kontot @viktoriaholmgren hittar vi den Umeåbaserade fotografen och influencern. För Rum Hemma delar hon med sig av sina bästa knep och tips för en perfekt bild.

    Läs Mer »