Jordgubbstabbouleh med gratinerad lammfilé

Tabbouleh är en saftig Mellanösternsallad med bulgur, som blir extra god med lite jordgubbar i.

Läs Mer »

Jordgubbstabbouleh med gratinerad lammfilé

Tabbouleh är en saftig Mellanösternsallad med bulgur. På sommaren är det gott att blanda jordgubbar i salladen, men när bärsäsongen är över passar tomater lika bra. Salladen är också en höjdare till grillat lammkött, kryddiga korvar, kyckling eller fläskkarré – gärna tillsammans med tzatziki.

omslag

Jordgubbstabbouleh med gratinerad lammfilé

4 portioner

Kött
1 dl mandel
1 hackad vitlöksklyfta
2 dl grovhackad dill
1/2 dl olivolja
100 g getost (chèvre)
flingsalt
nymald peppar
500–600 g lammytterfilé
smör till stekning

Tabbouleh
2 1/2 dl bulgur
5 dl grönsaksbuljong
3 hackade schalottenlökar
1 dl grovhackade pistaschnötter
2 dl hackad bladpersilja
1 dl hackad mynta
3 msk pressad citron
3 msk olivolja
flingsalt
nymald peppar
3–4 dl tärnade jordgubbar

Tabboulehn
Koka bulgurgrynen under lock i buljongen,cirka 10 minuter. Låt grynen kallna. Blanda bulgur, lök, nötter, örter, citronsaft och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner jordgubbarna i salladen vid servering.

Köttet
Mixa mandel, vitlök, dill och olivolja. Blanda i smulad ost och smaka av med salt och peppar.Sätt ugnen på 225 grader. Putsa filén fri från senor och hinnor. Bryn den runtom i smör. Krydda med salt och peppar. Lägg över köttet på en plåt med bakplåtspapper. Stick en köttermometer i köttets tjockaste del. Bred toppingen över köttet. Stek i mitten av ugnen tills termometern visar 57 grader för rosa kött. Ta ut köttet och låt det vila under aluminiumfolie cirka 10 minuter. Skär eventuellt köttet i skivor vid servering.

Recept Caroline Hofberg Foto Tia Borgsmidt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

Matnyttigt