Dakospaj

Dakospajen passar perfekt i flera sammanhang, alltifrån som förrätt till varmrätt och på buffébordet.

Läs Mer »

Dakospaj

Dakospaj är en matig paj fylld med fetaost och spenat, som vid servering garneras med en härligt fräsch tomatsallad. Pajen passar perfekt i flera sammanhang, alltifrån som förrätt till varmrätt och på buffébordet.

o_dakos

4–6 portioner

Pajskal
125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
3 msk kallt vatten

Fyllning
1 gul lök
2 msk olivolja
200 g färsk bladspenat
300 g fetaost
4 ekologiska ägg
2 dl matlagningsgrädde
1,5 tsk salt
2 krm nymald svarpeppar

Garnering
500 g körsbärstomater
1 dl god olivolja
2 msk torkad oregano
några kvistar färsk oregano

Gör så här
Pajskal: Sätt ugnen på 200 grader. Skär smöret i mindre bitar och blanda snabbt ihop med resterande ingredienser till en slät pajdeg. Kavla ut degen tunt på ett mjölat bakbord, eller mellan två mjölade bakplåtspapper, och lägg över i en pajform, ca 24 cm i diameter, så att det täcker botten och kanter. Nagga botten och ställ in formen i frysen i ca 30 minuter. Grädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna helt.

Fyllning: Skala och finstrimla löken. Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs lök och spenat på medelhög värme tills löken har mjuknat och spenaten har släppt sin vätska. Låt rinna av i ett durkslag. Lägg lök och spenat i botten av pajskalet och smula över fetaost. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar och häll över fyllningen. Grädda pajen mitt i ugnen i 25–30 minuter tills fyllningen nästan har stelnat och ytan har fått en gyllenbrun färg. Låt svalna och ställ sedan kallt i minst 2 timmar. Grovhacka tomaterna och blanda med olivolja och kryddor. Garnera den kalla fetaostpajen med tomatsalladen vid servering.

Recept ur Vegofest, av Jennie Benjaminsson och Stina Patetsos. Foto Katarina Di Leva

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

Livsstil