Persikopaj med konjak

Pepp på paj! Linda Lomelinos frestande recept lämnar sällan någon oberörd – här är en av favoriterna från hennes vackra bok Lomelinos Pajer.

Läs Mer »

Persikopaj med konjak

omslag
6-8 portioner

Pajdeg
4 dl vetemjöl
2 msk ljust muscovadosocker (hårt packat i måttet)
1/4 tsk flingsalt
200 g kallt smör
3-4 msk konjak
ev 1-2 msk iskallt vatten

Persikofyllning
650 g persikor
2 msk majsstärkelse
1/2 tsk malen kanel
3/4 dl ljust muscovadosocker (hårt packat i måttet)
1 msk konjak
1/4 tsk flingsalt
25 g smör

Till pensling
1 ägg
1 msk mjölk
en nypa flingsalt
1 msk rårörsocker


Pajdeg
1. Blanda mjöl, socker och salt i en skål. Tärna smöret och tillsätt det till mjölblandningen. Nyp ihop med fingrarna till en smulig deg.
2. Tillsätt konjak och rör ihop med en gaffel. När du kan plocka upp en bit av degen och den håller ihop när du trycker ihop den, då har du tillsatt tillräckligt med vätska. Om degen verkar vara för torr tillsätt då vatten. Lägg över degen på en bit plastfolie, platta ut degen något, slå in den i plastfolie och lägg in i kylen i minst 1 timme, men gärna över natten.

Fyllning
1. Dela persikorna, kärna ur och skiva dem. Lägg dem i en skål tillsammans med majsstärkelse och kanel.
2. Lägg socker och konjak i en liten kastrull. Rör om tills sockret löst ut sig och låt koka upp. Sjud blandningen i 1 minut, rör om försiktigt då och då. Tillsätt salt och smör och rör tills smöret smält. Häll blandningen över persikorna och blanda om väl.

Baka ut och grädda
1. Värm ugnen till 225°.
2. Dela degen i 2 delar. Kavla ut till cirklar på en lätt mjölad arbetsyta till 3-4 mm tjocklek.
3. Klä formen med den ena utkavlade pajdegen och ställ in formen i kylen.
4. Skär den andra utkavlade pajdegen i olika breda remsor.
5. Häll persikofyllningen i formen och pensla kanterna med lite vatten. Lägg degremsorna ovanpå i ett korgmönster. Vik in överhänget upp på pajen och forma en dekorativ kant med fingrarna.
6. Ställ in pajen i frysen i 15 minuter (för att den ska hålla formen bättre i ugnen under gräddningen).
7. Vispa ägg, mjölk och salt i en liten skål. Pensla pajen med äggblandningen och strö rårörsocker ovanpå.
8. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 15 minuter. Sänk därefter värmen till 175° och grädda i ytterligare 40-45 minuter, tills pajen är gyllenbrun och fyllningen bubblig. Om pajen ser ut att få för mycket färg mot slutet kan du lägga en bit aluminiumfolie eller bakplåtspapper över. Ta ut och låt svalna helt. Servera gärna vaniljglass till.

TIPS!
Det är inte alltid så lätt att få ut den där envisa kärnan ur persikan utan att mosa hela frukten. Tricket är att från början välja frukter som är lite mjuka men inte mosiga. Det är oftast de hårda fruk­ terna som kärnan sitter ordentligt fast i. Lyckas jag inte få ut kärnan brukar jag skiva hela frukten runt kärnan för att se­ dan skära bort skivorna Detta resulterar inte alltid i snygga skivor, men vad gör det? Det viktiga är att det smakar bra!

Recept ur Lomelinos Pajer. Recept och foto av Linda Lomelino.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

Livsstil