Vinnaren av Guldstolen 2016

Tidigare i veckan gick Arkitekturgalan av stapeln på Cirkus i Stockholm jag var själv inte där men har förhört mig om tillställningen av de kollegor som var det, och kollat på webben förstås. Som på alla galor så delas prestigefyllda priser ut; Kasper Salin-priset för bästa byggnad, Sienapriset för bästa utemiljö, Planpriset, Bostadspriset, Kritikerpriset, Villapriset Läs Mer »

Vinnaren av Guldstolen 2016

Tidigare i veckan gick Arkitekturgalan av stapeln på Cirkus i Stockholm jag var själv inte där men har förhört mig om tillställningen av de kollegor som var det, och kollat på webben förstås. Som på alla galor så delas prestigefyllda priser ut; Kasper Salin-priset för bästa byggnad, Sienapriset för bästa utemiljö, Planpriset, Bostadspriset, Kritikerpriset, Villapriset och Guldstolen som prisar ett svenskt nyligen färdigställt inredningsprojekt.

T o m i fjol kunde priset tillfalla både möbler och internationella projekt men från och med i år fokuserar man alltså på svensk inredning av hög arkitektonisk kvalitet.

Vann gjorde Luzette – restaurang, bar, take away, bageri och kök på Centralstationen i Stockholm och den som kan sin inredningsbingo borde inte ha det svårt att lista ut att Jonas Bohlin står som ansvarig arkitekt, lättast genom valet av stolar och lampor. Handläggande arkitekt var Kalle Dinell och juryns omdöme lyder:

Ett vällagt pussel där delarna bildar en sammanhållen helhet som bär arkitektens välkända signatur. Med avstamp i klassisk restaurang- och caféestetik har de enskilda delarna, tack vare omsorg om detaljerna, tillåtits blomma ut. Arkitekten visar en osvikliga förmåga att finna nya grepp och lösningar som inte följer inredningsarkitekturens kortsiktiga trender utan snarare bidrar till att staka ut en ny riktning för disciplinen.”

Trots sina två år på nacken har jag aldrig varit där men siktar bestämt på ett besök i januari eftersom jag precis bokat en tågbiljett. Och jag håller med, lokalen är fint omhändertagen och restaurangen känns tidlös och ganska spännande bl. a för blandningen av supergamla, äldre och nyare armaturer i taket.

luzette_foto_anders_thessing-1024x684_02

luzette_foto_anders_thessing-1024x684_07 luzette_foto_anders_thessing-1024x684_06  luzette_foto_anders_thessing-1024x684_04 luzette_foto_anders_thessing-1024x684_03  luzette_foto_anders_thessing-1024x684_05luzette_foto_anders_thessing-1024x684

Foto: Anders Thessing

Övriga nominerade var: Aesop SoFo – hudvårdsbutik i Stockholm, Bar Central – restaurang i Stockholm, Restaurang Koka, i Göteborg.

Nu ska jag åka och hämta på förskolan och Boo och jag tänkte baka saffransbullar för från och med idag har jag en ledig eftermiddag i veckan för mysigt mamma-barn-häng.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

Inredning

 • luzette_foto_anders_thessing-1024x684 Vinnaren av Guldstolen 2016

  Tidigare i veckan gick Arkitekturgalan av stapeln på Cirkus i Stockholm jag var själv inte där men har förhört mig om tillställningen av de kollegor som var det, och kollat på webben förstås. Som på alla galor så delas prestigefyllda priser ut; Kasper Salin-priset för bästa byggnad, Sienapriset för bästa utemiljö, Planpriset, Bostadspriset, Kritikerpriset, Villapriset Läs Mer »

 • littlemissfixit_ally_kruka_plantagen02 Budgettips antik kruka

  Egentligen var jag på jakt efter en Corokia till ett stylingjobb jag gjorde i helgen varför jag hamnade på Plantagen som har söndagsöppet. Istället för Spökträd som de också kallas kom jag därifrån med ett antal glaserade krukor fuskmodell äldre vilket också var bra då ett antal växter står barfota. Krukan heter Ally och finns (och har Läs Mer »

 • littlemissfixit_newin_karlskronalampfabrik02 Senaste nytt

  I somras köpte jag ju en oljelampa till Torpet. Det är så himla mysigt med den typen av belysning tycker jag och redan där i Lysekil tittade vi på en storebror till Hundraåringen utan att göra slag i saken. Tidigare i veckan var Jesper och klippte sig och överraskade mig med att förutom nyfriserad komma Läs Mer »

 • fyrvagenoland07 Fyrvägen 71, Löttorp

  Från ett häftigt boende till ett annat för med en kollega vars man jobbar som mäklare och en annan som kite-surfar mycket på norra Öland och jag själv som älskar speciella byggnader så seglade såklart Högby fyrmästarbostad upp som samtalsämne på fikat häromdagen. Det är dödsboet efter konstnären Stephan Lundh som är till salu. Drömmigt Läs Mer »