Inredaren tipsar: Sovrum

Hästens egen trendexpert Richard Prime tipsar om kommande trender och hur man förändrar i sovrummet med små medel.

Läs Mer »

Inredaren tipsar: Sovrum

Hästens egen trendexpert Richard Prime tipsar om kommande trender och hur man förändrar i sovrummet med små medel.

Av Sandra Gustafsson Urval Emmy Lundström

 Namnlöst-1

Sänggavel, 7 700 kr, Tine K. Ljusgrått lakan i bomullssatin, fr 249 kr, Ellos. Ekologisk och VOC-fri väggfärg, 1 150/10 liter, Byggfabriken. Pläd, 849 kr, Muuto. Bord, 1 589 kr, Hay.

 

Vad bör man tänka på när man inreder sovrummet?
– Färg är viktigt, eftersom olika färger kan ha olika effekter på din kropp. Det har visat sig att varma färger som röd och orange ökar pulsen och blodtrycket – kanske inte det bästa när det är sovdags. Svalare färger som blått lugnar sinne och kropp, vilket passar bra i sovrummet där du ska kunna koppla av. Satsa på dimningsbar och behaglig belysning. Ett alternativ är att ha mindre ljuskällor som sänglampor med mjukt ljus.

Att investera i en bra säng är såklart viktigt, i snitt sover vi 27 år av våra liv, så det är bara dumt att snåla. En bra säng är ett viktigt första steg till god sömn. Välj säng, madrass och bäddmadrass i naturmaterial så att din kropp kan reglera kroppstemperaturen.

 Namnlöst-2
Vas, 1 100 kr, Svenskt Tenn. Sammetskudde, 399 kr, Ceannis. Ekologisk och VOC-fri väggfärg, 1 150 kr/10 liter, Byggfabriken. Himmelsäng, 4 399 kr, Ellos.

 

Vilka trender kan vi se framöver?
– En stor trend är att klä sängen efter säsong – både när det gäller material och färg. Till exempel bäddlinnen i lin under sommaren och tjockare material under vintern. Vi ser också att sömn i sig är ett hett ämne, då det pratas mycket om hur sömn förbättrar både vår hälsa och välbefinnande. Som en följd av detta har sovrummet blivit en allt viktigare del i hemmet.

Vad bör alla ha i sovrummet? (Förutom en riktigt go säng)
– Bra kuddar är A och O, utan dem minskar du chanserna till en god natts sömn. Det är också viktigt att använda sängkläder i naturliga material, vävda sådana, så att luft kan cirkulera. Då minimerar du risken att bli för varm, vilket ofta är en av orsakerna till att vi vaknar mitt i natten eller för tidigt på morgonen.

 Namnlöst-3
Kudde, 500 kr, Ferm Living. Påslakan och örngott i bomull, 1 290 respektive 399 kr, Himla. Tonad spegel i rosa, 2 799 kr, Aytm. Ekologisk och VOC-fri väggfärg, 1 150 kr/10 liter, Byggfabriken. Mörkgrått påslakanset i bomull, 599 kr, Ellos. Grått överkast, 4 499 kr, Bloomingville.

 


Vilka är dina bästa tips för att med små medel förändra i sovrummet?
– Ett enkelt tips som gör stor skillnad är att måla om sovrummet, och då med färg utan VOC. Måla gärna i en sval färg som lugnar. Växter kan också förändra sovrummets karaktär, de är inte bara dekorativa utan renar dessutom luften som cirkulerar i rummet.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

Inredning