Bakom Fasaden: Emilia Ilke

Emilia Ilke är konstnären som vågade satsa trots alla råd att byta till en mer ekonomiskt hållbar bana. För Rum Hemma berättar hon om kreativitet, utmaningar och det aktuella samarbetet med Granit.

Läs Mer »

Bakom Fasaden: Emilia Ilke

Emilia Ilke är konstnären som vågade satsa trots alla råd att byta till en mer ekonomiskt hållbar bana. För Rum Hemma berättar hon om kreativitet, utmaningar och det aktuella samarbetet med Granit.

Av Sandra Gustafsson

bf– emilia1

Berätta, hur kom det sig att du blev konstnär?
– Det är nog inget jag blev, utan något jag alltid haft inom mig. Sedan har jag vågat satsa vidare på konsten trots alla förmaningar om att det inte går att leva på.

Vad inspirerar dig?
– De senaste åren har jag inspirerats mycket av inredning, främst bruksföremål i lera och glas. Utöver det inspirerar foton, udda loppisting och andra konstnärers arbeten.

Beskriv din kreativa process! Vad tänker du när du målar?
– Jag är väldigt närvarande och kopplar bort tid och rum. Allt handlar om de verk jag arbetar med där och då – om placering, komposition, den perfekta kulören och känslan jag vill förmedla. Jag arbetar oftast på ett tiotal verk samtidigt och gillar när de förstärker och pratar med varandra och bildar sammanhängande kollektioner.

bakom fasad – 12 månGranitsamarbetet resulterade i en väggkalender med 12 motiv signerade Emilia Ilke.

 

Hur ser en arbetsdag ut?
– Näst intill omöjligt att svara på, eftersom alla dagar och uppdrag är så olika. Det kan vara alltifrån långa dagar i atéljen till att skicka prints till kunder, eller leta inredning till lägenhetsstajlingar. Det är det jag uppskattar mest med mitt yrke, att det aldrig blir enformigt.

Vilken är den största utmaningen i ditt arbete?
– Att fortsätta när det känns motigt, när det känns som att ALLA är så mycket bättre än jag. Jag försöker lita på att allt har sin tid och att min envishet ska ta mig dit jag vill. ”En konstnär är den som fortsätter” sa en bekant till mig en gång. Det brukar jag tänka på när det känns tufft.

Vad betyder konsten för dig?
– Allt! Den är det viktigaste i mitt liv. Jag har haft dödsångest sedan jag var liten och håller mig sysselsatt för att känna mig levande, för att slippa stanna upp och tvivla. Jag mår som bäst i mitt skapande.

Emilia Ilke

Vad är kreativitet för dig?
– Ett flow, en energi och inspiration som inte går att sätta stopp för.

Kan du berätta lite om samarbetet med Granit?
– Jag har tillsammans med Granit gjort en kalender för 2017. Jag ville att produkten skulle bli något som bestod och har därför formgett kalendern så att motiven är lätta att rama in efter månadens slut. I processen har jag inspirerats av Granits sortiment och klippt hundratals former som jag flyttat omkring tills de hittat sin rätta plats. Granit gav mig fria händer från början, vilket har gjort detta till ett riktigt drömsamarbete.

Vad händer härnäst?
– Jag medverkar i Liljevalchs Vårsalong 2017 (11 januari till 5 mars) där tre av mina verk har blivit utvalda. Därefter har jag några spännande samarbeten som jag ska förverkliga och så ser jag fram emot att bli mamma i slutet av mars •


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

Inredning

 • Namnlöst-1 Min Stil: Trine Kjær

  Färgsprakande influencern Trine Kjær om att våga mixa olika färger och sitt bästa gratisnöje.

  Läs Mer »
 • mån inst nr2 Månadens instagrammare

  Bakom det drömska och inspirerande kontot @viktoriaholmgren hittar vi den Umeåbaserade fotografen och influencern. För Rum Hemma delar hon med sig av sina bästa knep och tips för en perfekt bild.

  Läs Mer »
 • morsdag På söndag är det morsdag – vi listar de finaste prylarna att hylla mamma med!

    Gläns i sommarens färg med ett piffigt nagellack att pynta tår och naglar med. Nagellack, 50 kronor H&m Fira en mamma du tycker om genom att ge bort ett gåvobevis från SOS Barnbyar. sos-barnbyar.se/morsdag Bling Bling – fira ordentligt på söndag och låt henne skina med denna fina. Ring, 1 549 kronor Maria Black Läs Mer »

 • budget6 Ökenvibbar i veckans bästa budgetköp

  Vips så kom sommaren – plocka in den heta känslan i hemmet med varma ökentoner, kaktusmotiv och palmer. Här hittar du sommarheta budgetköp under 400 kronor! Den gångna veckans värmebölja har fått oss att snöa in på luftiga klänningar som denna orangea härlighet. Klänning, 399 kronor, Carin Wester/Åhléns. Mixa upp ökentonerna med lite stadslandskap i Läs Mer »