Inredarens bästa tips till barnrummet

Frilansjournalisten och bloggaren Maria Soxbo om trender till barnrummet och hur man inreder över åldersklyftorna.

Läs Mer »

Inredarens bästa tips till barnrummet

Frilansjournalisten och bloggaren Maria Soxbo om trender till barnrummet och hur man inreder över åldersklyftorna.

Av Sandra Gustafsson

web2

Vilka trender råder i barnrummet just nu?
– Den senaste tiden har vi sett mycket grafiskt och svartvitt och jag tror att den skandinaviska stilen håller i sig ett tag till. Men jag tror också att den generella trenden med mer färg och ombonad känsla kommer att ta fart även inne i barnrummet – mönstrade tapeter, sammetsgardiner i fina juvelfärger och loppisträmöbler. Dessutom kommer miljötänket få allt större fokus – mer begagnat i kombination med naturmaterial och giftfria färger. Jag tror att barnrum alltid främst kommer att vara en fråga om tycke och smak snarare än trender. Vissa gillar klassiskt, andra retrofärgglatt eller modernt grafiskt.

web

Hur ska man tänka när man inreder barnens rum?
– En kombination av praktiskt och mysigt. Jag tror att barn måste kunna se och nå sina leksaker för att bli sugna på lek, så gör allt så lättillgängligt som möjligt. Barn hänger mycket på golvet, så en matta är också bra – inte minst för att dämpa skrammel och buller. Det finns många fina bilmattor som känns mer designade, från till exempel H&M Home, om man inte är så förtjust i de klassiskt färgglada. Sen tycker jag att man ska tänka miljövänligt. Plasten är nästan oundviklig i barnrum på grund av alla leksaker, men just därför kan man se till att möbler, färger och tyger är bra ur miljö- och hälsosynpunkt.

web3

Hur ska man tänka om ens barn delar rum och är i olika åldrar?
– Den frågan har jag inte behövt ta ställning till eftersom jag har tvillingar, men det är framför allt viktigt att se till att båda barnens behov är fyllda. Det stora barnet kanske behöver ett skrivbord och pysselmöjligheter, medan det lilla behöver plats på golvet för lek med bilar och dockor – man får vara lite kreativ och se till att planera rummet så att det funkar ändå. Bra förvaring är nödvändigt oavsett ålder – se till att ha nog med lådor och skåp som rymmer leksaker för olika åldrar •


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

Inredning

 • budget2 Stilrent, gult och fullt av humor – här är veckans finaste budgetköp

  Gult är utan tvekan vårens färg! Rum Hemma matchar det med klassiska former och roliga prylar i veckans bästa budgetköp. När solen skiner och Vintergäcken tittar fram ur marken förälskar vi oss i gult på nytt. Ullmatta Comolino, 649 kronor, Jotex. Rum Hemmas favorit bland Piet Hein Eeks nya kollektion för Ikea är denna fåtölj. Läs Mer »

 • webbo Mer är mer

  Avskalat och stilrent? Nej, tack. I höst är det mera och mest som gäller. Stormönstrat, randigt, blommigt och djuriskt – helst på samma gång.

  Läs Mer »
 • 15 Veckans hem

  Fantastiska material- och färgval får veckans favorithem att glänsa till lite extra.

  Läs Mer »
 • 1 omslag Ellos <3 vintage

  I augusti släpper Ellos en vintagekollektion med keramik, ljuskoppar och annan dekoration, handplockad från bland annat Rörstrand, Kosta Boda och Höganäs.

  Läs Mer »