Världens första IKEA varuhus 50 år!

Idag den 28 oktober 1958 slogs portarna officiellt upp på IKEA i Älmhult. Inte klokt att Sverige har levererat platta paket i ett halvt sekel. Om du besökte något av varuhusen idag så bjöds det på prinsessbakelse och  alla  anställda fick ett ex. av jubileumsboken Svenska folkets möbelminnnen. Den är jätteinspirerande i sitt utförande det Läs Mer »

Världens första IKEA varuhus 50 år!

Idag den 28 oktober 1958 slogs portarna officiellt upp på IKEA i Älmhult. Inte klokt att Sverige har levererat platta paket i ett halvt sekel. Om du besökte något av varuhusen idag så bjöds det på prinsessbakelse och  alla  anställda fick ett ex. av jubileumsboken Svenska folkets möbelminnnen. Den är jätteinspirerande i sitt utförande det lilla jag hunnit bläddra i den.

Är du IKEAfrälst tycker jag du ska bänka dig framför SVT2 och Rakt på med K-G Bergström där han intevjuar grundaren Ingvar Kamprad. Det ska jag göra.

Uppdatering efter interbjun med IK: Jag förstår precis varför jag så länge drömt om att jobba, och nu också jobbar, på iKEA. Att höra Ingvar berätta om deviser och kärnvärden kan ju för en utomstående upplevas som floskler, men faktiskt så genomsyrar denna smått fantastiska mans vision, hans IKEA, hela vägen från honom till yttersta fönsterputsare och lyckas hålla varumärket i linje ut i vartendaste ett av de 285 varuhusen (i 24 olika länder). Därför kommer IKEA att finnas om ytterligare 50 år.
En gång, innan jag jobbade för det stora möbelföretaget, blev jag uppringd på mobilen av Mr IK himself, men det är en annan historia…


Sedemera reklamchefen Gillis Lundgrens dotter Ewa var en del av invigningen 1958
.

Bild: ikea.com

Inga kommentarer på "Världens första IKEA varuhus 50 år!"

 1. Johanna.B skriver:

  Grattis IKEA säger vi idag! Hade jag inte haft så mycket plugg att ta i tu med idag så hade jag nog åkt och ätit lite tårta och plockat med mig den där boken. Läste om den i senaste nyhetsbrevet, verkar väldigt kul. Finns den bara att få tag på i varuhusen?

  Kram

  /Johanna

 2. Johanna.B skriver:

  Spännande med telefonsamtalet från mr.Kamprad. Den historien tror jag du måste berätta!

  Min egna lilla ingvar (pallen) har faktiskt konstigt nog aldrig hetat ingvar i mina ögon utan har ända sedan han kom hem hetat Bosse. Han är helt enkelt en Bosse. Don't ask why!

  Kram

  /Johanna


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

Design

 • Gerilladesignat cykelställ till skänks

  Jag har gott om talangfulla kollegor och här kommer ett litet smakprov på detta – det temporära cykelstället Istället. Fin liten film också. Tengboms huvudkontor ligger på Katarinavägen ovanför Slussen vilket såklart påverkar Stockholmskollegorna i vardagen eftersom det som en gång var en kommunikativ knutpunkt nu är under total förändring. Stockholms stad har som mål Läs Mer »

 • Handgjort i England

  Redan torsdag, och jag känner mig som en trasig grammofonskiva men faktum är att det går rasande snabbt nu. Mycket på jobbet, mycket hemma och så föräldramöte på förskolan på det så grannarna får rycka in som barnvakt. Livspusslet alltså. 1000-bitars. I och med att jag jobbar i flera projekt parallellt så är det mycket Läs Mer »

 • Mitt senaste vintage-fynd

  Ibland blir saker så självklara när de sker. Som den här fåtöljen jag förälskade mig i på IKEA-muséet i Älmhult för några veckor sedan (i den fina musei-shopen har de en vintage-del med utgångna produkt-pärlor från möbeljätten), den bara tog sin plats i vardagsrummet och kändes självklar där den nu står. Jag föll för detaljerna, Läs Mer »

 • Hus och ljus

  Plötsligt swischade ett bekant hus förbi på internettet. Ja, för har man jobbat för Ikea Communications så har man liksom koll på fina locations i Älmhult med omnejd och ni som kan mitt Instagram kommer känna igen det från mitt flöde för en sisådär 46 v sen (nej jag begär inte att någon faktiskt ska Läs Mer »