GDS – tygkorg

Det är flera som efterfrågat instruktioner till mitt fredagspyssel så här kommer en beskrivning hur man syr en tygkorg. Detta behövs:Tyg, gärna två olika textilier som är fina tillsammans (åtgången till en stor och två små korgar är 40 cm av varje textil (om bredden är minst 135 cm). Symaskin, tråd, penna/krita, linjal eller måttband, Läs Mer »

GDS – tygkorg

Det är flera som efterfrågat instruktioner till mitt fredagspyssel så här kommer en beskrivning hur man syr en tygkorg.

Detta behövs:
Tyg, gärna två olika textilier som är fina tillsammans (åtgången till en stor och två små korgar är 40 cm av varje textil (om bredden är minst 135 cm). Symaskin, tråd, penna/krita, linjal eller måttband, en bra sax, knappnålar och strykjärn+strykbräda.

Jag kan inte nog understryka vad sömnad underlättas av ett strykjärn, i just detta pyssel gör pressandet hela skillnaden faktiskt, från att se okej ut till riktigt proffsigt.

För att sy en förvaringskorg behöver man två mönsterdelar, en cirkel och en rektangel. I tyget klipper du två stycken av varje del så att korgen blir dubbelsidig och kan användas "åt båda håll". Jag kommer hädanefter bara att beskriva den stora korgen men ska du göra alla tre så är det förstås lättast att rita ut alla mönsterdelar på en gång. Sömsmån med en cm ingår i alla mått. Med den här formeln kan du lätt göra korgar med olika mått:
L=3,14xØ-4 cm
, höjden bestämmer du själv.

1. Rita upp de olika delarna direkt på tyget. Använd markeringskrita eller blyertspenna. Rita en cirkel med diametern (Ø) 26 cm. Lättast är att använda ett runt föremål som mall men har du inget som passar kan du göra en mall av papper. Rita en rektangel med längd (L) 78 cm och höjd (H) 22 cm. Klipp ut delarna.

2. Tag en rektangel och vik sida mot sida med rätsidan inåt. Nåla och sy sidan (H) med 1 cm sömnsmån, så att det blir en cylinder. Gör likadant med den andra rektangeln. Pressa ut sömmarna.

3. Vänd den ena cylindern och trä i cylindrarna i varandra, rätsida mot rätsida, snyggast blir det om sömmarna hamnar mot varandra, sy ovankanten runt om. Vänd ut den inre cylindern så att båda cylindrarna har avigsidan ut. Pressa ut sömmen.

4. Nåla fast en cirkel mot ena änden av cylindern, rätsida mot rätsida. Sy runt botten (det kommer förmodligen att vecka sig en aning men det syns knappt när det är klart). Pressa ut sömmen i möjliga mån. Gör likadant med den andra änden av cylindern, men lämna öppet en bit (ca 5 cm) så att du kan vända ut och in på alltihop. Vänd så att rätsidan kommer utåt. Sy igen öppningen för hand eller på maskin.

5. Stoppa ner/trä i cylindrarna i varandra – botten mot botten. Var noga med att forma till båda korgarna i varandra och dra isär sömmen ordentligt så att det blir en snygg ovankant. Pressa ovankanten och sy ev. en stickning runtom några mm från kanten. Det är en smaksak och kan bli en läcker detalj om ex. tråd och textil skiljer sig i färg. Vik ner kanten.
Korgen är klar!


Foto & illustration: Sara Zetterström


Inga kommentarer på "GDS – tygkorg"

 1. carro skriver:

  Härligt! Det här ska väl tom jag kunna traggla mig igenom…

 2. Såklart du kan min sköna höna! Läs bara igenom allt från början till slut.. och sen kan du ju även göra som det står ;-).

 3. Pernilla skriver:

  Tusen tack för att jag slapp att studera steltons korg i butiken för att göra en själv…nu skall här sys för glatta livet!
  Ha det så bra i Sthlm, jag ser framemot rapporten från Formex.
  Kram Pernilla

 4. Camilla skriver:

  Nu vet jag att detta inlägg har ett par månader på nacken men ändå… Tusen tack!!!! Denna beskrivning var hur bra som helst, har länge länge klämt på steltons korgar men alltid lagt tillbaka dem iom att de inte går att köra i micron, men denna korgen är toppen!

 5. My Karlsson skriver:

  Tycker mycket om det du skrev! Roligt att se en del prima saker och inte endast det generella sakerna som man kan läsa om varenda dag. 😉

 6. Nellie skriver:

  Jag råkade snubbla in på din sida av en ren slump och jag har läst några av dina blogginlägg – det märks att du gillar att blogga 😀

 7. Christina skriver:

  Kom in på din sida av en slump och blev helt tagen av allt fint du lagt ut. Lyckas ej förstå mönstret till tygkorgarna helt. Just delen där rektanglarna skall vikas och sys för att i slutändan veckla ut allt. Du har möjligtvis ej några bilder??
  Hjälp till en som är lite sytrög..


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

DIY- projekt

 • DIY – tavelvägg av foto modell större

  Igår var jag inne en sväng på Bolia i Bergen och såg en mäktig tavellösning. Man hade tagit ett stort foto (det kan man beställa från ett tryckeri) och delat upp det och ramat in det i flera mindre ramar, nåväl den största är 50x70cm, vilket ger en häftig effekt och skapar ju möjligheten att Läs Mer »

 • Moodboard Lillstugan

  Vi fick en härlig söndag med lunch på Pelles, långpromenad på kala klippor och plocka smultron på strå, krabbfiske och underskattat god sommarmat (med färska primörer). Vid läggdags igår kände jag att Boo hade feber och sen var det dags även för Jesper. Semesterklassiker – när ledigheten äntligen kommer, kommer även sjukdomarna som ett brev Läs Mer »

 • DIY – säker påbyggnadssäng för spädbarn

  Förr-förra helgen åkte vi på bebissafari genom Småland och hälsade på olika vänner som blivit fler i familjen. Hemma hos Elin & Henrik träffade vi storebror Charlie och nya lilla Vera-Lo som bara var 10 dagar gammal. Förutom av den ljuvliga lilla fröken som mest sov sig genom vårt besök så blev jag lite betagen Läs Mer »

 • Tolettrenovering dag 5

  Jag tänkte det är dags att visa lite från renoveringen. Som vanligt när man gör allt själv, och ännu hellre tillsammans med en 3-åring, så tar det betydligt längre tid än om man anlitar hantverkare. Det är lite som att livet tar mycket större plats när man jobbar åt sig själv och inte särskilt många Läs Mer »