DIY – pumpalykta (Jack O’ lantern)

P g a datorstrul förra helgen kommer först nu en beskrivning på hur jag gick till väga för att skapa min pumpalykta. Bra att ha till hands nästa år om inte annat. Du behöver: en pumpa vass ganska liten kniv en matsked (ju rundare desto bättre) bläckpenna runt föremål som ritmall, jag använde en tratt Läs Mer »

DIY – pumpalykta (Jack O’ lantern)

P g a datorstrul förra helgen kommer först nu en beskrivning på hur jag gick till väga för att skapa min pumpalykta. Bra att ha till hands nästa år om inte annat.

Du behöver:

 • en pumpa
 • vass ganska liten kniv
 • en matsked (ju rundare desto bättre)
 • bläckpenna
 • runt föremål som ritmall, jag använde en tratt
 • potatissticka

Jag använde en tratt som ritmall vilket gjorde att den gick att trä över skaftet och ritade en cirkel i passande storlek för lyktans lock (så att man kan gröpa ur innehållet och stoppa i ett ljus). Skär bort cirkeln med kniven i c:a 45° vinkel för att locket inte ska falla in i lyktan. Gröp ur kärnor och fruktköttet med en sked -innehållet är väldigt trådigt  så det kan underlätta att även använda händerna. OBS! Väldigt slajmigt, så skydda lämpligen kläderna med ett förkläde. När du har gröpt ur det mesta är det dags att rita ansiktet. Jag gjorde en grovskiss och testade lite olika uttryck på papper innan jag fastnade för en riktigt arg uppsyn, sedan ritade jag ögon och mun på fri hand. Behöver du hjälp på traven eller mallar -kolla in Martha Stewart. Om man trycker lagom hårt med pennan kan man faktiskt sudda ut oönskade linjer med fingret. Det är bra att göra skissen lite mindre än man tänkt sig så att det finns utrymme för finjusteringar efteråt. När du är nöjd med uttrycket kan du perforera linjerna med potatisstickan så går det lättare att skära sen. Skär efter linjerna tills hela biten kommer loss, finjustera kanterna och skrapa rent insidan ytterligare med skeden. Stoppa i ett tänt vämeljus och placera lyktan på en lagom avskräckande plats he-he. Voila!

(Ursäkta de hiskeliga bilderna, usch vad jag inte tycker om att fota i mörker, dessutom glömde jag vitbalansen…)


Sara Zetterström, Little miss fix it


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

högtid & fest

 • Änglaspel

  I flera, för att inte säga många år så har jag letat efter ett Änglaspel. Alltid för sent (slutsålt) eller i butiker som haft andra varianter men inte det klassiska från Dalaindustrier. Men plötsligt efter första advent häromnatten  när John Blund lämnade byggnaden lite för tidigt så googlade jag och fann det på Åhléns och Läs Mer »

 • En midsommar att minnas

  Det märks att det är sista veckan innan semestern, och att jag ska vara begravningsledig på fredag och att vi åker till Bohuslän direkt efter det. Det. Är. Lite. Mycket. Men bättre sent än aldrig tänkte jag sammanfatta min midsommarhelg för den blev snudd på smått historisk. Jag vet inte hur helgen såg ut i Läs Mer »

 • Midsommarporslinet

  De senaste veckorna har vi haft mycket att fixa inför årets midsommarfirande. Ambitiöst nog med tanke på det opålitliga midsommarvädret så bjöd vi redan i januari in ett gäng kompisar att fira med oss på Camp Torpet. Arbetsnamnet blev liksom givet med tanke på att det blev ungefär fem familjer för många för husrum i Läs Mer »

 • Adventskrans av granris

  Först vill jag rikta ett stort tack för alla hejarop och gratulationer till mitt nya jobb! Men det här inlägget skrivs med med anledning av att jag har fått flera frågor om adventskransen man kunnat se i mitt instagramflöde. Ja det var på tiden säger jag (att jag förverkligade kransen alltså, inte att man frågat Läs Mer »