Lilla färgskolan del I: NSC S 0520-B70G?

Dels vill ni att jag ska skriva mer om färglära och dessutom väckte förra helgens sovrumsbild frågan om vad väggfärgen heter, nu kommer två flugor i en smäll så här på fredagkvällen. Kanske har ni förstått att det finns något slags system bakom bokstavs- och sifferkombinationen på de olika kulörerna? Vissa fabrikat använder sig av Läs Mer »

Lilla färgskolan del I: NSC S 0520-B70G?

Dels vill ni att jag ska skriva mer om färglära och dessutom väckte förra helgens sovrumsbild frågan om vad väggfärgen heter, nu kommer två flugor i en smäll så här på fredagkvällen.

Kanske har ni förstått att det finns något slags system bakom bokstavs- och sifferkombinationen på de olika kulörerna? Vissa fabrikat använder sig av fantasinamn och även om “Sockervadd” är vackert och härligt så betyder det olika saker för olika personer. Med Natural Colour System (NCS) har man en universell benämning och här kommer en förklaring. Kanske tycker du detta är för tråktekniskt, ja men då kan du väl som jag kalla just den här färgen för Surfgrön och invänta ett mer inspirerande blogginlägg.


Vad är färg?
Färg är det vi ser, en subjektiv visuell upplevelse. Kortfattat är färg ljus med olika våglängd, och något människan uppfattar när ögats ljusreceptorer stimuleras. Om alla våglängder träffar ögat samtidigt så upplever vi vitt ljus. Ju färre våglängder som ögat förnimmer desto mörkare tycker vi att det är. Svart är alltså ingen färg i den här meningen utan endast frånvaron av ljus.

NCS
En normalt seende människa kan uppfatta 10 miljoner(!) färger. För att kommunicera färg används i många länder NCS – Natural Colour System som är ett logiskt färgnummersystem som är byggt på hur människan uppfattar färg. NCS är en svensk uppfinning, där Anders Hård anses vara upphovsmannen, och svensk standard sedan 1979 baserad på 1950 olika färger och näst mest använd i världen efter PMS – Pantone Matching System.

Hur systemet är uppbyggt
NCS bygger på de enda sex färgerna som människan uppfattar som rena: de kulörta färgerna Rött (R) Blått (B) Grönt (G) och Gult (Y) och de okulörta färgerna svart (S) och vitt (W). För att man ska förstå relationen mellan färgerna så används NCS Färgkropp. De fyra kulörta färgerna är placerade med jämna mellanrum i en cirkel och ges en tredje dimension genom en linje mellan vitt och svart genom cirkelns mitt. Om man skär färgkroppen lodrätt får man Färgtriangeln och delas cirkeln vågrätt bildas Färgcirkeln sedd uppifrån.
För att benämna en färg pratar man om kulörton och nyans.
S 0520-B70G
S står för andra standardiseringen (Second Edition), att det är en NCS-färg. De första två siffrorna berättar procenten av svarthet, de följande två siffrorna är färgstyrkan. Adderar man dessa siffror och subtraherar summan med 100 får man färgens vithet. I det här fallet 100%-(05%+20%)=75% vithet. Dessa fyra siffror indikerar alltså nyansen. Den sista delen av betäckningen visar vilken färgfamilj den tillhör. I det här fallet visar B att den här färgen är blå och följande nummer berättar att den har 70% av efterföljande bokstavsbetäckning, i det här fallet G för grön. Så det är en blå (30%) med 70% grön. Den här delen refererar man till färgens kulörton. Summan av kardemumman är alltså att S 0520-B70G är en ljust grönblå färg.

Ja, jag sa ju det. Surfgrön.

Jag hoppas att jag inte fått något om bakfoten då jag är riktigt trött nu, min sovklocka har ju liksom ringt för länge sen. Det flådiga livet som pendlar-preggo… Jo jo. (Och nu menar jag inte att jag pendlar mellan att vara gravid och inte utan att jag har skitlångt till mitt jobb och en halvtidstjänst på tåg i kombination med hormoner gör nog vem som helst trött som sju ålderdomshem.) Natti natti!


Foto: färgsystemet från NCS, bilder från Happy Homes och Nordsjö Idé & Design i eget kollage


Inga kommentarer på "Lilla färgskolan del I: NSC S 0520-B70G?"

 1. Mia skriver:

  Mycket enkelt och bra uttryckt! I like! Hoppas att det är ok att jag länkar till detta inlägg.

 2. Nilla skriver:

  Jag har gått på NCS-kurs om färgkunskap och färglära, samt fortsättningskurs om färgsättning och färg i inredning. Men det är 22 (!) år sedan nu! Kul var det!

 3. Linda skriver:

  Med en pappa arbetandes i färgbutik (i Kalmar till och med) fick jag som liten lära sig detta, eller ja jag var ju intresserad själv och pappa var jäkligt duktig på att förklara hur det fungerar. Tack för uppfräschningen av kunskapen som faktiskt legat lite i glömska! 🙂

 4. Lisbeth skriver:

  Alltid lika snårigt att förklara för en novis. Men du lyckades alldeles utmärkt! Livet blir sååå mycket lättare om man kan sina NCS-koder 😉


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

färg & tapeter

 • Sluta gissa kulören

  Det här är inte ett tips för alla, det fattar jag mer än väl eftersom denna lilla gadget kostar nästan 3000 spänn, och sååå intresserad av färger är man kanske inte. MEN, om du jobbar med kulörer på daglig basis så är det här här lilla hjälpmedlet vi har på kontoret mitt tip of the Läs Mer »

 • Tapetkärlek från Sandberg

  Det damp ner en inbjudan i brevlådan till lanseringen av Flora Sandbergica, den senaste kollektionen tapeter från Sandberg. Jag fick dessvärre tacka nej eftersom jag har haft fullt upp med att välja Årets monter på UF-mässan i länet hela dagen (hur kul som helst) och spanade istället in pressmaterialet nu på kvällskvisten. Oh my så Läs Mer »

 • Sandbergs Trend Report AW 2015

  Precis innan höstterminen drog igång hade jag lyckan att göra ett studiebesök på Sandbergs tapetfabrik i Ulricehamn. Det var där jag fick en sneak peek på den då ännu inte lanserade serien Skog och det var också där och då jag fick tjuvkika på “deras lilla gröna”- trendrapporten höst/vinter 2015 in the making. Nu finns Läs Mer »

 • Colour of the year 2016

  Orcher Gold – eller guldockra på ren svenska är utsedd av Nordsjö till årets färg 2016 och välfirad under hashtag #coty16. Tillsammans med ett tjugotal andra inredningsbloggare från Sverige och Norge blev jag inbjuden till färgfest i Nääs fabriker utanför Göteborg, otroligt vackra lokaler i de gamla tegelbyggnaderna som tidigar var spinneri och där man Läs Mer »