Klädskåpets handtag

Nu har vi precis vinkat av Marsipanrosens farmor som varit på besök hela veckan, det har varit supermysigt och fullt upp och äntligen kan bloggen få lite kärlek och jag ska försöka beta av frågor/kommentarer och Formex och.. och allt där emellan. Vad kul att ni gillade klädskåpet! Men med den tapeten, vad finns det Läs Mer »

Klädskåpets handtag

Nu har vi precis vinkat av Marsipanrosens farmor som varit på besök hela veckan, det har varit supermysigt och fullt upp och äntligen kan bloggen få lite kärlek och jag ska försöka beta av frågor/kommentarer och Formex och.. och allt där emellan. Vad kul att ni gillade klädskåpet! Men med den tapeten, vad finns det inte att gilla liksom? Jag fick en fråga om handtaget och såklart visar jag hur det blev till.
 
Man behöver:
mjukt formbart läder
lite snöre eller rep (jag hade en snutt av tunn klätterlina liggandes och den syns ändå inte så perfekt tillfälle att ta vad man har)
en symaskin som klarar lite tjockare material och nål därefter, för mig funkade denim-nålen.
en pryl, till skruvhålen i skinnet
fina skruvar eftersom de är synliga
 
Jag provade mig fram hur lång stroppen skulle vara och kom fram till knappt 20 cm läder och 12 cm rep. Klipp till lädret så att det räcker om repet och får en tight sömsmån. Sy en söm bara där repet ligger. Välj långa stygn eftersom maskinen får kämpa lite med materialet, använd gärna en specialpressarfot för skinn, det underlättar. (Eventuellt kan man lägga smörpapper under för att skydda skinnet från att repas av matarna, syr man fast det kan man ju dra loss det). Ursäkta de dåliga bilderna från en mörk kväll.
 
 
När handtaget är färdigt är det bara att borra ett hål stort nog att pilla in ändarna i. Fundera över åt vilket håll dörren öppnas och hur du vill ha sömmen. Personligen ville jag ju att sömmen skulle ligga utåt så att rundningen ligger skönt mot fingret när man öppnar åt höger. Dra så mycket att repet stoppar upp på utsidan, gör hål i lädret med en pryl och skruva fast ändarna på insidan. Klart!
 
Det fina med läder är att det håller i en evighet och bara kommer bli vackrare med åren…
 
Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

5 kommentarer på "Klädskåpets handtag"

 1. Anna G skriver:

  Göra hål i lädret med en pryl? Det är inte en syl du menar? 🙂

 2. Anna G skriver:

  Där ser man, nu lärde jag mig nåt nytt 🙂


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

DIY- projekt

 • DIY – tavelvägg av foto modell större

  Igår var jag inne en sväng på Bolia i Bergen och såg en mäktig tavellösning. Man hade tagit ett stort foto (det kan man beställa från ett tryckeri) och delat upp det och ramat in det i flera mindre ramar, nåväl den största är 50x70cm, vilket ger en häftig effekt och skapar ju möjligheten att Läs Mer »

 • Moodboard Lillstugan

  Vi fick en härlig söndag med lunch på Pelles, långpromenad på kala klippor och plocka smultron på strå, krabbfiske och underskattat god sommarmat (med färska primörer). Vid läggdags igår kände jag att Boo hade feber och sen var det dags även för Jesper. Semesterklassiker – när ledigheten äntligen kommer, kommer även sjukdomarna som ett brev Läs Mer »

 • DIY – säker påbyggnadssäng för spädbarn

  Förr-förra helgen åkte vi på bebissafari genom Småland och hälsade på olika vänner som blivit fler i familjen. Hemma hos Elin & Henrik träffade vi storebror Charlie och nya lilla Vera-Lo som bara var 10 dagar gammal. Förutom av den ljuvliga lilla fröken som mest sov sig genom vårt besök så blev jag lite betagen Läs Mer »

 • Tolettrenovering dag 5

  Jag tänkte det är dags att visa lite från renoveringen. Som vanligt när man gör allt själv, och ännu hellre tillsammans med en 3-åring, så tar det betydligt längre tid än om man anlitar hantverkare. Det är lite som att livet tar mycket större plats när man jobbar åt sig själv och inte särskilt många Läs Mer »