DIY potatistryck på textil

Vet ni att en av de vanligaste ingredienserna i ett svenskt hem, potatis, är en fin-fin källa till kreativitet? För jag lovar, har du väl kommit igång så vill du inte sluta att göra potatistryck.   Dela potatisen och skär till önskad “klisché“, man kan freestyla eller använda alla möjliga tillhyggen. Bakänden av en hårnål, öglan Läs Mer »

DIY potatistryck på textil

Vet ni att en av de vanligaste ingredienserna i ett svenskt hem, potatis, är en fin-fin källa till kreativitet? För jag lovar, har du väl kommit igång så vill du inte sluta att göra potatistryck.
 
Dela potatisen och skär till önskad “klisché“, man kan freestyla eller använda alla möjliga tillhyggen. Bakänden av en hårnål, öglan liksom, är perfekt att göra frihandsmönster med men här har jag använt mer geometriska former så jag tog ett litet lock till en pärlburk och maskeringstejp till min hjälp. Är potatisen stor kan det vara bra att skära till ett handtag/en knopp på baksidan för bättre grepp.
 
 
När du är nöjd med din form är det bara att gå loss på tyget. Doppa potatisstämpeln i färgen och pressa den sedan på önskad plats. Är det en större stämpelyta kan man rolla på färgen med en skumgummiroller för en jämnare fördelning, använd gärna ett kladdpapper att testtrycka och rulla av överflödig färg på.
 
Jag använde ACRA-K från textilfarger.se, en riktig kvalitetsfärg till bra pris, hemmagjord i Sörmländska Trosa. Tyvärr lite stora förpackningar, för den är dryg, men man kan ju gå ihop några stycken och köpa. Eller så testar man något från den lokala hobbybutiken. När färgen har torkat fixerar man den genom att stryka trycket på högsta värme i 30 sekunder. Använd en pressarduk om du är rädd om strykjärnet.
 
 
 
Här tryckte jag på metervara som ska bli framsidan till två kuddfodral, men funkar du som jag så kommer du snart gå loss på allt möjligt: gardiner, påslakan, kläder. Det härliga är att det bara är fantasin som sätter gränsen. Eller en tiomånaders bebis…
 
Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It
 
 
 

10 kommentarer på "DIY potatistryck på textil"

 1. Så sjukt snyggt och inspirerande! Och vilka dunderfina bilder du bjuder på dessutom. Ah, jag vet inte när jag ska hinna med det här, men det bara måste göras. Får involvera barnen och ta oss an en riktig pysseldag nån av de stundande sommarlovsdagarna. Stooor kram på dig!

 2. smäm skriver:

  Fint det blev 🙂

 3. Elin skriver:

  Jaha ännu ett (gammalt hederligt) toppen tips som måste testas!
  Kram Elin

 4. Emma Fahlstedt skriver:

  Så snyggt, och kul att använda potatis. Som lekispysslet man gjorde där på 80-talet men för vuxna. Ska testas, tack för tipset!

 5. Lotta skriver:

  I like it…precis något för en gammal förskole-fröken som jag! Lite svårt att inte gå BaNanaZ och trycka på allt i ens väg. Nästan jag skulle kunna se spår av Boo´s fina små fötter bredvid. 🙂
  Kram

  Ps. Mönstret skulle du kunna sälja dyrt till Ikea!!


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

DIY- projekt

 • DIY – tavelvägg av foto modell större

  Igår var jag inne en sväng på Bolia i Bergen och såg en mäktig tavellösning. Man hade tagit ett stort foto (det kan man beställa från ett tryckeri) och delat upp det och ramat in det i flera mindre ramar, nåväl den största är 50x70cm, vilket ger en häftig effekt och skapar ju möjligheten att Läs Mer »

 • Moodboard Lillstugan

  Vi fick en härlig söndag med lunch på Pelles, långpromenad på kala klippor och plocka smultron på strå, krabbfiske och underskattat god sommarmat (med färska primörer). Vid läggdags igår kände jag att Boo hade feber och sen var det dags även för Jesper. Semesterklassiker – när ledigheten äntligen kommer, kommer även sjukdomarna som ett brev Läs Mer »

 • DIY – säker påbyggnadssäng för spädbarn

  Förr-förra helgen åkte vi på bebissafari genom Småland och hälsade på olika vänner som blivit fler i familjen. Hemma hos Elin & Henrik träffade vi storebror Charlie och nya lilla Vera-Lo som bara var 10 dagar gammal. Förutom av den ljuvliga lilla fröken som mest sov sig genom vårt besök så blev jag lite betagen Läs Mer »

 • Tolettrenovering dag 5

  Jag tänkte det är dags att visa lite från renoveringen. Som vanligt när man gör allt själv, och ännu hellre tillsammans med en 3-åring, så tar det betydligt längre tid än om man anlitar hantverkare. Det är lite som att livet tar mycket större plats när man jobbar åt sig själv och inte särskilt många Läs Mer »