Mindre än fyra månader bort

  Bläddrade igenom iPhoto och följde det senaste året genom mobilkameran. Fastnade för den här bilden. Kan ni förstå att mitt-i-sommaren bara är knappt fyra månader bort? Som jag längtar efter att kika ut genom köksfönstret och se hängmattan vagga lite inbjudande, lyssna på sommarpratare jag aldrig hört namnet på och äta solvarma bär till Läs Mer »

Mindre än fyra månader bort

 
Bläddrade igenom iPhoto och följde det senaste året genom mobilkameran. Fastnade för den här bilden. Kan ni förstå att mitt-i-sommaren bara är knappt fyra månader bort? Som jag längtar efter att kika ut genom köksfönstret och se hängmattan vagga lite inbjudande, lyssna på sommarpratare jag aldrig hört namnet på och äta solvarma bär till frukost. Toppade av mjölk som tagit smak av trädgårdsbord.
 
Är det någon annan som upplevt detta? Att mjölken tar smak av träet om man låter det stå på en soldränkt sommarmöbel? Det är ett extremt starkt tjugofemårigt barndomsminne jag har (ja alltså 25 år gammalt, inte ett “barndomsminne” från när jag var 25) – sommarlovsfrukostarna på baksidans altan och en totalt oförstående familj som tycker att tioåringens fixa idé kan ta den med att kökslampan måste vara tänd under levande ljusmiddagar för annars ser jag inte vad jag äter i handen och dra dit pepparn växer. Mjölk som smakar trädgårdsbord, det är sommar för mig. För jag känner den fortfarande. Smaken.
 
Nu ska jag lista ner alla renoveringsplaner för torpet. Så får vi se vad som hinns med. Kanske det blir en perfekt renoveringssäsong, kanske vi bara latar oss i år igen. Vi får se.
 
Borra brunn – inväntar offerten på totalentreprenaden. Vattendunkar är charmiga men vi märkte efter första sommaren att det vi saknade mest var att efter en dag av gräsklippning eller hängmattegung hade varit väldigt skönt att duscha av sig. Och inte bara blaska med en tvättlapp i ett emaljhandfat, hur bondromantiskt det än låter.
 
Installera en utomhusdusch – från gaveln i söderläge kommer man i år kunna njuta skönsång och små nakenrumpor (en marsipanrosa allså, min mammahäck drabbades av tyngdlagen och går inte riktigt under det epitetet längre. “Lång” låter inte lika smickrande i sammanhanget. Tyvärr.) Varmvattenberedare och frostvakt i källaren. Eventuellt installera en inomhuskran, men vi kommer fortsätta med slaskhink för att betala 120-150 000:- för ett avlopp känns inte särskilt lockande. Man kan dricka g a n s k a många glas rosé för 120 000:-, medan man tömmer en slaskhink menar jag.
 
Byta vindskivor på uthuset – Zzzzzz. Va?! Oj, somnade jag? Förlåt.
 
Öppna upp till nock i storstugan – Ta bort spånskivorna som idag är tak i köket. Flytta de vackra trätiljorna som är tak i storstugan över till köksdelen för att öppna upp. Loftet halveras men rymden kommer mångdubblas.
 
Installera ett räcke mellan loft och storstuga – så att ingen treäpplare ramlar ner. Blir ett specialritat i metall. Flytta den idag fasta trappan och göra den mobil, har en idé om krokar och en bygel, så att den inte alltid står i mitten av rummet, utan kan hängas undan på väggen. Inser nu att den typ väger 200kg och man behöver vara tre man för att “lite enkelt och smidigt hänga den på väggen där den mess with nobody”. Okej, måste eventuellt revidera den här idén. Eventuellt, eller träna som en gladiator.
 
Dra el till loftet – sänglampa, utan tillhörande brandrisk-skarvsladd med trettioåriga färgfläckar, hade varit fint.
 
Installera en takfläkt – Hej! Nittiotalet ringde och ville ha tillbaka sin rotting och krom.
Nejmen en enkel. Vit. Utan belysning. För att trycka ner värmen som annars kommer samlas på loftet.
 
Måla & tapetsera – om det är något som jag kan vara säker på så är det att jag kommer ha målarfärg i håret i sommar. Tak, väggar, lister, foder, dörrar, golv, fasad, vindskivor, ytterdörrar. Och om jag blir klar innan 2019 så står en och annan möbel på tur. 
 
Byta köksinredning – tre sektioner från ett gammalt åttiotalskök i furu ska bli tre-fyra sektioner från ett samtida möbelvaruhus.
 
Fräsa ut och lägga handmålade betongplattor som gnistskydd framför kakelugnen – Prio ett. Verkligen. Not.
 
Nä, men sen var det nog inte så mycket mer. Förutom bäddsoffan som ska på plats, och pelargoner av plast. Kanske, eventuellt så måste jag sluta jobba för att hinna renovera. Och råna en bank så att jag kan finansiera det hela. Eller så.
 
Men det bästa är att jag redan har en trave ved som jag kan gömma pengarna i!

6 kommentarer på "Mindre än fyra månader bort"

 1. Tinakusina skriver:

  Bilden av J:s befarade arbetsläger framträder tydligt 😉 Men va bra det kommer bli! Lycka till, men se till å njut bortimellan oxå.

 2. emma skriver:

  Alltså bara av att läsa det här får jag typ panik och kvävningskänslor! Så många stora projekt gör att jag tappar all ork och lust och istället blir inget gjort. Lite så är det här hemma nu, vi har bott i huset är 2 år och 4 månader och bara jag tänker på listan av grejer som behöver göras och listan på vad vi vill göra så börjar jag hyperventilera. Så jag är med på bankrånet så kan jag hyra in folk som gör allt sen!

 3. Bara kööör! Om allt går som det ska blir vi med hus i Italien i sommar! Oj vad det ska renoveras då! Ny fasad, nya fönster, väggar, golv, dräneras, nytt kök och swimmingpool. Men kanske inte allt första sommaren.
  Så om ni vill komma på arbetsläger i norra Italien är ni välkomna! 😁


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

Hemma Hos Mig

 • Hundraåringen

  Kanske har jag nämnt det förr men det är så himla häftigt att jag bara måste skriva ner det mer utförligt, dessutom passar det bra då jag kom över en gammal bild på vårt hus Hundraåringen häromdagen. 2007 lämnade vi ö-livet på Gotland för en permanent tillvaro i vår nya hemstad Kalmar. Eller nygamla får Läs Mer »

 • Senaste nytt

  I somras köpte jag ju en oljelampa till Torpet. Det är så himla mysigt med den typen av belysning tycker jag och redan där i Lysekil tittade vi på en storebror till Hundraåringen utan att göra slag i saken. Tidigare i veckan var Jesper och klippte sig och överraskade mig med att förutom nyfriserad komma Läs Mer »

 • Hörde jag torparhelg?!

  Ett lustigt sammanträffande, jag funderade på vad jag skulle blogga om idag på väg till jobbet och Johanna satte fingret på samma sak som jag tänkte då, att det går inflation i uttryck och jag tänkte just vad jag skulle skriva som rubrik istället för “Happy Friday”. Kom inte på något revolutionerande, förr skrev jag ju Läs Mer »

 • Happy Friday!

    Hur fort gick den här veckan? Plötsligt sitter jag här efter en tidig grillmiddag och har hela helgen framför mig igen. Den kommer bestå av listmålning på hemmaplan och middagsbjudningar på bortaplan. Idag cyklade jag inte förbi min favoritblomaffär Blomman för dagen på vägen hem för helgbuketten från förra veckan är fortfarande fantastiskt fin! Jag Läs Mer »