Hur man får bort stearinfläckar från textil

Nu för tiden har jag nästan alltid en duk på bordet. Jag älskar visserligen dukar, de gör så mycket för upplevelsen av tillställningen som tar plats runt bordet. Avtorkbara och temamatchade för barnkalaset, stärkta och mönstervävda för högtidsfesten eller härligt opretantiöst skrynkliga att njut av varje dag. Fast så praktiskt är det ju inte med Läs Mer »

Hur man får bort stearinfläckar från textil

Nu för tiden har jag nästan alltid en duk på bordet. Jag älskar visserligen dukar, de gör så mycket för upplevelsen av tillställningen som tar plats runt bordet. Avtorkbara och temamatchade för barnkalaset, stärkta och mönstervävda för högtidsfesten eller härligt opretantiöst skrynkliga att njut av varje dag. Fast så praktiskt är det ju inte med den där vardagsvarianten och och för att göra en lång historia längre är det väl tyvärr mer för att dölja bordet under som jag envisas med duk.
 
Förutom frukostarna som oftast äts vid köksön så avverkas de flesta middagarna vid vårt stora bord NORDEN. Det var en av de sakerna vi köpte till vår första gemensamma lägenhet någon gång vid millenieskiftet, ett stort bord i massiv björk och genom åren modifierades det en del för att passa de olika hemmen vi bodde i och någon gång fick det stå på en vind i tre år för att hemmet helt enkelt var för litet. Men sedan vi flyttade till Kalmar 2007 har det haft sin givna plats i vårt stora vardagsrum. Som så många gånger förr bedrog snålheten visheten när jag i ett svagt ögonblick bestämde mig för att ge bort vårt massiva träbord till svågern med familj och iställlet köpa ett nytt av vitmålad spånskiva eftersom jag tyckte det blev för dyrt att lacka om det befintliga men vitt och fint skulle jag absolut ha det.
 
Efter några år av trevliga middagar, diverse pyssel och på senare tid vardagen tillsammans med småbarn är det förvisso vitt fortfarande men inte så fint. Ett massivt träbord, även om det varit vitlackerat hade klarat slitaget mycket bättre än denna spånskiva så nu använder jag alltså duk för att dölja alla märken och hack. Men som sagt, med dukar kommer fläckar och av alla fläckar är nog stearin på textil en av de besvärligaste att får bort. Eller egentligen mest omständigt, men igår testade jag ett husmorsknep som fungerade perfekt.
 
Skrapa bort så mycket som möjligt av stearinfläcken och sätt igång strykjärnet på högsta värme. Ta två bitar hushållspapper och vik det ett par gånger, lägg ett under tyget för att skydda strykbrädan och ett på fläcken. Stryk sedan över fläcken så den smälter.
 
 
Flytta runt pappret och stryk tills hela fläcken är uppsugen, kvar blir en fettfläck.
 
Fettfläckar behandlar man bäst med galltvål eller ett fettlösande diskmedel. Jag använder Grumme för att det är miljömärkt. Gnugga in det på fläcken precis innan tvätt.
 
 
Tvätta som vanligt och var snäll mot miljön och använd ett miljömärkt tvättmedel och undvik sköljmedel. Jag använder flytande Grumme som jag tycker doftar så gott. Nu låter det som reklam för ett visst varumärke men det råkar bara vara produkter som jag använt i många år och är nöjd med.
 
Voila! Som ny, inga spår av fläckarna och nästa middag kan ta plats. råkantad textil och skrynkligt linne måste vara det enklaste som finns. 
 
De ringde precis från förskolan och sa att de hade en febrig liten Marsipanros där så nu tar måndagen vid med vab. Den här veckan också.
 
Mvh
Försäkringskassans lilla bi a tch

4 kommentarer på "Hur man får bort stearinfläckar från textil"

 1. Josefine skriver:

  Jag brukar använda kaffefilter istället för hushållapapper.
  Tycker inte det brukar vara någon fettfläck när jag är klar.

 2. Anonym skriver:

  vilket bra tips. det är sånthär man lagrar i nått skrymsle i hjärnan och plockar fram när nöden kräver det 🙂
  hoppas din lilla kryar på sig snabbt!

 3. Fia skriver:

  Toppenbra tips! Tack för det 🙂


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

Inredning

 • Ökenvibbar i veckans bästa budgetköp

  Vips så kom sommaren – plocka in den heta känslan i hemmet med varma ökentoner, kaktusmotiv och palmer. Här hittar du sommarheta budgetköp under 400 kronor! Den gångna veckans värmebölja har fått oss att snöa in på luftiga klänningar som denna orangea härlighet. Klänning, 399 kronor, Carin Wester/Åhléns. Mixa upp ökentonerna med lite stadslandskap i Läs Mer »

 • Rum Hemma får sommarfeeling och längtar ut i veckans bästa budgetköp.

    Tunna kläder och snygga accessoarer hör våren och sommaren till. Rum Hemma förvarar gärna smycken på Designtorget snygga ringkon. Ringkon, 239 kronor, Designtorget April bjöd på varma grader och sol, H&M Homes kanna i stengods får gärna svalka oss. Kanna, 199 kronor, H&M Home Piffiga ljushållare, gör sig snygga så väl inne som ute. Läs Mer »

 • Vinnaren av Guldstolen 2016

  Tidigare i veckan gick Arkitekturgalan av stapeln på Cirkus i Stockholm jag var själv inte där men har förhört mig om tillställningen av de kollegor som var det, och kollat på webben förstås. Som på alla galor så delas prestigefyllda priser ut; Kasper Salin-priset för bästa byggnad, Sienapriset för bästa utemiljö, Planpriset, Bostadspriset, Kritikerpriset, Villapriset Läs Mer »

 • Budgettips antik kruka

  Egentligen var jag på jakt efter en Corokia till ett stylingjobb jag gjorde i helgen varför jag hamnade på Plantagen som har söndagsöppet. Istället för Spökträd som de också kallas kom jag därifrån med ett antal glaserade krukor fuskmodell äldre vilket också var bra då ett antal växter står barfota. Krukan heter Ally och finns (och har Läs Mer »