DIY – adventskalender med små paket

Jag vet, egentligen är väl ongen för liten för att riktigt förstå storheten men den här tar jag helt på mig, det är något speciellt med mig och paketkalendrar. Jag hade aldrig någon själv som barn men det hade min granne och bästis under många år och som jag s u k t a d Läs Mer »

DIY – adventskalender med små paket

Jag vet, egentligen är väl ongen för liten för att riktigt förstå storheten men den här tar jag helt på mig, det är något speciellt med mig och paketkalendrar. Jag hade aldrig någon själv som barn men det hade min granne och bästis under många år och som jag s u k t a d e efter det där magiska, ett paket om dagen hela december ända fram till jul! Dessutom var det verkligen på tiden att få pyssla lite för min del.
 
Att hitta 24 små presenter som inte är skräp och inte ruinerar en kräver lite tid så jag började redan i oktober med letandet. Passande saker kan ju vara:
 
bokmärken, klistermärken, tejp, pärlor, trosor/kalsonger, pixiböcker, reflexer, små fina träleksaker, hårspännen, schleichdjur (om en nu måste köpa plast så kan det ju alla fall vara kvalitét), portmonäer, små speglar, lypsyl (köpte jag inte men det hade hon älskat), nyckelringar, minificklampor, fina papperssugrör…
 
Jag är svag för tetraformen och ägnade en eftermiddag åt att ta fram den perfekta mallen i två storlekar, den delar jag gärna med mig av men måste uppdatera datorn innan jag kan konvertera den filen tyvärr (har precis . Men lite tjockare papper, dubbelhäftande tejp och en klippvänlig sax är bra för tillverkningen. Till upphängningen använde jag broderigarn (mouliné) och försstärkte med papperstejp vid snörhålet. Vad är finare till en liten tetrakalender om inte små bjällror? Så där megafint och väldigt praktiskt för att avslöja en eventuell liten pakettjuv kan man tänka. Ska man stämpla siffrorna så är det lättast innan man tejpar ihop tetran. Tro mig, jag testade båda sätten.
 
Pinnbrädan gjorde jag av en bit planhyvlad list och små tillsågade rundstavar. Väldigt oproffsigt mellan två matstolar i vardagsrummet med skruvdragaren och ongens gummiklubba som verktyg. Funkade finfint. Det blev åtta pinnar eftersom det ger tre paket på varje pinne. Om man vill göra försänkningar enkelt så tar man ett större borr och borrar baklänges över det mindre skruvhålet. 
 
Nu hänger de där alla paketen, vaktade av Supertomten. Det första fick hon så klart öppna igår kväll och min glädje var nog lika stor som hennes, om inte större.
 
Foto: Sara Zetterström

28 kommentarer på "DIY – adventskalender med små paket"

 1. Så himla fin kalender, gillar tetraförpackningarna, lite nostalgikänsla över dom.

 2. Anna skriver:

  Visst är det roligt! Min dotter fyller två i januari så jag tänkte också att det är nog lite tidigt. Men vad roligt det var när hon öppnade första paketet igår 🙂 sedan förstod hon inte upplägget, hon ville "öppa mera". Men idag blir det ytterligare en glädjefylld stund, och tänk, varje dag fram till jul 🙂 Tack vare en liten kalender…

 3. sofia skriver:

  fint! men varför ska barnen få så mkt paket? vi som borde dra ner konsumtionen. ser att många har paketkalendrar OCH får man anta julklappar på julafton. hur går det ihop med en mer miljövänlig livsstil + att allting inte borde handla om att få saker o ting hela tiden?!

 4. Anonym skriver:

  snyggt

 5. Anonym skriver:

  snyggt

 6. Vilken kul idé! Verkligen drömmen för ett barn. Skulle gärna göra nåt liknande sen när min plutt är stor nog.

 7. Anonym skriver:

  Vad bra den blev!

 8. Alina skriver:

  Något sånt där hade jag när jag var mindre! 🙂

 9. Anonym skriver:

  Vilken rolig idé! 🙂

 10. Tilde skriver:

  Åh, gjorde sådana åt en kompis förra året!! Jätteroligt 🙂

 11. Anonym skriver:

  Jätte fint

 12. Kerstin skriver:

  Vilken smart idé!

 13. Beatrice skriver:

  Hade en paketkalender som barn och har en nu med min pojkvän där vi båda får varsitt paket varje morgon! Det är dock svårare nu än när jag var liten, ibland fick jag ett paket lego uppdelat i paketen, ibland ett pussel där jag fick några bitar varje dag och sen hade ett färdigt pussel den 24:e! Men i år gör jag hälften av sakerna själv, och har köpt hälften, och då har vi en gräns på 20 kr per dag när man slår ut det! Så 480 kr, och förra året hade vi 360 kr, men det blev riktigt, riktigt svårt till slut… I år ska vi dessutom i princip bara ha praktiska och/eller ätbara saker… Sjukt svårt verkligen, men så himla mysigt!

 14. jättefint och allt, men jag håller med sofia 🙂

 15. Åh vad uppfinningsrikt!! jätte fint 🙂 Kram

 16. Åh vad uppfinningsrikt!! jätte fint 🙂 Kram

 17. Sara skriver:

  Otroligt fin kalender 🙂

 18. Lotta skriver:

  Vilken fin advents kalender. Supertomten bäst! På Nyhetsmorgon häromdagen medverkade en kille o en tjej som hittat på "Snäll kalendern", som såldes genom Plan. Bakom varje lucka en "snällhet" som man skulle göra. Jag gillade den idéen. Kram Lotta

 19. Anonym skriver:

  Gud vad gulligt, och smart idé!

 20. Sara skriver:

  Åh! Min mamma fixade paketkalendrar till oss när vi var mindre, det bästa var just att det var saker man behövde! 🙂

 21. Anonym skriver:

  Men åh vilken rolig idé. Ska jag definitivt komma ihåg till nästa år. ^^

 22. Anonym skriver:

  Åh vad kreativivt! och roligt! 😀

  /hundredkitchenstories.blogg.se


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

DIY- projekt

 • DIY – tavelvägg av foto modell större

  Igår var jag inne en sväng på Bolia i Bergen och såg en mäktig tavellösning. Man hade tagit ett stort foto (det kan man beställa från ett tryckeri) och delat upp det och ramat in det i flera mindre ramar, nåväl den största är 50x70cm, vilket ger en häftig effekt och skapar ju möjligheten att Läs Mer »

 • Moodboard Lillstugan

  Vi fick en härlig söndag med lunch på Pelles, långpromenad på kala klippor och plocka smultron på strå, krabbfiske och underskattat god sommarmat (med färska primörer). Vid läggdags igår kände jag att Boo hade feber och sen var det dags även för Jesper. Semesterklassiker – när ledigheten äntligen kommer, kommer även sjukdomarna som ett brev Läs Mer »

 • DIY – säker påbyggnadssäng för spädbarn

  Förr-förra helgen åkte vi på bebissafari genom Småland och hälsade på olika vänner som blivit fler i familjen. Hemma hos Elin & Henrik träffade vi storebror Charlie och nya lilla Vera-Lo som bara var 10 dagar gammal. Förutom av den ljuvliga lilla fröken som mest sov sig genom vårt besök så blev jag lite betagen Läs Mer »

 • Tolettrenovering dag 5

  Jag tänkte det är dags att visa lite från renoveringen. Som vanligt när man gör allt själv, och ännu hellre tillsammans med en 3-åring, så tar det betydligt längre tid än om man anlitar hantverkare. Det är lite som att livet tar mycket större plats när man jobbar åt sig själv och inte särskilt många Läs Mer »