Morgonstund har eld i mund

Det här är en av de bästa stunderna på dagen. Tidig morgon – jag, soffan och en väsande, knäppande, fräsande brasa. Som ni vet har jag blivit med hus men ni kanske inte vet att jag även blivit med två eldstäder? En annan ganska dold egenskap jag har är att jag förvandlas till Kaminkvinnan i Läs Mer »

Morgonstund har eld i mund

Det här är en av de bästa stunderna på dagen. Tidig morgon – jag, soffan och en väsande, knäppande, fräsande brasa.
Som ni vet har jag blivit med hus men ni kanske inte vet att jag även blivit med två eldstäder? En annan ganska dold egenskap jag har är att jag förvandlas till Kaminkvinnan i närheten av sådana. Jag eldar, eldar och eldar. Och eldar lite till, och ännu mer och kan. inte. låta. det. brinna. ut. Vintern 2003 sov vi med öppna takfönster i det lilla gårdshuset på den gotländska landsbygden för Kaminkvinnan hade rödglödgat kaminen så till den milda grad att den -20° var det enda som kunde syresätta oss om nätterna.
 
Ups.
 
Med åren har jag blivit lite klokare och sedan jag blev med Världens Minsta Kakelugn (VMK) i och med torpköpet -13 har jag lärt mig ett och annat om just eldning i kakelugnar. Visste ni exempelvis att man kan elda sönder en kakelugn? Nu lät det som om jag talade av egen erfarenhet här men tack och lov hann Sotaren undervisa mig innan Kaminkvinnan gjorde en stenhög av VMK.
 
En kakelugn ska liksom aldrig kallna, den är så att säga självaste hjärtat på ex. Hundraåringen. Värmen som sätter sig i murstocken leds ut i hela huskroppen och hjälper t o m till att hålla grunden torr och fin. Därmed inte sagt att det ska brinna i den hela tiden, oh nej, långt ifrån. En eldning på morgonen och en på kvällen så håller den sig varm dygnet runt. Eldar man den för het så spricker nämligen kakelplattorna och det är ju synd på något så vackert. På Allt om kakelugnars hemsida hittade jag en 8-punktslista som jag tagit mig friheten att modifiera bara aningens, här kommer Kaminkvinnans lilla bibel;

Så här gör du en brasa: 

 1. Om man ska elda i en kakelugn som är kall så börja med att elda med lite tidningspapper så att en liten eld snabbt flammar upp. Det räcker för att värma den stillastående kalla luften i rörkanalerna så att draget kommer igång. På det sättet undviker du att det ryker in.
  Obs! Om kakelugnen är ny eller har stått oeldad länge behöver du värma upp den extra försiktigt. 
 2. Gör sedan en liten nätt brasa där du staplar riktigt torra, fina vedträn på varandra luftigt i mitten av ugnen så att den syresätts runt om, och helst lägger du i lite stickor eller bark som är lättantändligt. Detta är en liten ”tändbrasa” som fortsätter att värma upp den kalla kakelugnen. 
 3. Vanligtvis eldar man kakelugnen med spjället och luckorna helt öppna till en början. 
 4. Så snart brasan tagit fart kan du lägga på några större vedträn så att det blir en rejäl brasa. 
 5. När de större vedträna har tagit sig och brinner fint stänger du luckorna och kan också skjuta till spjället lite grann, kanske till hälften ungefär. På det sättet justerar du luftflödet och elden brinner lugnare. Du hör skillnad bara genom att lyssna på ljudet! Fullt spjäll öppet ger massor av drag och det ”dånar” lite i elden.
 6. Obs! Viktigt! Självklart ska du ALDRIG stänga spjället helt förrän brasan är helt och fullt utbrunnen och helst med säkerhetsmarginal dessutom.  De gaser som bildas om röken inte får komma ut är livsfarliga att andas in. De är förrädiska genom att de inte luktar utan enbart gör sitt offer mer och mer omtöcknat, så ha respekt för detta. 
 7. Ibland vill du kanske fortsätta att fylla på med lite mer ved under kvällen bara för att hålla brasan igång, för att det är mysigt? Men ur värmesynpunkt räcker det gott med en brasa för att du ska få ut värme av kakelugnen för hela natten. Om du eldar en brasa på kvällen så kommer du att upptäcka att utsidan på kakelugnen fortfarande är ljummen nästa morgon. På bara en brasa har du alltså en trogen ”eldare” som ser till att värma rummet hela natten medan du ligger och sover! Och egentligen ska man undvika att elda mer än en brasa åt gången i en kakelugn, eftersom ugnen då riskerar att bli överhettad. Det kan innebära att den spricker och börjar läcka, och du måste sätta om den i förtid.
  Om du vill elda mer än en brasa för mysfaktorns skull på kvällen, så elda i så fall med luckorna öppna. Dels maximerar du då “mysfaktorn” och får njuta av de vackra lågorna, och dels eldar du lite mer för kråkorna då så att värmeutväxlingen blir lite mindre, vilket ju är bra i det här fallet.     
 8. Det kan verkligen inte nog betonas: Elda varsamt! Om kakelugnen blir för het kan den faktiskt spricka, så ta det lugnt.
Tänk att det liksom är en hel vetenskap att myselda i en kakelugn va?
 
När det är dags att tända igen och ugnen fortfarande är varm behövs inte någon mjukstartande tändbrasa, använd bara torr och fin ved i rejäla klabbar (förutom i torpet då där vi eldar med tandpetare), jag föredrar björk men ibland kan det vara kul med något annat (typ gran) för då knäpper det och smäller mer (använd gnistskydd!).
Lägg två vedpinnar med lite mellanrum ungefär i mitten av ugnen för att elden ska få så mycket luft som möjligt (luta dem som sagt alltså inte mot väggen längst in), knöla ihop tändpapper lite lagom hårt, det måste finnas luft även i pappret så att elden tar sig. Lägg nu lite mindre, tunnare s k. tändstickor på högen och toppa med ett par vedträn tvärs över de första två, om ugnen är för smal (troligtvis) så lägger man dem liksom saxat, på snedden.
 
Njut av ljudet och värmen som sprids! Fortsätt elda tills kakelugnen är så varm att man inte kan hålla kvar händerna på den, låt då elden brinna ut, var försiktig med att stänga spjället för snabbt men stäng de yttre luckorna för att bevara värmen tills det är dags för nästa brasa. Never ending story i en Hundraåring i -11°C.
 
Kaminkvinnan, mitt mellannamn.
 
Sa jag förresten att min pappa är  brandman?
 
Foto: Sara Zetterström

2 kommentarer på "Morgonstund har eld i mund"

 1. Anonym skriver:

  Önskar jag hade en jag med. Här kör vi liksom eldstad i tvn via netflix ;( inte direkt mysigt


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

Hemma Hos Mig

 • Hundraåringen

  Kanske har jag nämnt det förr men det är så himla häftigt att jag bara måste skriva ner det mer utförligt, dessutom passar det bra då jag kom över en gammal bild på vårt hus Hundraåringen häromdagen. 2007 lämnade vi ö-livet på Gotland för en permanent tillvaro i vår nya hemstad Kalmar. Eller nygamla får Läs Mer »

 • Senaste nytt

  I somras köpte jag ju en oljelampa till Torpet. Det är så himla mysigt med den typen av belysning tycker jag och redan där i Lysekil tittade vi på en storebror till Hundraåringen utan att göra slag i saken. Tidigare i veckan var Jesper och klippte sig och överraskade mig med att förutom nyfriserad komma Läs Mer »

 • Hörde jag torparhelg?!

  Ett lustigt sammanträffande, jag funderade på vad jag skulle blogga om idag på väg till jobbet och Johanna satte fingret på samma sak som jag tänkte då, att det går inflation i uttryck och jag tänkte just vad jag skulle skriva som rubrik istället för “Happy Friday”. Kom inte på något revolutionerande, förr skrev jag ju Läs Mer »

 • Happy Friday!

    Hur fort gick den här veckan? Plötsligt sitter jag här efter en tidig grillmiddag och har hela helgen framför mig igen. Den kommer bestå av listmålning på hemmaplan och middagsbjudningar på bortaplan. Idag cyklade jag inte förbi min favoritblomaffär Blomman för dagen på vägen hem för helgbuketten från förra veckan är fortfarande fantastiskt fin! Jag Läs Mer »