Godnatt har jag sagt!

Att byta jobb, skilja sig eller flytta är ju väldigt livsomvälvande saker för vilken vuxen som helst så jag är egentligen inte det minsta förvånad att Marsipanrosen började sova sämre några dagar efter flytten till Hundraåringen. Hon som sedan 10 månaders ålder alltid efter sagoläsning somnat i sin säng, legat i sitt rum sjungandes eller Läs Mer »

Godnatt har jag sagt!

Att byta jobb, skilja sig eller flytta är ju väldigt livsomvälvande saker för vilken vuxen som helst så jag är egentligen inte det minsta förvånad att Marsipanrosen började sova sämre några dagar efter flytten till Hundraåringen. Hon som sedan 10 månaders ålder alltid efter sagoläsning somnat i sin säng, legat i sitt rum sjungandes eller tittandes i en bok och så småningom somnat ändrade på inte bara sina egna utan hela familjens kvällsrutiner när hon kväll efter kväll, gång efter annan kom ner för trappan med än den ena och än den andra ursäkten, oftast att hon bara “ska pussa och krama godnatt”. Igen och igen. Sånt som en förälder knappast kan argumentera emot.
 
Idén om ljudböcker kom ganska omgående (inte efter en kväll av jojospringande i trappan men när det började bli en vecka av dessa utdragna nattningar så), eftersom hon älskar sagor tänkte jag att det kanske kunde hjälpa henne att komma till ro om hon fick lyssna på fler böcker efter vår vanliga kvällrutin där jag eller Jesper läser några utvalda. Så vad gör man då för att frigöra sig som evig sagoläsare, jo man köper den där cd-spelaren som man själv suktat efter i ett decennium men aldrig köpt!
 
 
På behörigt pillavstånd men ändå med praktisk på-och-avstängning genom att dra i sladden kan hon nu själv bestämma när sagorna ska börja och sluta uppe på rummet. Mamma Mu och Lilla spöket Laban är månadens favoriter och dem lånar vi gratis på biblioteket. Ibland går hon själv upp till övervåningen och kryper upp i sängen för att lyssna en stund, något som jag aldrig hindrar henne ifrån för jag tänker att det är så himla mycket bättre för fantasin att lyssna på sagor än att titta på film. Dessutom kan hon samtidigt leka med annat -som dockskåpet, legot eller målarboken under tiden.
 
 
Och kvällarna då? undrar ni. En gång har hon kommit ner, för att be om påfyllning av välling, sen Mujispelaren flyttade in och vi har alla fått längre och lugnare nätter. För vissa saker måste man bara vänta på det rätta tillfället.

8 kommentarer på "Godnatt har jag sagt!"

 1. sofia skriver:

  fin. var har du köpt den?

 2. Anonym skriver:

  Fantastiskt! Sonen är i samma ålder som marsipanrosen, han skulle älska att få lite egen sagotod när det sig faller på! Det var det bästa tipset i år, tack!!

 3. Anonym skriver:

  Vi hade samma dilemna med nattning men mina barn är ju sisådär dryga 15 år äldre så vi körde kassetband och cd med sagor som vi fick från farmor när hon pensionerade sig från dagis plus att vi köpte massor. Hade även freestyle med lurar till äldste när vi var på semester tex Kanarieöarna o han blev trött o grinig på kvällarna på restaurang. Då bad han om snutten o att få sitta i vagnen o ha lurarna. Extremt lugnande. Nu är han 20 o tycker fortfarande om att somna till ljud!
  När de blev större barn ändrade vi utbudet till Fem-böckerna, Tin-Tins äventyr, klassiker från min tid.
  Astrid Lindgren gillade jag men inte alltid barnen. De gillade mera om det var lite musiksagor oxå.
  Bibblan är en fantastisk Gratis förmån. Jag är djälv slukare av ljud böcker o lyssnandes på bra bok känbs tvättstuga o fönstertvätt o andra hatgöromål genast mkt lättare. I love ljudböcker.

  • Ja, jag är själv uppvuxen med kassettband 🙂 Är väl just rädd för att det ska bli en vana att somna till ljud för vår lilla ros, det är ju bra att minimera antalet omständigheter för att sömnen ska komma liksom, men under en period nu så blir det ljudböcker. Själv får jag knappt ihop lyssnartiden till en hel podd, än mindre en ljudbok men det är ju fantastiskt på ex. långresor 🙂

 4. Anna skriver:

  Vilken bra idé! Min lilla tjej älskar att lyssna på Astrid Lindgren-sångerna och på detta vis kan hon lösa det själv. Med en liten CD-spelare(som dessutom är snygg) så löser man det lätt. För visst, det är himla bra att ha all musik på datorn men det tar ju liksom hundra år att få igång.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

Inredning

 • Ökenvibbar i veckans bästa budgetköp

  Vips så kom sommaren – plocka in den heta känslan i hemmet med varma ökentoner, kaktusmotiv och palmer. Här hittar du sommarheta budgetköp under 400 kronor! Den gångna veckans värmebölja har fått oss att snöa in på luftiga klänningar som denna orangea härlighet. Klänning, 399 kronor, Carin Wester/Åhléns. Mixa upp ökentonerna med lite stadslandskap i Läs Mer »

 • Rum Hemma får sommarfeeling och längtar ut i veckans bästa budgetköp.

    Tunna kläder och snygga accessoarer hör våren och sommaren till. Rum Hemma förvarar gärna smycken på Designtorget snygga ringkon. Ringkon, 239 kronor, Designtorget April bjöd på varma grader och sol, H&M Homes kanna i stengods får gärna svalka oss. Kanna, 199 kronor, H&M Home Piffiga ljushållare, gör sig snygga så väl inne som ute. Läs Mer »

 • Vinnaren av Guldstolen 2016

  Tidigare i veckan gick Arkitekturgalan av stapeln på Cirkus i Stockholm jag var själv inte där men har förhört mig om tillställningen av de kollegor som var det, och kollat på webben förstås. Som på alla galor så delas prestigefyllda priser ut; Kasper Salin-priset för bästa byggnad, Sienapriset för bästa utemiljö, Planpriset, Bostadspriset, Kritikerpriset, Villapriset Läs Mer »

 • Budgettips antik kruka

  Egentligen var jag på jakt efter en Corokia till ett stylingjobb jag gjorde i helgen varför jag hamnade på Plantagen som har söndagsöppet. Istället för Spökträd som de också kallas kom jag därifrån med ett antal glaserade krukor fuskmodell äldre vilket också var bra då ett antal växter står barfota. Krukan heter Ally och finns (och har Läs Mer »