Hur man rengör en damejeanne

Söndagar är typiska fixardagar. Eller hängardagar, så idag har vi hängt lite i torpet. Liksom kollat till det och försäkrat det om att vi inte glömt bort det. Och som jag längtar till sommaren! Appropå det, i somras fyndade jag ännu en damejeanne, i det ljuvligaste turkosa glas, denna gång på Lions loppis i Åhus. Läs Mer »

Hur man rengör en damejeanne

Söndagar är typiska fixardagar. Eller hängardagar, så idag har vi hängt lite i torpet. Liksom kollat till det och försäkrat det om att vi inte glömt bort det. Och som jag längtar till sommaren! Appropå det, i somras fyndade jag ännu en damejeanne, i det ljuvligaste turkosa glas, denna gång på Lions loppis i Åhus. Åh så vackra de är i den där äldre modellen. Tyvärr var just denna så himla smutsig (hence the fyndpris?) och blev stående i garaget hela hösten men efter tips från min kompis Elin fyllde jag den med kokhett vatten och stoppade ner ett par tabletter maskindiskmedel och lät verka över natten. Sen “centrifugerade” jag den genom att ruska runt med ett par smådankar i, vispade även hjälpligt runt med en flaskborste i den övre delen och nu är den praktiskt taget som ny.
 
Så innan du överger en skitig damejeanne, testa maskindiskmedel alltså. Nu ska jag väcka en middagstrött Marsipanros så att vi får en skaplig kväll ikväll.
 
Foto: Elin Stierna & Sara Zetterström
 

4 kommentarer på "Hur man rengör en damejeanne"

 1. Josefin skriver:

  Underbar färg och bra tips, jag brukar alltid rygga tillbaka för de smutsiga när jag är på loppisjakt men nu blir det ändring!

 2. Malin skriver:

  Bakpulver + vatten (ev lite ättika) har funkat för mig också!

 3. Lovisa Wallin skriver:

  smart smart, det måste testas!!!

 4. Linnea skriver:

  Bra tips! Jag undrar över den ena växten på sista bilden. Inte fjädersparrisen utan den andra… vad är det för nåt?


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

DIY - pyssel

 • Koka saft på syrén

  Det var verkligen i sista stund insåg jag när jag skymtade vår överblommade Syrén i trädgården nyss. Jag hoppas att vi är tidiga och att det fortfarande blommar norröver för här kommer receptet på saften Boo och jag gjorde tidigare i veckan. Du behöver: 40 klasar syréner 2 liter vatten 2 kg ekologiskt socker 2 Läs Mer »

 • Putsa mässing miljövänligt

  Kanske har du hört talas om husmorsknepet att använda ketchup istället för starka kemikalier för att putsa mässing? Om det funkar? Absolut! Mitt mässingsunderlägg från Svenskt Tenn har några år på nacken och jag har länge tyckt att det varit långt från sin forna glans, snarare fläckigt och ganska sjavigt. Men så kom jag ihåg Läs Mer »

 • DIY – personlig väggtallrik för under hundralappen

  Jag visade ju tallriksväggen som var med i RUM Hemma 04/2016 och lovade komma med ett DIY-tips. Om man inte har en massa fina vintagefynd eller tallriksfavoriter så kan man lätt skapa egna personliga varianter med lite porslinsfärg, till en riktigt låg kostnad. Den här citattallriken har hängt med i några år men jag uppdaterade Läs Mer »

 • Hur man rengör en damejeanne

  Söndagar är typiska fixardagar. Eller hängardagar, så idag har vi hängt lite i torpet. Liksom kollat till det och försäkrat det om att vi inte glömt bort det. Och som jag längtar till sommaren! Appropå det, i somras fyndade jag ännu en damejeanne, i det ljuvligaste turkosa glas, denna gång på Lions loppis i Åhus. Läs Mer »