Trandagen

Idag den 25 mars är det Tran(e)dagen. I samband med Vårfrudagen eller Våffeldagen idag så firar man att tranan kommmer med våren i Småland, Öland och Blekinge-trakten. Seden bjuder att barnen kvällen innan putsar skorna och ställer dem framför öppna spisen eller hänger upp en strumpa vid sängen som på morgonen är fylld med godis, Läs Mer »

Trandagen

Idag den 25 mars är det Tran(e)dagen. I samband med Vårfrudagen eller Våffeldagen idag så firar man att tranan kommmer med våren i Småland, Öland och Blekinge-trakten. Seden bjuder att barnen kvällen innan putsar skorna och ställer dem framför öppna spisen eller hänger upp en strumpa vid sängen som på morgonen är fylld med godis, eller någon liten present som tranan varit förbi och lämnat till de barn som varit snälla. Extra spännade blir det ju att tranan är lite svårflörtad och kommer i smyg om natten, alltid när barnen sover, dessutom stökar den ner lite och man kan ofta se spår av fjädrar eller fågelfötter där den farit fram. Tyvärr kom jag hem så sent från jobbet igår, Boo sov redan, och vi hann inte hänga upp strumpan tillsammans så i år kommer tranan till Hundraåringen först imorgon. 
 
Firar ni Trandagen?
 
Rekvisitan för ett riktigt nattligt transtök ligger och väntar på att få komma fram ikväll istället. Fågelfotspår gör man superenkelt av potatistryck och vattenfärg. Skär ut en stämpel i en halv potatis och doppa i färg. Här hemma tar ju fågelskrället sig garanterat in genom skorstenen så sotiga fotspår lär vi få se en hel del av. Fjädrarna i pyssellådan kommer kanske inte precis från en stor grå/svart fågel men det gör inte historien sämre för det.

6 kommentarer på "Trandagen"

 1. Tant Kanth skriver:

  Som exil-smålänning, vill jag gärna föra traditionen vidare till min dotter och fira tranans dag.
  Som liten, var det smått magiskt att hänga upp strumpan på sänggaveln och andäktigt vänta på vad tranan hade kommit med.
  Min skånska man har ännu inte förstått storheten, men jag räknar kallt med att det vänder på det 10:e året ;).
  Tranan kommer en dag senare i vårt hem, får skylla på att hen skulle fylla många strumpor innan hen kom till Malmö.

 2. Lotta skriver:

  Trots att vi bor i Småland har jag aldrig hört talas om Trandagen! Vilken kul idé! Låter som om tranan är kompis med en viss tomte? 🙂 Idag såg jag faktiskt 2 stora graciösa tranor som gick på en åker..så den 25 mars måste vara helt rätt dag! Kram Lotta

 3. Ellendellen skriver:

  Klart vi firar trandagen 🙂 dock har min barndoms trana aldrig lämnat spår och fjädrar efter sig men det gör ju det hela lite extra spännande. I våra strumpor fick vi alltid nya roliga strumpor och lite godis. Trandagen tycker jag är en fin tradition att för vidare 🙂 vem vill inte välkomna våren lixom!!!! Som vi alla längtar att slippa alla dessa underställ, vinteroveraller, vantar och mössor!

 4. Julia skriver:

  Viktigaste dagen på hela året, en dag som borde vara RÖD i kalendern! Tror minsann det hade varit något!


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

högtid & fest

 • Änglaspel

  I flera, för att inte säga många år så har jag letat efter ett Änglaspel. Alltid för sent (slutsålt) eller i butiker som haft andra varianter men inte det klassiska från Dalaindustrier. Men plötsligt efter första advent häromnatten  när John Blund lämnade byggnaden lite för tidigt så googlade jag och fann det på Åhléns och Läs Mer »

 • En midsommar att minnas

  Det märks att det är sista veckan innan semestern, och att jag ska vara begravningsledig på fredag och att vi åker till Bohuslän direkt efter det. Det. Är. Lite. Mycket. Men bättre sent än aldrig tänkte jag sammanfatta min midsommarhelg för den blev snudd på smått historisk. Jag vet inte hur helgen såg ut i Läs Mer »

 • Midsommarporslinet

  De senaste veckorna har vi haft mycket att fixa inför årets midsommarfirande. Ambitiöst nog med tanke på det opålitliga midsommarvädret så bjöd vi redan i januari in ett gäng kompisar att fira med oss på Camp Torpet. Arbetsnamnet blev liksom givet med tanke på att det blev ungefär fem familjer för många för husrum i Läs Mer »

 • Adventskrans av granris

  Först vill jag rikta ett stort tack för alla hejarop och gratulationer till mitt nya jobb! Men det här inlägget skrivs med med anledning av att jag har fått flera frågor om adventskransen man kunnat se i mitt instagramflöde. Ja det var på tiden säger jag (att jag förverkligade kransen alltså, inte att man frågat Läs Mer »