Dagar som idag ägnar man åt bakning

Jag vet inte hur det ser ut i resten av landet (har noll omvärldskoll efter en av/urkopplad dag i torpet) men här har det regnat konstant hela dagen. Först ikväll blev det lite solsken som inbjöd till en kilometerlång cykeltur modell trehjuling men fram tills dess har vi mest hållit oss inne. Dessutom hade vi Läs Mer »

Dagar som idag ägnar man åt bakning

Jag vet inte hur det ser ut i resten av landet (har noll omvärldskoll efter en av/urkopplad dag i torpet) men här har det regnat konstant hela dagen. Först ikväll blev det lite solsken som inbjöd till en kilometerlång cykeltur modell trehjuling men fram tills dess har vi mest hållit oss inne. Dessutom hade vi finbesök från Gotland så Boo och jag bakade en efterätt att bjuda Gudfadern, hans fru och deras alldeles nybakade bebis på (fast bebisen fick det sekunda så att säga). Ville göra en kaka som jag enligt uppgift instagrammade för 46 veckor sedan men tyvärr mindes jag bara hur god den var och inte exakt vad jag hade i den så det fick bli en improvisation. Och det grät ingen för kan jag säga för det gjordes tabberas på nolltid. Inbillar mig dock att jag kan lära av mina misstag så därför bloggar jag detta recept. Och sorry till alla er där ute som käkar raw, eller GI eller inte raffinerat socker eller annat som inte bör kallas dessert, ni kan sluta läsa nu för det här är bara fett och socker och sånt man måste göra tarmsköljning och springa fem extra kilometer efter man proppat i sig.
 
Jag använder uteslutande ekologiska varor förutom vaniljsockret som blev det som den lokala lilla butiken på landet hade att erbjuda.
 
smör till formen
riven kokos till formen
100 gr smör
100 gr vit choklad
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
en handfull svenska bär
 
Allra godast är det att bryta av all sötma med lite syrligare bär som hallon men vi hade jordgubbar kvar sedan midsommar så det fick det bli.
 
  • Smörj en form (ca 24 cm) med låg eller avtagbar kant och ”bröa” med kokos. Smält smöret i en kastrull. Ta sedan kastrullen från värmen och tillsätt den vita chokladen. Rör tills chokladen löst sig.
  • Häll över smörsmeten i en bunke och rör ner socker, vaniljsocker och äggen, ett i taget. Rör till sist i vetemjölet. Bred ut smeten i formen, peta ner rikligt med bär. Grädda i ugnens mitt i 25–35 minuter i 200 grader, beroende på hur kladdig du vill ha kakan. 26 min i en 21 cm form blir vä-äldigt kladdigt kan jag säga, men gott!

 
Servera med vispad grädde eller vaniljglass. Dessutom skivade jag upp några jordgubbar som jag rörde ut med lite socker och rivet skal och saft från en citron. Tror att lime blir ännu godare men hade ingen hemma.
 
 
Som sagt med en kladdighet värd namnet bidrog kakan till ett upplägg som man om är snäll kan kalla för roadkill, men skit samma för den var djeflar i mig så god att det gjordes sånt som Anastasia och Mr Grey gör i något sammetsrum i munnen. Barnförbjudet. Och barnförbjuden borde den kanske klassas som för hon mitt hjärtas fröjd och glädje hon gick så i sockerspinn efter detta kalas att hon just somnat. But, för all del, try this at home.
 
Sara Zetterström

8 kommentarer på "Dagar som idag ägnar man åt bakning"

  1. Åh så gott det ser ut! 🙂

  2. jennie skriver:

    Ser otroligt gott ut, superfina bilder!

  3. Anonym skriver:

    Men så smarrigt å vilka härliga bilder!!

  4. Bra införsäljning av det där receptet, hörru! Vill typ ge mig ut och köpa ingredienser nu, klockan är 22.34 … =D

  5. Heléna skriver:

    Oj det där måste jag testa! Dumt bara att jag o sambon tävlar om vem som ska gå ner mest i vikt..


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

En smaksak

  • Långt ifrån lagom

    Svenskt Tenn har slagit upp portarna till sin nya webbplats på svensktenn.se, det damp ner ett antal adresserade pressutskick på kontoret häromdagen.  Hemsidan är (fortfarande) fin och inspirerande tycker jag (gillar magasinen extra mycket, så kul att få bakgrundshistoria). Så fin att jag vill ha mer! Varje avdelning har bara ett fåtal inspirationsbilder som komplement Läs Mer »

  • Lunchlättast i stan

    Jag sitter och önskar mig upp till Formex-mässan som öppnade igår. I år valde jag att inte åka men nu när mässan är igång för fullt är det inte utan att jag ångrar mig lite. Nåväl, det är främst möten med bloggkollegor och vänner som lockar, själva utbudet går det ju rätt bra att snappa Läs Mer »

  • Hög igenkänningsfaktor

    De senaste veckorna har jag lekt med tanken att koppla bort sociala medier helt. Under vår gemensamma ledighet har jag och Jesper påmint varann om mobbefri gemensamhetstid. Mest för att jag ogillar tanken på att vara en av de föräldrar eller partner för den delen jag sett mer än nog av på semestern. De som Läs Mer »

  • Äppelpajs-glass

    Igår när Lisa och Marcus var här åt vi årets första kräftor. De godaste svenska Vätternkräftorna jag ätit. Till efterrätt blev det färskostglass med smak av äppelpaj. Ett recept av Elisabeth Johanssons, en grym matstylist jag f ö haft nöjet att dela kök med när jag jobbade för Ikea i vintras. Recepten finns i hennes Läs Mer »