Hemma Hos: Jesper & Anna Hallernäs

Ljus, öppen och rymlig. Jesper och Anna Hallernäs lägenhet på Arsenalsgatan i centrala Göteborg är den ultimata boningen för stora middagar, slappa sovmorgnar och mysigt soffhäng. Välkommen in i ett hem med plats för livets goda.

Läs Mer »

Hemma Hos: Jesper & Anna Hallernäs

På Kungshöjd, en lugn höjd med utsikt över hela Göteborg och två minuters promenad till stadens puls, bor Jesper och Anna Hallernäs. Jesper jobbar som bilförsäljare och Anna som fastighetsförvaltare men intresset för både inredning och restaureringar är gemensamt och det märks. Den luftiga tvåan om 74 kvadratmeter med spännande vinklar och rymlig planlösning är den ultimata lägenheten för stora sällskap och långa middagar, som paret vurmar extra mycket för. Men som lägenheten ser ut i dag, såg den knappast ut när Jesper och Anna flyttade in. En hel del har hänt och planlösningen är sig inte alls lik. Där sovrummet i dag ligger var tidigare kök och i det stora rummet har en vägg rykt för att öppna upp mellan det nya köket och vardagsrummet, vilket innan låg i det nuvarande köket och var allmänt trångt.
Kvadratmetrarna används mycket bättre med den här planlösningen, säger Anna.

Hon passar samtidigt på att Jesper en eloge för stora delar av grovjobbet. Det är nämligen han som själv tagit fram det gamla plankgolvet och slipat upp det, byggt upp nya väggar och framförallt platsbyggd både kök och högskåp, som rymmer kyl, frys och en hel del förvaring. Därför valde man att inte ha några överskåp i köket. Just köket är också lägenhetens hjärta, som sätter känslan för hela lägenheten.
Vi älskar kontrasterna mellan mässingen och de mörkgrå luckorna. Vi vill att vårt hem ska kännas modernt men att det ändå ska ha en själ. Med det i åtanke lät vi köket gå i stil med fransk bistro, som ger hemmet värme. Enligt samma resonemang valde vi mjukt formade mässingsbeslag, som inger en mjuk känsla. Det är i köket, vid köksbordet som vi trivs allra bäst. Här har vi tillbringat många kvällar med mycket vänner och skratt.

Hur tänkte ni med färgvalen?
– I köket ville vi skapa en tydlig kontrast mellan marmorn, de grå luckorna och mässingsbeslagen. Eftersom köket endast har lågskåp lät vi konstrasterna vara större där än i övriga rummet, där högskåpet fick en ljusare grå ton.

Kökets sneda vinklar och vrår ser Anna och Jesper som en charmig tillgång.
Är rummet inte helt vinkelrätt är det viktigt att låta saker ta sin plats. Vi har kommit vinkelproblemet med hjälp av mattor, som ger rummet naturliga grupper och rum i rummet. Jag är glad att rummet har vinklar och vrår, det skapar olika små sammanhang.

Lägenheten känns genomgående väldigt ljus och harmonisk. Hur har ni lyckats med det?
– Vi har strävat efter att skapa ett hem där man kan trivas och få vara sig själv. Sovrummet är vitt och fräscht, men med de grå inslagen, tegelväggen och ljuslyktornas hjälp knyter de an till det jordnära. På så sätt skapas en harmonisk känsla.

Hur skulle ni själva beskriva er stil?
– Som en blandning mellan grafiskt och jordnära. Vi blandar gammalt och nytt med en hel del eget, berättar Anna.

Både Anna och Jesper tycker att det är kul med med möbler och har själva experimenterat en del. För en tid sedan drog de igång en egen verksamhet som säljer egenproducerade bord på halleadesign.se. Borden har svetsade stålramar med marockanskt kakel.

Vilken är drömmöbeln?
– Vägglampan Lampe B. Schottlander Mantis S2 Vägglampa. Men jag är också sugen på en ljusbrun skinnsoffa i stil med den vi nu har i vardagsrummet. Tyvärr är de inte så lätta att hitta.

Varken Anna eller Jesper beskriver sig själva som några samlare, men för Anna går det i perioder. En tid samlade hon på menyer tryckta på A3-papper som används som tallriksunderlägg på restauranger.
Min man tog till och med med sig sådana hem till mig när han var på tjänsteresor. Hans kollegor förstod ingenting, haha. Han är en sann klippa.

Annas hjärta bultar också extra starkt för serveringsdetaljer, som fat och små ostknivar.
Jag älskar allt som skapar det där lilla extra när man bjuder hem folk.

Vad kommer aldrig innanför tröskeln hos er?
– Svår fråga, men jag tror nog aldrig att en oljemålning som går i alldeles för många färger, som rött och gult, skulle hitta in mitt hem. Det kanske i och för sig är lite farligt att yppa sig om sådant i ett sådant här sammanhang, säger Anna med glimten i ögat.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

Hemma hos