Vinterförvara växter

Idag vaknade jag långt innan solen gick upp och sitter nu uppkrupen i soffan. Har tänt lite ljus och kurar under ett täcke i det varma skenet – jag älskar den här känslan av ett tyst hus, ensamheten tillsammans med de inte långt borta sovande kära och det är fullkomligt nödvändigt för mig med dessa Läs Mer »

Vinterförvara växter

Idag vaknade jag långt innan solen gick upp och sitter nu uppkrupen i soffan. Har tänt lite ljus och kurar under ett täcke i det varma skenet – jag älskar den här känslan av ett tyst hus, ensamheten tillsammans med de inte långt borta sovande kära och det är fullkomligt nödvändigt för mig med dessa stunder av lugn och ro. Att hinna tänka en rak tanke och bara vara. Känner jag mig själv rätt kommer jag sitta här tills jag hör att någon vaknar på övervåningen och först då börja med frukosten, för det är så mysigt att äta tillsammans innan vi gör något med dagen.
 
Förra helgen gick all tid till att förbereda hus & torp för vintern. Klippa gräset en sista(?) gång för säsongen och ställa undan möbler, leksaker och växter. Växterna ja, i år har jag ju plötsligt ett ansvar för det gröna som kramat altanen hela sommaren, medelhavsväxter och odlingsbänkar.
 
I vårt klimat måste vi ta hand om växterna lite extra för att de ska klara kylan, få sin vila och komma igen nästa år.
För att få Sverige lite mer medelhavslikt och skicka växterna på en välgörande semester över vinterhalvåret måste man skapa en fuktig, ljus och sval miljö. 
 
Tre aspekter är alltå viktiga;
fukt (som i sparsam vattning eller dusch, inte konstant fukt som stressar den semestrande plantan och kan ge mögel)
ljus
frostfritt
 
Ett uterum eller växthus är kanske det allra bästa men Hundraåringen kan inte skryta med något av det och jag fick anpassa mig efter rådande omständigheter. Vi har en källare som håller en lagom temperatur (mellan 5-10°C för fikon och oliv) men numera är mörklagd eftersom altanan täcker det enda fönstret. Då rådfrågade jag min bästa vän i sådana här pikära situtationer, min väninna Google, Inc.
 
Jag frågade; vinterförvara växter i källare
Hon svarade; odla.nu
 
Här kunde jag läsa att källaren passar fint rent temperaturmässigt för de växter jag har, men golvet bör isoleras och att det är viktigt att ge växterna ljus (även om de också måste få vila i mörker).
 
Jag frågade; ljus till övervintrande växter
Hon svarade; blomsterlandet.se
 
LED-lampor, lågenergi eller lysrör alltså, inte glödlampa eller Halogen eftersom de blir för varma och kan bränna växterna.
 
Sagt och gjort, jag organiserade om lite i källaren så att allt ifrån pulkor till coctailglas är lättillgängligt även i en mindre djungel. Isolerade golvet med tre skivor cellplast och letade fram tre gamla taklampor som jag glädjande nog sparat som rekvisita på kontoret. Hängde upp de två stora med lågenergi 12W i och kopplade dem till en timer. Blommorna står nu med lite mellanrum så att alla får ljus, men det är bra att byta plats på dem emellanåt. Mellan 07-21 lyser det i källaren men jag funderar på att även koppla in den sista lilla lampan på lite lägre höjd för att riktigt smörja fotosyntesen. Vattning ska från och med nu ske sparsamt och aldrig på fuktig jord, ibland bör man duscha växterna med blomspruta.
 
Här samsas nu olivträd, med fikon, lavendel med rosmarin och timjan med lite prydnadsgräs. Sov gott fina växter, till våren blir det andra bullar.
 
[ o ]: Sara Zetterström

2 kommentarer på "Vinterförvara växter"

 1. Emm skriver:

  Bra jobbat! Tack för inspirationen!


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

Blommor & Trädgård

 • Budgettips antik kruka

  Egentligen var jag på jakt efter en Corokia till ett stylingjobb jag gjorde i helgen varför jag hamnade på Plantagen som har söndagsöppet. Istället för Spökträd som de också kallas kom jag därifrån med ett antal glaserade krukor fuskmodell äldre vilket också var bra då ett antal växter står barfota. Krukan heter Ally och finns (och har Läs Mer »

 • Budgetfynd: självbevattnare i glas

  Lördagmorgon och jag är uppe för att riva ut golvet på övervåningen. Tycker ni det är kul att se processbilder? Jag är ju mer för att visa före/efter men hojta till om ni vill se inlägg under arbetets gång. Kom på nu när jag har stökat runt här uppe att jag sitter på världens budgettips Läs Mer »

 • Nya upptäckter i trädgården

  Att leva med vår Hundraåring är lite som att ha ett gigantiskt Kinderägg. Det är spännande (vad kommer gå sönder här näst?) och något man kan leka med (hej kofot och målarpensel!) och onekligen blir det en hel del choklad framför brasan (nåväl det behövs knappast någon brasa som ursäkt för den delen heller). Bara Läs Mer »

 • Palettbebisar

  Ny vecka och nya kompisar i fönstret? Jag fick nämligen tillökning förra helgen. Svärföräldrarnas Palettblad hade skjutit skott som om det inte fanns någon morgondag och ett litet gäng följde med hem. Nu väntar de på plantering, och ständigt denna jakt på passande krukor alltså. Det är annars inte första gången jag ger mig på Läs Mer »