Hemma Hos: Kärlek vid första ögonkastet

Fyra trappor upp i en vacker sekelskiftesvåning i centrala Göteborg, bor Monica Holmgren bland tidstypiska detaljer och med stadens brus och Vasaparkens grönska som närmaste granne.

Läs Mer »

Hemma Hos: Kärlek vid första ögonkastet

Hemma Hos

När Monica Holmgren klev innanför tröskeln till den 78 kvadratmeter stora tvåan på Aschebergsgatan 11 i Vasastan i Göteborg för tjugo år sedan, var det omedelbar kärlek. Den påtagliga sekelskifteskänslan tillsammans med takhöjden och den vackra stuckaturen som omslöt lägenheten fick Monica på fall. Inte nog med lägenhetens uppenbara charm – den låg även helt perfekt.

– När jag flyttade hit minns jag hur jag brukade sitta och titta ut mot Vasasparken. Bladen höll på att spricka ut och var ljusgröna. Det var en helt fantastisk utsikt. Alla årstider har sin tjusning här; det är underbart att se krokusarnas olika färger tidigt på våren och alla vackra färger som hösten tar med sig, berättar Monica.

Hemma Hos 2

Huset byggdes 1880 och många av de tidstypiska detaljerna har bevarats. Rummen ligger i fil, med vackra detaljer som kakelugn och takstuckaturer. Men för några år sedan bestämde sig Monica för att ge lägenheten en varsam uppdatering.

– Jag målade om hela lägenheten, gjorde om badrummet och köket. Köksföretaget kom hem till mig och ritade köket direkt på plats, precis som jag ville ha det. Köksskåpen når ända upp till taket och rymmer massor. Vill jag ha något lite längre upp är det stege som gäller, säger Monica.

Den tjugo år långa kärlekshistorien med lägenheten börjar lida mot sitt slut, efter att en livsförändring väntat bakom hörnet. En vän till Monica, Wictoria Ostrelius som driver inredningsföretaget Intro inred, tog sig an projektet att tillsammans med sin kollega Jenny Gamnis göra lägenheten visningsfin inför en försäljning.

– Jag lamslogs av lägenhetens originalstuckatur i taket och rymden i vardagsrummet. Det är ovanligt med så pass stora fönsterpartier som släpper in så mycket ljus. Vardagsrummet med den fantastiska kaminen är min absoluta favoritplats i lägenheten. Att få sitta och mysa med ett glas rött framför den kaminen är en dröm, säger Wictoria.

Hemma Hos 3

Lundin, Aschebergsgatan 11a GBG

Utöver att stajla lägenheten fick duon i uppdrag att tapetsera om hela lägenheten. Jenny och Wictoria valde tapeter ur Emma von Brömssens samarbete med Eco Wallpaper.

– Vi träffade Emma och fick storyn bakom tapeterna. Hon hade inspirerats mycket av Kinfolk, så med det i tankarna började jag och min kollega Jenny planera själva inredningen. Torkade blommor, långkok, mycket naturmaterial – allt skulle kännas genuint och naturnära – det var vår grundinspiration, berättar Wictoria.

Lägenheten är en tvåa som smart fördelats över de generösa kvadratmetrarna och är en perfekt sällskapsvåning. Köket och vardagsrummet smälter ihop genom de vackra paraddörrarna och inbjuder till sällskap.

– De dubbla dörrarna ut mot köket och vardagsrummet gör att rummen blir en trivsam plats att umgås i, och det är en perfekt plats för större middagar.

Men allt gott har ett slut, och det är inte utan ett visst vemod som Monica börjar fylla flyttkartongerna.

– Jenny och Wictoria har gjort ett helt fantastiskt arbete med lägenheten. Stajlingen passar perfekt till sekelskiftesmiljön, den är underbar och med fina och gamla detaljer. Nu kanske jag ångrar mig och inte längre känner för att flytta, avslutar Monica.

Lundin, Aschebergsgatan 11a GBG

Lundin, Aschebergsgatan 11a GBG

Publicerat i Rum Hemma nummer 12. Text: Sophia Flemby Broberger, Foto: Christian Johansson/PAPAC, Stajling: Wictoria Ostrelius & Jenny Gamnis/Intro Inred, Mäklarbyrå: Lundins Fastighetsförmedling


En kommentar på "Hemma Hos: Kärlek vid första ögonkastet"

  1. […] I Rum Hemma nummer 12 besökte vi Monica Holmgrens sekelskiftesvåning i Göteborg och här nedan har vi listat tips på hur du kan sno hennes stil. Fler bilder på hemmet finns här. […]


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

Hemma hos