Hemma Hos: En designad Jul

Den röda färgen spelar förvisso huvudrollen när familjen Jul Mustehs klär om till julkostym, men med Charlottes känsla för kvalitet och design blir resultatet allt annat än gammeldags.

Läs Mer »

Hemma Hos: En designad Jul

bol jul14.12.11 31736

Det är lätt att luras av familjen Jul Museths hem i juletid. Det otränade ögat skulle säkerligen tro att här dominerar den traditionella pyntningen med en massa röda inslag. Men hos Charlotte, Michael och de tre barnen Malthe, Solvej och Anker lyser massproducerat ”krimskrams” med sin frånvaro, här samsas i stället vackra dekorationer av designers och konsthantverkare från hela Danmark. Helt klart är att här, i ett rymligt townhouse i Köpenhamnsstadsdelen Amager, bor en familj som vurmar starkt för design.

–Först och främst är jag en sucker för kvalitet och för saker som bär med sig en berättelse. Det är därför jag älskar mina vackra antika julprydnadsföremål i glas, som jag tagit med mig från mitt föräldrahem.

De är retro på ett coolt sätt, säger Charlotte. Men vid jul är jag framförallt tokig i pynt gjort av konsthantverkare, eftersom det har fin kvalitet, är gjort för hand och med minutiös precision. Dessutom är föremålen ofta bräckliga, poetiska och så bär de på spännande historier, säger hon.

 

bol jul14.12.11 31829

bol jul14.12.11 31822

Många av de vackra ornamenten har Charlotte fått upp ögonen för genom Items.nu, det virtuella showroomet på nätet, som hon själv driver. Här representerar hon några av de designers vars juldekorationer nu skapar rätt stämning hemma hos familjen Jul Musteh. Charlotte älskar dessutom att leta på julmarknader och skolutställningar efter unikt och innovativt hantverk att expandera sin julkollektion med. Samlingen växer för varje år som går, detta trots att Charlotte har förbjudit sig själv att köpa mer än ett nytt pynt om året. Fler saker tycks smyga med hem av bara farten.

– För mig innebär julen lika mycket nostalgi som nytänk. Faktum är att jag själv bara har fina julminnen från min barndom, men jag är ändå absolut ingen slav för traditionerna för traditionernas skull, säger Charlotte.

bol jul14.12.11 31783

bol jul14.12.11 31776

– Vi pyntar alltid hemmet redan första advent, alltid till tonerna av Gustav Wincklers White Christmas. Min pappa jobbade som dekoratör, så jag är uppvuxen med julmusik redan i oktober, eftersom det var då, när han skulle tänka på fönsterdekorationer till jul som han behövde komma i stämning. Därför är Gustav Winckler en av hörnstenarna i mitt jul-dna.

Oavsett om Gustav Winckler är julens hemliga ingrediens eller inte, är familjen Jul Museths hem både vackert och mysigt juldekorerat med den fina julgranen som tittar fram bakom matsalens spröjsade fönster och med de gröna grenarna med sina fina dekorationer. Till och med
i dotterns Solvejs rum råder julstämning. Och att det inbjudande köket har röda dörrar är faktiskt bara en härlig prick över i.

Text: Meyer-Lavigne, Bearbetning: Amina Djemili, Foto: Christian Petersen. 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

Hemma hos