Hemma Hos: Med Extra Allt

För Rikke Nyygard Gransøes är julen årets stora höjdpunkt. Men för att få till hemmet perfekt gäller det att börja i tid. Redan i november går hon loss i jullådan. Allt ska vara klart innan första advent och när det kommer till juldekoration kan inget bli för extremt.

Läs Mer »

Hemma Hos: Med Extra Allt

6O2D8352

Välkommen in till ett klassiskt julhem! Här finns allt som kan tänkas höra högtiden till – pepparkakor, flätade julhjärtan och glitter – i överflöd. Hemma hos smyckesdesignern Rikke Nyygard Gransøes, i det idylliska trevåningshuset i centrala Köpenhamn, är julstämningen på topp, redan i november. Här finns gott om utrymme för både intressen och arbete. Och så klart för en hel del julpynt.

– Jag älskar julen i allmänhet och att baka i synnerhet. Sen älskar jag doften av gran, ljus och alla underbara saker som barnen tar med sig hem från skolan så här års. Ska jag vara helt ärlig, börjar jag med mina julförberedelser redan i november. Jag vill att allt ska vara på plats när första advent kommer, berättar Rikke.

julebolig 618

julebolig 621

Till vardags driver Rikke, som är utbildad smyckesdesigner, den lilla smyckesbutiken Me & Audrey. Butiken, som är uppkallad efter Rikkes stora idol, Audrey Hepburn, har i flera år sålt Rikkes egentillverkade smycken.

– Ända sedan jag var barn har Audrey varit en stor inspiration för mig. Jag älskar hennes minimalistiska stil, men ändå feminina touch. Det är ett uttryck som jag själv försöker eftersträva i min egen design. Jag vill att det ska vara elegant men fyllt av romantik, utan att för den skull bli pråligt. På liknande vis inreder jag mitt eget hem, till och med när jag julpyntar, säger hon, men forsätter efter lite tvekan:

– Eller, jag kanske är lite galnare än så när jag julpyntar, men på ett ungefär…

Att Rikke älskar att dekorera syns tydligt i hemmet. Här är allt välplanerat och omsorgsfullt utvalt. Det gäller även den stora granen som familjen jobbar hårt med varje år.

– Jag älskar verkligen att dekorera den och eftersom jag samlar på julpynt, blir granen ett extra viktigt moment i julbestyret. Jag vill att den ska få sin egen personlighet och öser därför alltid på med personliga minnen. Förändring är inget för mig utan är noga med att hålla på mina traditioner, det gäller även granen.

julebolig 592

julebolig 624

Men de hårda jultraditionerna är inte alltid lika uppskattade hos alla familjemedlemmar.

– Här hemma har vi som tradition att slå in alla paket tidigt, för att sedan lägga paketen under granen. Där kan alla njuta av de fina paketen, länge.

Inte lika uppskattat hos barnen, som tycker att det är väldigt frestande med alla paketen. Allt eftersom börjar dock även de vänja sig och ägnar sig nu mer åt att försöka gissa vad som döljer sig bakom.

Huset som Rikke och hennes familj bor i är stort, så det finns – turligt nog – bra med rum för juldekorationer. Huset är fördelat över tre våningar med tillhörande källare. Här finns det gott om plats åt fantasins utsvävningar. Köket med den stora matsalen i anslutning, är familjens samlingsplats. Det är runt det stora matsalsbordet familjen tillbringar tidiga mornar och sena kvällar tillsammans. I anslutning till rummet ligger vardagsrummet där Rikke och Per låtit två stora soffor tillsammans med konsten dominera i rummet – en stilren och sober inredning.

Förutom bostad, är huset även Rikkes arbetsplats. På första våningen har hon sin verkstad, där hon experimenterar och tillverkar alla sina smycken. En trappa upp i huset hittas sovrumsdelen med barnens och Per och Rikkes sovrum. I anslutning finns två vackra och ombonade badrum. Högst upp i huset har barnen fått ett eget och mycket uppskattat sällskapsrum. Familjens katt hänger mest i fönstren, men där går också gränsen, vissa djur får stanna utomhus.bTrots den centrala adressen har huset berikats med en stor trädgård, som är perfekt för våra små kaniner. Här bor de fritt och hoppar omkring, året om.Där trivs de nog alldeles utmärkt.

julebolig 591Text: Nicoline Olsen, Bearbetning: Sophia Flemby Broberger, Foto: Christian Petersen


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

Hemma hos