Hemma Hos: Jazzigt bohemiskt

I kreativa Oakland, med majestätisk utsikt över San Francisco, bor Jessica och Josh Levitz i en charmig studiolägenhet, eklektiskt inredd med en mix av 50-talsklassiker och Ikeafynd.

Läs Mer »

Hemma Hos: Jazzigt bohemiskt

DSC_6676Farväl San Francisco. Det kunde Jessica Levitz konstatera så snart hon fått reda på att hon och maken Josh väntade sitt första barn. Den lilla ettan i stadens centrala delar var alldeles för trång, även för den minsta familjen, och att hitta något större i samma område visste både Jessy och Josh var en omöjlighet. San Francisco är nämligen en av världens dyraste städer, dit så kallade techies vallfärdar. Det är också de som har råd.

Men som i de flesta fall när bostadsområden blir för dyra letar sig de kreativa vidare. Oakland, på andra sidan San Francisco- bukten, beskrivs av många i dag som mer intressant än ”the city”. Det gäller inte minst området Lake Meritt, där Jessy och Josh bor i en stor studio-tvåa med högt i tak och nakna tegelväggar. Byggnaden var tidigare en industrilokal, vilket fönstren och den generösa takhöjden skvallrar om.

DSC_6733Ljuset som ständigt flödar genom lägenheten uppskattas inte minst av Jessy, som älskar att måla och illustrera och som dessutom jobbar med andra konstnärliga projekt från hemmet. De flesta uppdragen innefattar dock grafisk design. Josh doktorerar i neurovetenskap på det närliggande prestigeuniversitetet Berkeley, så läget var utmärkt även för honom. Detsamma gällde parets boksamling på inte mindre än 1 000 exemplar som kräver sitt utrymme, men framför allt sin volym. Ett industriloft lämpade sig därför ypperligt. Men att det blev just loftet i Lake Meritt har paret slumpen att tacka för. Faktum är att lägenheten var den första paret tittade på.

–Vi hade nog riktig tur. Lägenheten låg uppe på Craigslist (ungefär som Blocket eller Lägenhetsbyte, reds anm), och vi var snabba på att åka dit. Tur det, det var kärlek vid första ögonkastet. Jag blev överlycklig när värden sedan ringde dagen efter och sa att vi fick flytta in.

DSC_6809Väl i lägenheten bestämde sig paret snabbt för att göra ett par förändringar. Förutom att måla alla väggar har Jessy och Josh också skapat rum i rummet genom att platsbygga ett litet loft som nu är parets sovrum.

– Jag ville ge ytterligare en dimension till lägenheten, rent visuellt. Men den platån skapar också utmärkt förvaring, vilket vi var i behov av.

Svårast med att inreda en stor öppen yta var att med möbler och mindre rumsavdelare få till en planlösning som kändes naturlig och med feng shui, berättar Jessy. Viktigt var att det inte skulle kännas konstlat.

– Men det blev bra till slut. När vi la till mjuka detaljer som mattor, växter, böcker och kuddar förvandlades verkligen det stora industrirummet till ett mysigt hem.

DSC_6865Sin stil beskriver Jessy som en blandning av stilrent och retro, pimpad med 50-talsklassiker, allt inramat av en lite bohemisk stajling. Här hittas både praktiska Ikeamöbler och platsbyggda lösningar, inte minst för Joshs stora boksamling.

– Vårt hem är en samling av allt vi älskar, som böcker, skivor, konstnärsmaterial, växter och reseminnen. Vi älskar att komma hem till folk som har det minimalistiskt och avskalat, men hemma hos oss vill vi att det ska kännas mysigt, ombonat och personligt.

DSC_6535Den mesta inredningsinspirationen hittar Jessy på Pinterest, men både hon och Josh är passionerade loppisrävar.

Det bästa fyndtipset?
–Tålamod! Vi har samlat på oss våra vintagemöbler över ett flertal år. Att hetsa ihop något är omöjligt. Jag rekommenderar också att leta utanför de stora städerna. På småorter är sortimentet oftast både större och billigare.

Vad tycker du bäst om i hemmet?
– Det härliga ljusinsläppet. Men också känslan av närheten jag känner med min familj. Att inte ha några väggar har verkligen sina fördelar.

Text: Amina Djemili, Foto: Ellie Koleen / Publicerat i Rum Hemma nummer 1 2016


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

Hemma hos