Linnetrasans lov

Kanske har någon märkt att söndagsblandningen fortfarande saknas? Det är tyvärr resultatet av nytt jobb, kontorsflytt och att vara singelförälder för ett par dagar när J var på tjänsteresa. Jag somnar helt ovaggad samtidigt som Boo om kvällarna, alldeles korvstoppad av de nya livet som inredare av offentlig miljö. Lägg gärna till ett statligt bolag Läs Mer »

Linnetrasans lov

Kanske har någon märkt att söndagsblandningen fortfarande saknas? Det är tyvärr resultatet av nytt jobb, kontorsflytt och att vara singelförälder för ett par dagar när J var på tjänsteresa. Jag somnar helt ovaggad samtidigt som Boo om kvällarna, alldeles korvstoppad av de nya livet som inredare av offentlig miljö. Lägg gärna till ett statligt bolag som kund och reglerna/restriktionerna tar liksom aldrig slut. Jag skulle vilja säga att det är kul, och jo det är det ju förvisso verkligen men jag avskyr också att inte kunna saker. Jag har svårt att se tjusningen med att vara gröngöling och vill helst få koll på läget fortast möjligt.

Nåväl, dagens inlägg ska inte handla om att vi alla är barn i början utan istället om en gnutta hållbarhet i vardagen. Kommer ni ihåg att vi bytte disktrasa till ett miljösnällare alternativ? Växbo Lin är Skandinaviens enda spinneri där man väver med 100% certifierad lingarn och även utsedd till bra miljöval av Naturskyddsföreningen så den biten var ett enkelt val. Att sen vänja sig vid handhavandet har tagit längre tid för vissa familjemedlemmar och det är inte självklart att kasta den över utspillt vin eller ett vattenfärgskladdigt matbord kan jag säga. Men, fräsch OCH snygg är den och jag tänker att det kommer kännas ännu bättre om 5-10 år när samma trasa fortfarande delar min vardag. Jo för så länge kan man räkna med att en disktrasa av linne håller, om man sköter den rätt.

För det första, skölj ur den efter användning. Gammal mjölk luktar skunk, så enkelt är det. Avsluta alltid med kallt vatten för det gillar inte bakterierna. Vår trasa luktar fortfarande gott efter veckor utan tvätt.

När det väl är dags att fräscha upp den rejält kan den antingen kokas några minuter i en kastrull vatten på spisen, eller tvättas i maskin. Tänk på att;

-Linne bör tvättas separat vid första tvätten då tyget kan släppa lösa linfibrer och ludda över på annat. Blötlägg i ljummet vatten ca 20 minuter innan tvätt.

-Tvätta i maskin på 60 grader med skonsamt tvättmedel utan optiska blekmedel eller perborater. Passa på när ex. handdukar eller andra textiler ska tvättas.

 -Ingen eller så kort centrifugering som möjligt.

-Sträck linnet och häng för torkning.

-Mangla eller stryk linnet väl fuktat med tre prickar på strykjärnet.
-Torktumla ALDRIG linne.

-Avlägsna fläckar så fort som möjligt.

-Fettfläckar tas bort med linoljesåpa eller galltvål. Vinfläckar tas bort med kokande vatten.

Nu var det här kanske för lite mer generell linnehantering för inte ens jag (tvätt-Hitler) stryker mina disktrasor. Än. Så fort vi har fler, och om någon eventuellt ska läggas in i linneskåpet så kommer nog strykjärnet fram även för en trasa.

littlemissfixit_ren_disktrasa

[ o ]: Sara Zetterström


2 kommentarer på "Linnetrasans lov"

 1. Christine skriver:

  Ok, du har övertygat mig 🙂 Idag skall jag köpa en linnetrasa 🙂 Kramar o ha en fin helg!


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

Hållbart

 • Nytt DIY-intresse

  Om man bildsöker DIY så får man faktiskt fler skönhetsrelaterade träffar än inredning. Jag kan väl inte precis kalla mig någon konnässör, eller jag kan väl snarare kalla mig precis motsatsen när det kommer till hudvård. Snarare är jag typen som i snart fyra decennier använt mig av tvål och vatten. Bara. (paus för känsliga Läs Mer »

 • Mjölk på gammalt vis

  För några veckor sedan hajade jag till hemma hos ett par kompisar som bor lite utanför stan för mjölken till mitt te hämtade jag i en glasflaska i kylskåpet. De berättade att de köpte den så på den lokala livsmedelsbutiken. Nostalgikern och ekofantasten i mig gick bestämt och gifte sig med varann vid den nyheten Läs Mer »

 • Putsa mässing miljövänligt

  Kanske har du hört talas om husmorsknepet att använda ketchup istället för starka kemikalier för att putsa mässing? Om det funkar? Absolut! Mitt mässingsunderlägg från Svenskt Tenn har några år på nacken och jag har länge tyckt att det varit långt från sin forna glans, snarare fläckigt och ganska sjavigt. Men så kom jag ihåg Läs Mer »

 • Mitt senaste fynd

  En snabb kik in här innan det blir en heldag/kväll på jobbet. Det är dags för Tengboms årliga vårmingel med kunder m fl. idag och jag lär bli en nattuggla… Men först lite loppisfynd: Eftersom vi tog en vända kring norra delen av  Gotland i torsdags hann vi även passera en handfull loppisar (ja herre Läs Mer »