DIY – säker påbyggnadssäng för spädbarn

Förr-förra helgen åkte vi på bebissafari genom Småland och hälsade på olika vänner som blivit fler i familjen. Hemma hos Elin & Henrik träffade vi storebror Charlie och nya lilla Vera-Lo som bara var 10 dagar gammal. Förutom av den ljuvliga lilla fröken som mest sov sig genom vårt besök så blev jag lite betagen Läs Mer »

DIY – säker påbyggnadssäng för spädbarn

Förr-förra helgen åkte vi på bebissafari genom Småland och hälsade på olika vänner som blivit fler i familjen. Hemma hos Elin & Henrik träffade vi storebror Charlie och nya lilla Vera-Lo som bara var 10 dagar gammal.

littlemissfixit_veralo_feet

Förutom av den ljuvliga lilla fröken som mest sov sig genom vårt besök så blev jag lite betagen av deras egendesignade påbyggnadssäng. Elin kommer med idéerna och Henrik förfinar dem med sin verktygsarsenal (han har tagit hobbyfixandet till en helt ny nivå kan jag säga) och efter att ha lånat en sängvariant av kompisar när Charlie föddes så byggde de nu en egen lagom till lillsyrran kom.

Perfekt när man har en närhetstörstande bebis och samtidigt kanske nattvandrande syskon i dubbelsängen, tryggt och snyggt.

littlemissfixit_DIY_infantcot04 littlemissfixit_DIY_infantcot03 littlemissfixit_DIY_infantcot02 littlemissfixit_DIY_infantcot01

Henrik byggde själva sängdelen av mdf och rundstav. 2 skivor 16x450x 800 mm och 24 st spjälor av 15 mm rundstav, 285-305 mm långa. Först borrade han hålen i båda skivorna med en 15 mm borr, jämt fördelade längs båda kortsidorna och ena långsidan försänkta 5 mm (viktigt att borra innan sågning, för att ha kvar stabiliteten i skivan). För att få en stadig konstruktion borrades några av hålen rakt igenom mdf:en så de spjälorna gjordes förstås ett par cm längre. Sen sågade han ut sargen/ramen ur den ena skivan med sticksågen för att få snygga rundade hörn på insidan. Efter det limmades rundstavarna i bottenplattan och sist den övre sängramen. När limmet torkat slipade och spacklades ojämnheter till och sedan målades den i NCS S1502-B.

littlemissfixit_DIY_infantcot05

Underredet byggdes i all hast av vad som då fanns till hands (45×70 mm regel) när de hade lånesängen till Charlie och designmässigt är den kanske lite överdimensionerad men det fiffiga i den konstruktionen är Ikeas kopplingsbeslag för resårbottnar som låser fast hela härligheten mot sängen, så att bebis inte plötsligt ligger på golvet. Som sagt, en jättefin sänglösning som reducerar farorna med samsovning utan att ta bort fördelarna.

littlemissfixit_DIY_charlie_jump

[ o ]: Sara Zetterström


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

DIY- projekt

 • DIY – tavelvägg av foto modell större

  Igår var jag inne en sväng på Bolia i Bergen och såg en mäktig tavellösning. Man hade tagit ett stort foto (det kan man beställa från ett tryckeri) och delat upp det och ramat in det i flera mindre ramar, nåväl den största är 50x70cm, vilket ger en häftig effekt och skapar ju möjligheten att Läs Mer »

 • Moodboard Lillstugan

  Vi fick en härlig söndag med lunch på Pelles, långpromenad på kala klippor och plocka smultron på strå, krabbfiske och underskattat god sommarmat (med färska primörer). Vid läggdags igår kände jag att Boo hade feber och sen var det dags även för Jesper. Semesterklassiker – när ledigheten äntligen kommer, kommer även sjukdomarna som ett brev Läs Mer »

 • DIY – säker påbyggnadssäng för spädbarn

  Förr-förra helgen åkte vi på bebissafari genom Småland och hälsade på olika vänner som blivit fler i familjen. Hemma hos Elin & Henrik träffade vi storebror Charlie och nya lilla Vera-Lo som bara var 10 dagar gammal. Förutom av den ljuvliga lilla fröken som mest sov sig genom vårt besök så blev jag lite betagen Läs Mer »

 • Tolettrenovering dag 5

  Jag tänkte det är dags att visa lite från renoveringen. Som vanligt när man gör allt själv, och ännu hellre tillsammans med en 3-åring, så tar det betydligt längre tid än om man anlitar hantverkare. Det är lite som att livet tar mycket större plats när man jobbar åt sig själv och inte särskilt många Läs Mer »