Så vårdar du din Dr Westerlund

Först vill jag bara säga vad kul att ni gillade frågelådan och tack för frågorna/inspirationen! Jag kommer pytsa ut svaren lite som det passar. Varje morgon när jag vaknar och tittar upp i taket så är utsikten numera prunkande grenar av en stor Rosengeranium A K A Dr Westerlund eller Doftpelargon (doftar inte alla pelargoner i Läs Mer »

Så vårdar du din Dr Westerlund

Först vill jag bara säga vad kul att ni gillade frågelådan och tack för frågorna/inspirationen! Jag kommer pytsa ut svaren lite som det passar.

Varje morgon när jag vaknar och tittar upp i taket så är utsikten numera prunkande grenar av en stor Rosengeranium A K A Dr Westerlund eller Doftpelargon (doftar inte alla pelargoner i synnerhet?) som står i fönstret ovanför mitt huvud. Det såg inte lika muntert ut för några veckor sedan om ni minns det här inlägget. Tipsen jag fick var:

Beskär

Klipp bort det fula

Plantera om

Tillför näring

Låt torka ut emellanåt

Placera mycket ljust

Sval (men ljus!) vintervila

Handen på hjärtat så var nog den främsta anledningen till hängigheten att jag inte lät den vila under vintern utan bara körde på i ett vintertorrt och varmt sovrum för den var faktiskt relativt nyplanterade och fick näring regelbundet. Rådet jag tidigare fått från ägaren till den ymnigaste Westerlundaren jag sett (som dessutom var placerad mitt i rummet rätt långt från fönster) var att inte låta den torka ut. Nu ramlade istället tipsen in om att den visst vill torka och jag blev lite villrådig, samtidigt var det ju värt att testa något annat för att inte helt ta kål på min gröna sovrumsfavvo. Sagt och gjort.

Jag klippte bort alla bruna blad och då såg den ut lite som en fjunig tonåring som inte riktigt mött rakhyveln än, lite, äuhmm, gles och ojämn minst sagt och lät den torka ut mellan vattningarna. Fortsatt placerad i ett norrfönster som ju är de som får in minst ljus och emellanåt en skvätt guldvatten under vår och sommar. Guldvatten är ett husmorsknep som min mormor lärde mig när jag som barn tillbringade somrarna i hennes lilla smålandstorp utan moderna bekvämligheter. Man tar helt enkelt 1 del urin blandat med 9-14 delar vatten (morgonurin har ett högre koncentrat av ämnen). Innehållet är i stort sett detsamma som växtnäringen man köper, men mer ekologisk minst sagt (läs mer här).

Den senaste veckorna har vi dels haft blomvakt och dels en väldigt hektiskt vecka som gjort att jag verkligen låtit den torka ut men det går som synes alldeles utmärkt, man ser att bladen liksom börjar sloka när den är alldeles för torr. Nu håller den på att växa ur sitt fönster och jag står inför nästa steg i omvårdnaden, att ta sticklingar.

För sex veckor sedan: dr_westerlund_care01 I morse:

dr_westerlund_care02[ o ]: Sara Zetterström

 


11 kommentarer på "Så vårdar du din Dr Westerlund"

 1. Josefin skriver:

  Tack för tipsen, har precis ‘blivit med en’ och vill gärna få den att trivas 🙂

 2. Pia Nyström skriver:

  Guldvatten, minsann, det kände jag inte till, men det borde vara självklart. Som naturen fungerar. Får väl testa.

  Har läst att de kallats Likträd och Fisblomma, så de lär ta bort eventuell lukt, haha!

  Tack för en trevlig sida!

 3. Ingalill larsson skriver:

  Kan man ha dr Westerlunds blomma i trädgården på sommaren

  • Marie skriver:

   Jag brukar alltid ställa ut min blomma på våren/försommaren när risken för frost är över. Den får stå i lite halvskugga och där växer den till sig och blir stor som en buske ca 1m hög. Där blommar den oxå jättefint med massor av små rosa blommor. Det svåra är att kunna vinterförvara den sen.

 4. Malin Fjell skriver:

  Jag ser att ditt inlägg inte är supernytt men jag kan ändå inte låta bli att kommentera en roligt grej. Så här är det: jag köpte en kruka igår. Alla som känner mig förstår att just det inköpet i kombo med mig är högst ovanligt. Men jag har sedan en tid tillbaka blivit tok-kär i en alldelens grön vacker kruka, klassisk modell med en underbar grön nyans som jag bara inte kunde motstå. Igår slog det mig att jag hade ett presentkort i den affären som hade krukan, Sagt och gjort, jag knatade ditt, köpte krukan – som var as-dyr, just saying – och ställde den med stolthet mitt på matbordet. Men vad skulle jag fylla den med? Kom och tänka på min granne som har en stor, gammal pelargon som hon har prata om att den heter Doktor Väster-nånting. Borde bli snygg tänkte jag, googlade runt, lärde mig snabbt att den heter Doktor Westerlunds pelargon – vips kommer din sida upp med tipsen … i min kruka! HAHA! Så nu knatar jag över till henne och ber om en stickling helt enkelt!

 5. Sara skriver:

  Hej,
  jag har en doktor Westerlunds växt men bladen har liksom “sovit” och verkar inte pigga alls. Vad tror du det kan bero på?

  Mvh,
  Sara

 6. Annica skriver:

  Den kallas också ”Fattistufes” man hade den förstugan/inglasade verandan och fick man då oväntat besök så gnuggade man på doftpelargonen så att det inte skulle lukta infeset! (Från min mormor Astrid)

 7. Titti Kjellgren skriver:

  Beskär du i toppen? Och ungefär hur mycket? Och hur många i taget?

 8. Anna-Lena Carlsson skriver:

  Är dr Westerlund och doftpelargon samma


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

Blommor & Trädgård

 • Budgettips antik kruka

  Egentligen var jag på jakt efter en Corokia till ett stylingjobb jag gjorde i helgen varför jag hamnade på Plantagen som har söndagsöppet. Istället för Spökträd som de också kallas kom jag därifrån med ett antal glaserade krukor fuskmodell äldre vilket också var bra då ett antal växter står barfota. Krukan heter Ally och finns (och har Läs Mer »

 • Budgetfynd: självbevattnare i glas

  Lördagmorgon och jag är uppe för att riva ut golvet på övervåningen. Tycker ni det är kul att se processbilder? Jag är ju mer för att visa före/efter men hojta till om ni vill se inlägg under arbetets gång. Kom på nu när jag har stökat runt här uppe att jag sitter på världens budgettips Läs Mer »

 • Nya upptäckter i trädgården

  Att leva med vår Hundraåring är lite som att ha ett gigantiskt Kinderägg. Det är spännande (vad kommer gå sönder här näst?) och något man kan leka med (hej kofot och målarpensel!) och onekligen blir det en hel del choklad framför brasan (nåväl det behövs knappast någon brasa som ursäkt för den delen heller). Bara Läs Mer »

 • Palettbebisar

  Ny vecka och nya kompisar i fönstret? Jag fick nämligen tillökning förra helgen. Svärföräldrarnas Palettblad hade skjutit skott som om det inte fanns någon morgondag och ett litet gäng följde med hem. Nu väntar de på plantering, och ständigt denna jakt på passande krukor alltså. Det är annars inte första gången jag ger mig på Läs Mer »