Nyproducerat eller golden oldie?

För två år sedan hade jag precis börjat renovera vårt torp och det gäller att hålla tungan rätt i mun vid alla beslut.

Läs Mer »

Nyproducerat eller golden oldie?

Sedan jag laddade ner appen Timehop för typ ett år sedan så har mina fåniga flin av nostalgi ökat med ungefär 1500%. Appen samlar alltså dina förehavanden i kronologisk ordning och redogör varje dag det du postade på sociala medier på just detta datum för 1, 4 eller 17 år sedan eller i vilken intervall du nu publicerade något (nej kanske inte sjutton år tillbaka, Aftonbladet-chat eller ICQ finns inte precis representerat). Just som jag skulle gå och lägga mig igår så gjorde jag ett tidshopp och det visade sig att för två år sedan hade jag precis påbörjat torprenoveringen. Då såg det ut så här, tror det var dag 2:

torpet_timehop2year

Det var minst sagt kaos med elkablar modell Bangladesh (min syrra har bott i Dhaka så jag vet), kallt (eftersom elementen var nedmonterade), massa klumpiga möbler som mest var i vägen, köket fullt med vindskivor under inoljning/målning och just här testades var trappan upp till loftet skulle hamna. Fina, fina trappan som var gömd bakom köksdörren när vi köpte stugan.

Nu ser det ut så här: torpet_timehop2year02

Trappan tronar mitt i storstugan, tack vare den smidda upphängnings-anordningen och räckena som jag ritade och lät en smed tillverka. Två år sedan jag väldigt bestämt hindrade att denna trappa skulle målas. Ett av mina bättre beslut faktiskt. Som tips på vägen när ni ger er i kast med att renovera något lite till åren kommet; fundera om beslutet är oåterkalleligt och om det då är värt att genomföra det? Takbjälkarna tvekade jag inte måla, de var betsade och redan “förstörda” och en av de viktigaste bitarna med renoveringen var att ljusa upp och tvätta bort den murriga känslan. Hade jag velat ha en målad trappa så hade jag, trots att det motsäger mina principer om att producera nytt i onödan, hellre låtit tillverka en sprillans trappa av samma modell. Se bara på översta bilden – andra och tredje steget nedifrån, den där halvmåneformade slitningen får man liksom bara av naturligt nötande under många, många år och just autenticitet är kanske det allra svåraste att försöka återskapa.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

Hemma Hos Mig

 • Hundraåringen

  Kanske har jag nämnt det förr men det är så himla häftigt att jag bara måste skriva ner det mer utförligt, dessutom passar det bra då jag kom över en gammal bild på vårt hus Hundraåringen häromdagen. 2007 lämnade vi ö-livet på Gotland för en permanent tillvaro i vår nya hemstad Kalmar. Eller nygamla får Läs Mer »

 • Senaste nytt

  I somras köpte jag ju en oljelampa till Torpet. Det är så himla mysigt med den typen av belysning tycker jag och redan där i Lysekil tittade vi på en storebror till Hundraåringen utan att göra slag i saken. Tidigare i veckan var Jesper och klippte sig och överraskade mig med att förutom nyfriserad komma Läs Mer »

 • Hörde jag torparhelg?!

  Ett lustigt sammanträffande, jag funderade på vad jag skulle blogga om idag på väg till jobbet och Johanna satte fingret på samma sak som jag tänkte då, att det går inflation i uttryck och jag tänkte just vad jag skulle skriva som rubrik istället för “Happy Friday”. Kom inte på något revolutionerande, förr skrev jag ju Läs Mer »

 • Happy Friday!

    Hur fort gick den här veckan? Plötsligt sitter jag här efter en tidig grillmiddag och har hela helgen framför mig igen. Den kommer bestå av listmålning på hemmaplan och middagsbjudningar på bortaplan. Idag cyklade jag inte förbi min favoritblomaffär Blomman för dagen på vägen hem för helgbuketten från förra veckan är fortfarande fantastiskt fin! Jag Läs Mer »