Hemma hos: Funkisdrömmar i Ålsten

Kajsa och Eddie lämnade sin stora sekelskifteslägenhet i Stockholm, och tog sig an ett fallfärdigt radhus med stor potential.

Läs Mer »

Hemma hos: Funkisdrömmar i Ålsten

Kajsa och Eddie förälskade sig i det fallfärdiga radhuset, de lämnande sekelskifteslägenheten på över 100 kvadratmeter i stan, för att istället styra flyttlasset mot sin funkisdröm i Ålsten.

DSC_3638

Funkishusen står uppradade längst med Ålstengatan i Bromma, gatan slingrar sig ner mot båtbryggorna nere vid Mälaren, där en känsla av småstadsidyll infinner sig. Radhusen, de så kallade Per Albinhusen är inte bara kända för sina särpräglade funktionalistiska stil utan även för att statsministern Per Albin Hansson bosatte sig här under tidigt 1940-tal. Husen är en eftertraktad dröm för många funkisfantaster, och lite längre ner på gatan bor journalisten Kajsa och egenföretagaren Eddie tillsammans med barnen Stella och Buster. De ser sig inte själva som några hustyper, men det till trots lyckades huset ändå charma både Eddie och Kajsa vid första mötet. Flytten från sekelskifteslägenheten blev snabbt ett faktum, och familjen lämnade livet i stan för att leva ut sina funkisdrömmar i Ålsten.

– Vi hamnade i Ålsten av en slump. En vän till oss gick i flyttankar och två radhus skulle säljas på Ålstensgatan, Eddie följde med som smakråd, men istället för vännen så var det Eddie som föll för huset. Jag bestämde mig för att åka ut på extravisningen. Efter att ha läst på om områdets historia var förväntningarna på topp, och när jag klev innanför tröskeln hade samtliga uppfyllts. Här skulle vi bo, trots att huset mer eller mindre var fallfärdigt, och vi egentligen hade en lägenhet i stan som vi trivdes ganska bra med, berättar Kajsa.

kajsa_2

Per Albinhusen byggdes under 1930-talet och är en del av den svenska folkhemsidén. Husen som inte alls var särskilt eftertraktade fören Per Albin Hansson flyttade in i området är idag sällsynta rariteter på Hemnet och när ett hus kommer ut är det många som står i kö. Husen och gatan är K-märkta och nästintill kultförklarade. Husen har tidstypiska detaljer, där varje vrå i hemmet fyller en funktion för att passa den växande barnfamiljen.

DSC_3657

När Kajsa och Eddie slog till på huset, var det allt annat än inflyttningsklart. Huset krävde en ordentlig ansiktslyftning, köket var slitet och planlösningen behövde ritas om. Men den största utmaningen; golvet i källaren lutade.

– Huset var fallfärdigt invändigt, men hade stor potential. Jag hade länge fantiserat om ett funkishus, men vi såg oss inte som några hustyper. Men det här radhuset var ett mellanting, det närmaste man kan komma ett hus utan att vara en husmänniska. Det hade hela paketet, Mälaren och naturen runt hörnet, den charmiga spårvagnslinjen och alla butiker längst med. Och, så hade huset en liten trädgård som knappt behöver någon omrosg alls, helt perfekt, säger Kajsa.

DSC_3700

Under ett par månader pendlade familjen mellan stan och landstället ute på Dalarö. Deras tillflyktsort under renoveringen. Samtidigt revs väggar och kök och vardagsrum blev till ett, golv byttes, badrum byggdes och golvet i källaren började allt mer rätas upp. Då och då åkte Kajsa över till huset, och det var alltid med en viss nervositet som hon klev in i byggkaoset.

– Varje gång jag besökte huset så skakade byggmästaren på huvudet och sa ”det här är 100 procent katastrof, 100 procent katastrof” . Hantverkarna klättrade på väggarna, och tak som lutade åt alla håll, berättar Kajsa och skrattar.

DSC_3715

Men efter ett par månader av renoveringar var den totala katastrofen som bortblåst, golvet var upprätt, och förvandlingen mot funkisdrömmen började skymtas. En stor del i renoveringen var att hitta tillbaka till husets historik. Paret har därför låtit bevara många originaldetaljer runtom i huset, så som fönsterhasparna och andra tidstypiska detaljer. Köket som tidigare var ett gammalt Ikeakök har idag iklätts en smakfull funkiskostym i dov mintgrön nyans.

– Från början var det tänkt att luckorna skulle vara vita. När målaren sedan ringde precis innan de skulle påbörja arbetet frågade han mig om jag var helt säker på färgen, och då ångrade jag mig i telefon. Vi lät istället luckorna få en grön nyans , en riktig fullträff, även om det var nervöst ända fram till slutresultatet, berättar Kajsa.

kajsa_4

När renoveringarna äntligen var över hade en stilsäker funkispärla växt fram. Och, precis som med huset är inredningen lika träffsäker. En personlig mix av vintage- och auktionsfynd blandas med stilrena designmöbler i en vågad men träffsäker färgskala. Väggarna pryds av tavlor som skvallrar om ett konstintresse och de tidstypiska detaljerna i huset sätter den historiska prägeln på plats.
– Jag tänker egentligen inte så mycket på helheten, jag har lätt för att förälska mig i saker, hittar vi något vi gillar så får det helt enkelt hitta sin plats i hemmet.

När Rum Hemma kommer på besök hänger Eddies senaste fynd uppe, en tavla som täcker en bra bit av den stora väggen i sällskapsrummet, tavlan är betydligt större än paret hade räknat med.
– Eddie sa att han trodde den skulle kunna få plats över sängen, men som ni ser så blir det lite svårt säger Kajsa och skrattar.

Publicerat i Rum Hemma nummer 6, 2015.
Text Sophia Flemby Brobeger Stajlist Joanna Grubbström Foto Oscar Jettman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

Hemma hos