Fredagslistan – Kristin Johansson

I Fredagslistan berättar matbloggaren Kristin Johansson om helgplanerna och delar med sig av sina favoritrecept.

Läs Mer »

Fredagslistan – Kristin Johansson

Kristin Johansson är utbildad kostekonom och driver till vardags bloggen Kristins (aka Elsies Päron). Hon beskriver sig själv som matkreatör, receptskrivare och matstylist. Just nu jobbar Kristin och bästisen Cecilia Blankens med en grön kokbok som kommer ut i september. I veckans upplaga av Fredagslistan berättar Kristin om sina helgplaner och delar med sig av favoritrecepten.

 

Hej Kristin! Guida oss genom din helg.
Inför fredagen planeras det mycket i vår familj. Vad och hur det skall hinnas tränas, fredagsmysas, poppas popcorn, ätas mat, drickas goda viner och bubbelbadas. Ibland hinner vi med allt och ibland däckar vi allihop med köpepizza i soffan. Oavsett så är dagen alltid full av skön Fredagsfeeling (som även är namnet på spotifylistan).

Lördagmorgon betyder kaffe och varm choklad i sängen. Vi firar varje helgmorgon och tackar gudarna för att våra barn numer fattar att man sover på natten och att tidiga lekplatsbesök inte längre finns på agendan. SÅ värt att firas. Traditionen just nu heter att hemnetsurfa efter det lilla drömtorpet. Torpet med vedeldad bakugn och en bra farstutrappa att fika på – en vacker dag så!

Dumplings, recept: kristin johansson, foto: michael krantz

Vi hänger kvar i pyjamas länge. Sen beror det på väder och ork. Är det fint väder packar vi oftast lådcykeln med picknick och drar till skogs. Är det skitväder blir det till gymmet som har bra barnavdelning. Självaste lördagsmiddagen tillagas gärna länge och är något man kan sitta och plocka och dippa med många timmar. Det kan vara dumplings, sushi, tapas, tacos eller meze, och till det lite olika drycker som man kan smaka sig igenom. Gott och pyssligt!

På söndagen är det antingen söndagsbrunch eller söndagsmiddag med vänner. Min brunch måste innehålla pocherade ägg, nybakat bröd och nybryggt riktigt bra kaffe. Söndagsmiddagen är vanligtvis ett långkok som får småputtra hela dagen. Gärna en mustig vegetarisk chili med gott bröd till.

Veggochili recept: kristin johansson, foto: michael krantz

Vegetarisk chili

6 portioner

1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
1 morot
1/2 blomkål
2 grönsaksbuljongtärningar
2 burkar krossade tomater
vatten – mängd efter önskad konsistens, späd lite i taget.
2 burkar bönor, till exempel kidney och stora vita
2 spansk peppar (eller vilken sort man föredrar)
1 dl chilisauce
1-2 msk bbq sauce, här använde jag en rökig ancho
1 msk dijonsenap
kryddor: här var det rökt paprika, oregano och timjan
lite farinsocker, salt & peppar

Skala och finhacka lök, vitlök, morot och blomkål. Hacka ner chili, här tog vi utan kärnor och innerväggar. Fräs allt med olja i en gryta tillsammans med kryddor. Tillsätt vatten, buljongtärning, tomater, chilisauce, bbq-sauce, farin, dijon och bönor. Koka upp och låt sedan puttra under lock på svag värme i minst 30 minuter, gärna längre. Smaka av med farinsocker, ev mer chili, salt och peppar.

Tips 1: Variera med sojafärs, svamp, quorn eller om man inte vill köra veggo så bacon, sidfläsk eller en bit högrev.
Tips 2: Är det mycket barn med kring bordet så mjuka upp grytan med något krämigt. Det är även juste mot gästerna att de får välja själva hur starkt eller milt man vill ha det. Sätt i sådana fall styrkan i en sås bredvid.
Tips 3: Bra att tänka på med chili:
Mycket av styrkan sitter i innerväggar och kärnorna. Strunta i dem för mildare smak.
Ta hellre för lite, och addera mer sedan.
Tänk på att det smakar hetare när maten är varm.
Tvätta händerna efteråt. Att pilla sig i ögonen, på barnen eller att gå och kissa som kille. Inte bra.

Päronbröd, recept: kristin johansson, foto: michael krantz

Päron & hasselnötsbröd

1-2 bröd

50 g jäst
5 dl vatten
4 päron
1 msk olja
1 ägg
2 dl vetegroddar
8-10 dl vetemjöl
en nypa salt

Skölj och finriv päronen. Smula ner jästen i bunken och lös upp den med päron och vatten. Blanda ner ägg, olja, vetegroddar och hälften av vetemjölet. Addera salt och arbeta ihop till en smidig deg, tillsätt sedan lite mer mjöl i taget tills degen känns smidig. Dela den i två delar.

Sätt ugnen på 180 °C. Smörj eller lägg bakplåtspapper i två formar och lägg ner bröden. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Grädda tillsist i ugnen tills den fått fin färg.

Tips: Vill man inte baka formbröd så funkar det lika fint med limpor eller portionsbröd.


En kommentar på "Fredagslistan – Kristin Johansson"

 1. […] in fina hemsidan Rum hemma där jag tipsar om recept och […]


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

Livsstil

 • Trend

  Sommaren hänger förhoppningsvis i ett bra tag till. Här är de tjusigaste prylarna att packa för både utflykten till landet och picknickfilten i stan.

  Läs Mer »
 • Min Stil: Marie Jedig

  Färgstarka bloggaren Marie Jedig bor i en stilsäker våning i Köpenhamn. För Rum Hemma talar hon ut om snacksalami, drömmöbler och filosofiska citat.

  Läs Mer »
 • Min Stil: Trine Kjær

  Färgsprakande influencern Trine Kjær om att våga mixa olika färger och sitt bästa gratisnöje.

  Läs Mer »
 • Månadens instagrammare

  Bakom det drömska och inspirerande kontot @viktoriaholmgren hittar vi den Umeåbaserade fotografen och influencern. För Rum Hemma delar hon med sig av sina bästa knep och tips för en perfekt bild.

  Läs Mer »