Palak Paneer

Laga vegetariskt! Paneer är en indisk färskost som gör sig väldigt bra i grytor, och det är faktiskt inte ett dugg svårt att göra den själv.

Läs Mer »

Palak Paneer

Paneer är en indisk färskost, som gör sig väldigt bra i grytor. Och det är faktiskt inte ett dugg svårt att göra den själv. Börja i tid, se till att använda gammeldags mjölk som inte är homogeniserad, och håll ett öga på den så att den inte kokar över. Du kan också byt ut paneeren mot tofu om du inte har tid eller ork att göra ost just idag.

2015-05-08_1959Recept av Lisa Bjärbo och Sara Ask
4-6 portioner

Paneer:
2 liter gammeldags mjölk (ca 4 procent fett)
1 dl tjock yoghurt (ca 10 procent fett)
saften av en citron

Grytan:
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
En bit färsk ingefära, motsvarande 3 msk hackad
rapsolja
1 tsk spiskummin
2 tsk koriander
1 tsk gurkmeja
1 krm kajennpeppar
1 krm svartpeppar
1/2 tsk kardemumma
400 g bladspenat (gärna fryst)
400 g krossad tomat (1 burk)
3 dl grädde
2 tomater
salt och peppar
färsk koriander

Till servering:
ris för 4 pers
chiliflingor

Koka upp mjölk och yoghurt i en stor kastrull. Rör så att den inte bränner fast och var uppmärksam så att den inte kokar över. När mjölken börjar koka, tillsätt citronsaften och ta från plattan. Rör och medan mjölken klumpar sig.

Lägg en ren kökshandduk i ett durkslag, och häll över ostmassan. Tryck till ostmassan lite, så att det blir en tillplattad klump. Låt vätskan rinna av i 20-30 minuter, eller tills massan är fast. Tärna i 2 x 2 cm stora bitar och lägg åt sidan. (Hit kan du förbereda flera timmar innan middagen om du vill.)

Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Hacka lök, vitlök och ingefära fint. Bryn oljan i en gryta, gärna tjockbottnad. Tillsätt kryddorna, utom salt, och låt fräsa någon minut i tillräckligt med olja för att kryddorna inte ska bränna torrt. Tillsätt spe- naten (det gör inget om den fortfarande är fryst) och låt den börja tina i grytan. Häll över tomatkross och grädde och låt puttra ihop 3–4 minuter.

Tärna tomaterna och tillsätt dem tillsammans med paneertärningarna. Låt koka några minuter till, så att paneeren drar åt sig smak. Smaka av med salt, peppar och koriander. Servera med ris och chili- flingor.

Vegovänlig:
Byt grädde mot kokosmjölk och ersätt panelen med tofu.

Receptet kommer från Lisa Bjärbo och Sara Asks Ännu Mera Vego (Ordfront förlag)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

Recept