Reseguide: Frankfurt

Följ med Rum Hemma till en bubblande stad påväg mot något stort.

Läs Mer »

Reseguide: Frankfurt

Skyskrapor, bankers och en och annan genomresande. Förvisso. Men Frankfurt är så mycket mer än så. Följ med Rum Hemma till en bubblande stad påväg mot något stort.

Feh_skylineFoto Dieter Fehrenz

Frankfurt är med sitt strategiska läge, i mitten av Europa med goda förbindelser till resten av världen, för många mer förknippad med mellanlandning än som faktiskt destination. Om man inte jobbar inom banksektorn eller är flitig mässbesökare. Men Frankfurt är bra mycket mer än glänsande skyskrapor och businesshotell. Staden, som klyvs i mitten av floden Main, är både vacker och har puls. Dessutom är det en stad i förändring.

Det är inte minst det tidigare ökända centralstationsområdet Bahnhofsviertel – där hippa restauranger och hemliga barer växer som svampar ur jorden – ett gott exempel på. Rum Hemma tog sig ner till Europas kapitalistiska hub och förfördes av gröna parker, vibrerande folkliv och ruffig charm.

selected-FFM_5

1. Selected the concept store – ett designsäkert kort

Bara ett stenkast från Frankfurts moderna museum MMK ligger stadens mesta designbutik. Med den karismatiske ägaren Ralf Böckle i spetsen, blandas här modern inredning signerad varumärken som Tom Dicon, Established & Sons, Flos, Piet Hein Eek och Artek. Men här representeras även modemärken som svenska Stutterheim och Les Atleiers Ruby, så väl som inredningsdetaljer och böcker.

Liebfrauenberg 37

maxie_eisen_03xl

2. Maxie Eisen – en hipp gangsterhyllning

Det är Maxie Eisen, en tyskättad Chicago-ganster med nära kopplingar till Al Copone, som under 20-talet drev hebreiska matkedjor i staden – som gett namnet till nyöppnade restaurangen i hippa Bahnhofsviertel. Maxie Eisen beskrivs bäst som en korsning mellan fransk bistro eller buvette och en judisk deli och här serveras både generösa pastramimackor med senap och picklad gurka och ankrilette med rosmarindoftande pommes frites.

Men till Maxie Eisen vallfärdar Frankfurts medvetna befolkning också för de goda drinkar, enligt många stans bästa. Dessutom har arkitekten Etienne Descloux skapat en minst sagt trevlig lokal i sig. Att komma tidigt eller ännu bättre, boka bord, är att rekommendera.

Münchener Straße, 18
barPLANK

3. Bar Plank

För den inbitne techo-fantasten är musikproducenten DJ Ata synoym med den legendariska klubben Robert Johnson. Ata var en av tre DJ:s som grundade klubben redan 1999. Sedan dess har grundarna hunnit både startat skivbolag och släppt fotoböcker.

Nu kan DJ Ata, eller Athanassios Christos Macias, som han egentligen heter, även lägga krögare till sitt cv. På snygga Bar Plank serveras nördkaffe, mackor och organiska juicer på dagarna medan mikorbryggd öl och snaps gäller när mörkret lagt sig. DJ-bokningarna är självfallet oklanderliga och när de riktigt stora namnen gästar är inte bara baren utan hela kvarteret fyllt av ölsugna Frankfurt-hipsters.

Elbestraße 15

städel.museum

4. Städel Museum – Monet

Precis intill floden Main ligger det majestätiska Städel Museum. Museet har sedan början av 1900-talet haft en av Tysklands mest framstående samlingar av klassisk europeisk konst. Här finns allt från renässansmålningar till kontemporär konst och dessutom ett handfull tillfälliga utställningar. Rum Hemma-redaktionen tog sig, likte resten av frankfurtborna, an Monet-utställningen ”Monet and the Birth of Impressionism”.

Vi tillbringade söndagen bland pastelliga trädgårdar, näckrosor, parasoller och soluppgångar. Monet-utställningen kryddas och kontrasteras även med inslag från andra impressionister som Renoir, Manet och Pissarro. Är du ett Diane Kruger-fan finns det en ljudinspelad guide inläst av Hollywood-aktrisen. Missa inte heller Städel Museums app som guidar dig genom mer än 100 av de största verken på museet.

Schaumainkai 63

kontrast

5. KONTRAST – möbelhimlen i sex etage

I utkanten av Frankfurt ligger Kontrast; ett enormt tegelhus med östberlinsk industrikänsla. Här samlas möbler, belysning och inredningsdetaljer på över 5000 kvadratmeter. Trots det enorma utbudet känns varje liten kopp eller vas noggrant utvald och med stor Pinterest-potential. Låter en utflykt utanför stan lite väl motigt? Lugn. Kontrasts mindre konceptbutik i Frankfurts innerstad är väl värt ett besök, inte minst för den snygga funkisfasaden och den mysiga lilla gatstumpen butiken ligger på.

Här hittas förutom ett mindre urval möbler även roliga detaljer, som doftpinnar, picknickattiraljer och coffee table-böcker. Och skulle du längta efter svenska entreprenörssuccéer säljer konceptbutiken självklart Happy Socks. Fikasugen efteråt? Tvärs över gatan ligger både snygga art deco-haket Café Karin och mer bohemiska

Varuhuset KONTRAST
Hanauer Landstraße 297
KONTRAST City
Kornmarkt 7

25levis

6. 25 hours hotel by Levi’s – en avslappnad jeanshistoria

Att Bahnhofsviertel – området kring Frankfurts centralstation också är känt under namnet red light district säger en del om dess atmosfär, men som med de flesta tidigare ruffa områden genomgår Bahnhofsviertel en gentrifieringsprocess och är idag tillhåll för stadens hippaste klick med ett växande utbud av trendiga barer och hemliga nattklubbar. Därför är det inte helt otippat att var just här som 25 hours hotel slog sina påsar ihop med jeansföretaget Levi’s och öppnade 25 hours hotel by Levi’s.

Som med samtliga 25 Hours-kedjans hotell berättar även detta en berättelse. I det här fallet Levi’s jeanshistoria. Varje våning är inredd med tidstypiska detaljer från det årtionde som representeras. Atmosfären är avslappnad och trevlig och man har satsat på kreativa inslag som ett Gibson-rum med instrument och MINI-bilar som hotellgästerna kan utnyttja kostandsfritt.

På sommaren öppnar hotellet en takbar och en liten uteservering finns även på innergården. Restaurangen, Chez IMA, ligger precis vid receptionen och serverar frukost, lunch och middag. Är det något land utanför Sverige som förstår sig på god frukost är det Tyskland och frukostbuffén på Chez IMA är inget undantag. Bäst av allt är förstås att de, paradoxalt nog, har öppet 25 timmar om dygnet.

Niddastrasse 58

barohnenam

7. Bar ohne namen – baren utan namn

Bar ohne namen behöver verkligen inte något så värdsligt som ett namn – hit hittar alla Frankfurts hipsters ändå. Baren serverar fantastisk espresso som kan intas på uteserveringen under mäktiga lönnar. Stämningen är familjär, baristorna high-fivear med stamgästerna och köerna ringlar sig ut på gatan. Och för den som vill testa Frankfurts Tinder-scen rekommenderas ett besök på Bar ohne name.

Eschenheimer Tor 3

z

8. Ziet für brot – Ekologisk bageri för brödkonnässören

Vi drar bra jämt ändå, Tyskland och Sverige, som båda med gott samvete kan beskrivas som det goda brödets förlovande land. Att besöka ett bageri av högsta klass och Frankfurtbornas egen favorit är därför att rekomenderea, ”when in Rome”, så att säfa. På bageriet Ziet für brot bakas ekologiskt bröd på ingredienser från de bästa lokala leverantörerna. Bageriet är öppet sju dagar i veckan och utöver bröd och bakverk serveras här utsökt kaffe. Ziet für brot är det perfekta alternativet till en hotellfrukost och de beryktade kanelbullarna blir ett utmärkt inslag i en gofika.

Oeder Weg 15
Text och foto Amina Djemili och Caroline Odén. Publicerat i Rum Hemma nr 6, 2015.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

Guide