Putsa mässing miljövänligt

Kanske har du hört talas om husmorsknepet att använda ketchup istället för starka kemikalier för att putsa mässing? Om det funkar? Absolut! Mitt mässingsunderlägg från Svenskt Tenn har några år på nacken och jag har länge tyckt att det varit långt från sin forna glans, snarare fläckigt och ganska sjavigt. Men så kom jag ihåg Läs Mer »

Putsa mässing miljövänligt

Kanske har du hört talas om husmorsknepet att använda ketchup istället för starka kemikalier för att putsa mässing?

Om det funkar?

Absolut!

image image

Mitt mässingsunderlägg från Svenskt Tenn har några år på nacken och jag har länge tyckt att det varit långt från sin forna glans, snarare fläckigt och ganska sjavigt. Men så kom jag ihåg att det ska gå att använda ketchup som putsmedel, hur bra?! Inga onödiga kemikalier och finns som ekologisk variant hemma i skafferiet.

Jag hällde lite ketchup på en bricka och geggade ner underlägget med “ansiktet” först. Sen lät jag det ligga i motsvarande tid det tar att äta en ordinär middag med en treåring, d v s cirka fem minuter innan första avbrottet kommer (nä, men det blev inte liggande timmavis om vi säger så). Sköljde av med ljummet vatten och torkade torrt (och åt upp min kalla mat…).

image

Plättlätt och faktiskt så ser det återigen alldeles strålande ut.

image[ o ]: Sara Zetterström

 


2 kommentarer på "Putsa mässing miljövänligt"

 1. Big Sis skriver:

  Snyggt! Miljövänligt är bra. Men mina tankar som kommer är, om mässing putsas så fint med ketchup. Hur miljövänlig är den där ketchupen för min egen insida? 😉

 2. Hanna skriver:

  Men wow, hade ingen aning om det här ketchuptricket! Tack för tipset!


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

DIY - pyssel

 • Koka saft på syrén

  Det var verkligen i sista stund insåg jag när jag skymtade vår överblommade Syrén i trädgården nyss. Jag hoppas att vi är tidiga och att det fortfarande blommar norröver för här kommer receptet på saften Boo och jag gjorde tidigare i veckan. Du behöver: 40 klasar syréner 2 liter vatten 2 kg ekologiskt socker 2 Läs Mer »

 • Putsa mässing miljövänligt

  Kanske har du hört talas om husmorsknepet att använda ketchup istället för starka kemikalier för att putsa mässing? Om det funkar? Absolut! Mitt mässingsunderlägg från Svenskt Tenn har några år på nacken och jag har länge tyckt att det varit långt från sin forna glans, snarare fläckigt och ganska sjavigt. Men så kom jag ihåg Läs Mer »

 • DIY – personlig väggtallrik för under hundralappen

  Jag visade ju tallriksväggen som var med i RUM Hemma 04/2016 och lovade komma med ett DIY-tips. Om man inte har en massa fina vintagefynd eller tallriksfavoriter så kan man lätt skapa egna personliga varianter med lite porslinsfärg, till en riktigt låg kostnad. Den här citattallriken har hängt med i några år men jag uppdaterade Läs Mer »

 • Hur man rengör en damejeanne

  Söndagar är typiska fixardagar. Eller hängardagar, så idag har vi hängt lite i torpet. Liksom kollat till det och försäkrat det om att vi inte glömt bort det. Och som jag längtar till sommaren! Appropå det, i somras fyndade jag ännu en damejeanne, i det ljuvligaste turkosa glas, denna gång på Lions loppis i Åhus. Läs Mer »