Fast polenta

Sommar, hetta och vi drömmer om svalkande mat baserad på solmogna råvaror. Bjud på frestande måltider med medelhavssvalkande förtecken baserade på Carolines Hofbergs recept.

Läs Mer »

Fast polenta

Polentan kokas ungefär som gröt. Den kan ätas “våt” som ett tillbehör till grytor (smaksätts då med ost) eller serveras i fast form till ugnsstekt eller grytkokt kött. Man kan också låta polentan kallna så den blir fast – därefter är det lätt att grilla eller steka bitar av den. Då är den lika god som ett tillbehör eller som antipasto.

grillad-polenta_sid-163

Fast polenta

6–8 portioner

250 g polenta
ca 1 3⁄4 liter vatten
flingsalt
nymald peppar

Koka upp saltat vatten i en kastrull med höga kanter och vispa sakta ner polentan. När den börjar koka bubblar den upp och skvätter, lägg därför på ett lock, lite på glänt. Sänk värmen så mycket som möjligt. När polentan har tjocknat ”lugnar den ner sig”. Rör regelbundet om, även runt kastrullens kanter. Den tjocknar alltmer och det är som det ska vara.

Koka polentan cirka 40 minuter – konsistensen ska vara som ett fluffigt potatismos. Smaka av med salt och peppar.

Gnid in arbetsbänken eller en skärbräda med lite olivolja och häll upp polentan. Bred ut den tills den är cirka 2,5 centimeter tjock. Låt polentan stelna och förvara den i kylen om den inte ska serveras genast.

Vid servering
Skär polentan i mindre bitar och pensla båda sidor med olivolja. Stek eller grilla på grilljärn tills de är frasiga och lite bruna, cirka 3 minuter per sida.

Recept ur Caroline Hofbergs Älskade medelhavsmat Foto Tia Borgsmidt

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

Livsstil

 • Trend

  Sommaren hänger förhoppningsvis i ett bra tag till. Här är de tjusigaste prylarna att packa för både utflykten till landet och picknickfilten i stan.

  Läs Mer »
 • Min Stil: Marie Jedig

  Färgstarka bloggaren Marie Jedig bor i en stilsäker våning i Köpenhamn. För Rum Hemma talar hon ut om snacksalami, drömmöbler och filosofiska citat.

  Läs Mer »
 • Min Stil: Trine Kjær

  Färgsprakande influencern Trine Kjær om att våga mixa olika färger och sitt bästa gratisnöje.

  Läs Mer »
 • Månadens instagrammare

  Bakom det drömska och inspirerande kontot @viktoriaholmgren hittar vi den Umeåbaserade fotografen och influencern. För Rum Hemma delar hon med sig av sina bästa knep och tips för en perfekt bild.

  Läs Mer »