Koka saft på syrén

Det var verkligen i sista stund insåg jag när jag skymtade vår överblommade Syrén i trädgården nyss. Jag hoppas att vi är tidiga och att det fortfarande blommar norröver för här kommer receptet på saften Boo och jag gjorde tidigare i veckan. Du behöver: 40 klasar syréner 2 liter vatten 2 kg ekologiskt socker 2 Läs Mer »

Koka saft på syrén

Det var verkligen i sista stund insåg jag när jag skymtade vår överblommade Syrén i trädgården nyss. Jag hoppas att vi är tidiga och att det fortfarande blommar norröver för här kommer receptet på saften Boo och jag gjorde tidigare i veckan.

image

Du behöver:

40 klasar syréner

2 liter vatten

2 kg ekologiskt socker

2 ekologiska citroner

50 g citronsyra

image

Gör så här:

 1. Rensa bort grenarna så att det bara är blommorna kvar, skaka ur dem och lägg de på ett vitt papper så att ev. kryp ramlar av och lägg dem sen i ren hink (eller kastrull om du inser att safthinken står ute på landet). OBS! Vissa treåringar är ingen tillgång i själva krypelimineringen, fast de är bra på att skrika och peka.
 2. Koka upp vattnet med sockret och häll det hett över blommorna. Här är det bra att ta hjälp av en vuxen. Jaha, du är den vuxna? Perfekt.
 3. Borsta citronerna väl och riv skalet. Dela frukten och pressa ur saften.Blanda ner citronskal, citronsaft och citronsyra i syrénvattnet.
 4. Täck över och låt stå svalt 4 dygn. Rör om två gånger varje dag (eller res bort och lej din granne att göra det. Tack Gunilla!)
 5. Sila saften, gärna genom saftduk/renhandduk. Fyll på rena, kalla flaskor. Förvara svalt. Går också utmärkt att frysa! Det blir c:a 3,5 l färdig saft. Om man inte råkar hälla ut ett par deciliter på golvet. Syrénsaft och köksgolv reagerar mot varandra och fångar allt som kommer i deras väg. Strumpor, dammtussar. Små barn. Även en vecka och tre skurningar senare, kom inte och säg att jag inte varnade dig.

Jag brukar spara gamla lemonad- och smoothieflaskor, urdiskade är de perfekta för hemmagjord saft.

Det var första gången vi gjorde syrénsaft så hur smakar den då?! Ja, sockermängden till trots är den ganska syrlig och läskande. Jag trodde den skulle vara mer blommig i smaken men själva syrénen känner man inte direkt av. Förutom på färgen då och den är ju inget att klaga på.

imageimage

[ o ]: Sara Zetterström


En kommentar på "Koka saft på syrén"

 1. Christin skriver:

  Okej, kanske tappad bakom en vagn men hörde liksom inte om..syrén saft förrän typ igår. Skall definitivt försöka mig på nästa år!


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

DIY - pyssel

 • Koka saft på syrén

  Det var verkligen i sista stund insåg jag när jag skymtade vår överblommade Syrén i trädgården nyss. Jag hoppas att vi är tidiga och att det fortfarande blommar norröver för här kommer receptet på saften Boo och jag gjorde tidigare i veckan. Du behöver: 40 klasar syréner 2 liter vatten 2 kg ekologiskt socker 2 Läs Mer »

 • Putsa mässing miljövänligt

  Kanske har du hört talas om husmorsknepet att använda ketchup istället för starka kemikalier för att putsa mässing? Om det funkar? Absolut! Mitt mässingsunderlägg från Svenskt Tenn har några år på nacken och jag har länge tyckt att det varit långt från sin forna glans, snarare fläckigt och ganska sjavigt. Men så kom jag ihåg Läs Mer »

 • DIY – personlig väggtallrik för under hundralappen

  Jag visade ju tallriksväggen som var med i RUM Hemma 04/2016 och lovade komma med ett DIY-tips. Om man inte har en massa fina vintagefynd eller tallriksfavoriter så kan man lätt skapa egna personliga varianter med lite porslinsfärg, till en riktigt låg kostnad. Den här citattallriken har hängt med i några år men jag uppdaterade Läs Mer »

 • Hur man rengör en damejeanne

  Söndagar är typiska fixardagar. Eller hängardagar, så idag har vi hängt lite i torpet. Liksom kollat till det och försäkrat det om att vi inte glömt bort det. Och som jag längtar till sommaren! Appropå det, i somras fyndade jag ännu en damejeanne, i det ljuvligaste turkosa glas, denna gång på Lions loppis i Åhus. Läs Mer »