Dakospaj

Dakospajen passar perfekt i flera sammanhang, alltifrån som förrätt till varmrätt och på buffébordet.

Läs Mer »

Dakospaj

Dakospaj är en matig paj fylld med fetaost och spenat, som vid servering garneras med en härligt fräsch tomatsallad. Pajen passar perfekt i flera sammanhang, alltifrån som förrätt till varmrätt och på buffébordet.

o_dakos

4–6 portioner

Pajskal
125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
3 msk kallt vatten

Fyllning
1 gul lök
2 msk olivolja
200 g färsk bladspenat
300 g fetaost
4 ekologiska ägg
2 dl matlagningsgrädde
1,5 tsk salt
2 krm nymald svarpeppar

Garnering
500 g körsbärstomater
1 dl god olivolja
2 msk torkad oregano
några kvistar färsk oregano

Gör så här
Pajskal: Sätt ugnen på 200 grader. Skär smöret i mindre bitar och blanda snabbt ihop med resterande ingredienser till en slät pajdeg. Kavla ut degen tunt på ett mjölat bakbord, eller mellan två mjölade bakplåtspapper, och lägg över i en pajform, ca 24 cm i diameter, så att det täcker botten och kanter. Nagga botten och ställ in formen i frysen i ca 30 minuter. Grädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna helt.

Fyllning: Skala och finstrimla löken. Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs lök och spenat på medelhög värme tills löken har mjuknat och spenaten har släppt sin vätska. Låt rinna av i ett durkslag. Lägg lök och spenat i botten av pajskalet och smula över fetaost. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar och häll över fyllningen. Grädda pajen mitt i ugnen i 25–30 minuter tills fyllningen nästan har stelnat och ytan har fått en gyllenbrun färg. Låt svalna och ställ sedan kallt i minst 2 timmar. Grovhacka tomaterna och blanda med olivolja och kryddor. Garnera den kalla fetaostpajen med tomatsalladen vid servering.

Recept ur Vegofest, av Jennie Benjaminsson och Stina Patetsos. Foto Katarina Di Leva

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

Livsstil

  • Trend

    Sommaren hänger förhoppningsvis i ett bra tag till. Här är de tjusigaste prylarna att packa för både utflykten till landet och picknickfilten i stan.

    Läs Mer »
  • Min Stil: Marie Jedig

    Färgstarka bloggaren Marie Jedig bor i en stilsäker våning i Köpenhamn. För Rum Hemma talar hon ut om snacksalami, drömmöbler och filosofiska citat.

    Läs Mer »
  • Min Stil: Trine Kjær

    Färgsprakande influencern Trine Kjær om att våga mixa olika färger och sitt bästa gratisnöje.

    Läs Mer »
  • Månadens instagrammare

    Bakom det drömska och inspirerande kontot @viktoriaholmgren hittar vi den Umeåbaserade fotografen och influencern. För Rum Hemma delar hon med sig av sina bästa knep och tips för en perfekt bild.

    Läs Mer »