Bucatini med ugnsrostade körsbärstomater och grillad aubergine

Ugnsrostade tomater och grillad aubergine är oerhört gott ihop. Och ju längre tomaterna får vara i ugnen, desto godare blir de! Det är viktigt att använda en god olivolja och att koka pastan al dente – med ett lätt tuggmotstånd.

Läs Mer »

Bucatini med ugnsrostade körsbärstomater och grillad aubergine

bucanti

4–6 portioner

Ugnsrostade körsbärstomater
250 g mogna körsbärstomater
ó dl god olivolja
1 msk flingsalt
några timjankvistar
några basilikablad

Grillad aubergine
2 auberginer
1 tsk salt
ó dl god olivolja

Tomatsås
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
ó dl god olivolja
1 burk krossade tomater, av god kvalitet (400 g)
2 msk tomatpuré
1 dl kraftigt rödvin
3 msk torkad oregano
några timjankvistar
ó kruka basilika
2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

Till servering
4–6 port nykokt pasta, gärna bucatini
100 g riven parmesanost

Gör såhär:
1. Ugnsrostade körsbärstomater: 
Sätt ugnen på 125 grader. Lägg körsbärstomaterna i en ugnsform tillsammans med olivoljan, flingsalt, ett par kvistar timjan och några basilikablad. Rosta mitt i ugnen i minst 40 minuter, men gärna längre.

2. Grillad aubergine: Skiva auberginerna på längden. Salta varje skiva och låt dem vattnas ur liggande på hushållspapper i 15 minuter. Grilla auberginskivorna i en torr grillpanna tills de har fått fin färg på båda sidor. Ringla sedan 2 msk olivolja över skivorna och grilla dem ytterligare någon minut.

3. Tomatsås: Skala gul lök och vitlök. Finhacka den gula löken och finstrimla vitlöken. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull och fräs all lök under omrörning tills den har mjuknat. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, rödvin och örter. Låt såsen sjuda på svag värme i 1 timme. Häll eventuellt i vätskan som bildats i ugnsformen med de ugnsrostade tomaterna. Krydda med salt och peppar.

4. Vid servering: Vänd ner den nykokta pastan i tomatsåsen och servera de ugnsrostade tomaterna, den grillade auberginen och riven parmesanost till.

Recept ur Vegofest, av Jennie Benjaminsson och Stina Patetsos. Foto Katarina Di Leva.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

Matnyttigt