En midsommar att minnas

Det märks att det är sista veckan innan semestern, och att jag ska vara begravningsledig på fredag och att vi åker till Bohuslän direkt efter det. Det. Är. Lite. Mycket. Men bättre sent än aldrig tänkte jag sammanfatta min midsommarhelg för den blev snudd på smått historisk. Jag vet inte hur helgen såg ut i Läs Mer »

En midsommar att minnas

Det märks att det är sista veckan innan semestern, och att jag ska vara begravningsledig på fredag och att vi åker till Bohuslän direkt efter det. Det. Är. Lite. Mycket.

Men bättre sent än aldrig tänkte jag sammanfatta min midsommarhelg för den blev snudd på smått historisk.

Jag vet inte hur helgen såg ut i övriga landet men i Kalmartrakten landade min väderbeställning i alla fall rätt. Faktiskt så minns jag inte när det var så varmt och soligt på midsommar senast. Möjligtvis när vi firade i Italien 2006. Eller 1990, då kommer jag ihåg att solen stekte mina tweenie-ben i Sörmland.

Hursomhelst. Jag hade skickat ut ett körschema över dagen, ska 24 midsommarfirare få ihop det kan det liksom vara nödvändigt tänker jag. Självklart följde vi det till punkt och pricka…

Midsommarkransar producerades på löpande band och medan jag och några till dukade fixade några andra kransar till alla barnen. Boosan hade otur vid lottdragningen och fick vänta länge på sin, men väl värd att vänta på. Så himla fin!

FullSizeRender-8

En av de större utmaningarna var kanske matlagningen. Proppar som gick och äggvatten som aldrig riktigt ville koka… Men det är okej när man kan laga maten under körsbärsträden. Tur att Malin också har ett torp och van vid lite spartanska kök.

FullSizeRender-4

Medan lunchen förbereddes hämtade Jesper en mindre skog med björkar. Möjligtvis att vi blev lite carried away när vi snickrade ihop stången för några veckor sedan, men lövad blev den till slut.

FullSizeRender

Loppisporslinet dukades upp till sista tesked när ett rejält långbord skulle förberedas för sillunchen.

FullSizeRender-9

Ja, för till slut så kapitulerade nypotatisen och lät sig kokas och alla kunde äntligen sätta sig till bords.

FullSizeRender-1

Kransarna hade visst åkt av en efter en och snart såg man de hänga på alla möjliga och omöjliga platser.

krans

Och apropå blomsterprakt så inspirerades jag av Jamie Olivers sätt att kyla julsnapsen (som han för övrigt fått inspiration till i Sverige, cirkeln är sluten) och gjorde min egen midsommarvariant. Jag fyllde en gammal juice-tetra med vatten och vackra blommor, stoppade ner snapsflaskan i den och ställde in den i frysen i ett par dagar. Viola! Kall snaps hela lunchen, även i 30-graders värme.

FullSizeRender-11FullSizeRender-5

Vid några tillfällen satt vi faktiskt hela högen samlade men det var inget jag lyckades fånga på bild. Så här dags var vi ungefär två timmar efter tidsschemat (ni trodde väl inte på det där jag sa?!) men ingen misströstade, inte ens kontroll-freaket till värdinna. Åtminstone inte när vi hade fått upp blodsockernivåerna.

FullSizeRender-10

Och då var det lagom dags att resa stången. Några få fick jobba och vi andra hejade på! Som sagt, lite carried away…

midsommarstång

Midsommarkransar kan man liksom göra precis hur små som helst, men då blir de nästan så söta att man får hål i tänderna! Alla dansade och det sjöngs bland annt Jungfru Skär, små grodor och sköts raketer…

FullSizeRender-3

…tills vi var alldeles genomsvettiga och det var dags att sätta sig till bords igen. För vad är väl en midsommarafton utan jordgubbstårta?

jordgubbstårta

Jag hade ju befarat att jag skulle stå med lödder till armbågarna i det tillfälliga uteköket, men se det fanns det andra som tog på sig. Så himla fint när man helt självklart hjälps åt.

FullSizeRender-7

Ja för själv dukade ju jag igen. Den här gången med olika handdukar som servetter under tallrikarna. Det passade så bra med vintagetemat. Blandat högt och lågt i olika former och material. Jag lade gamla trasmattor på bänkarna för att man inte skulle få stickor i ändan. Medan solen dalade så åt vi grillat och svettades fortfarande. Tänk att man kan bli så lycklig av att svettas, jag vet inte hur många glada tillrop som lät: guuu, vad V A R M T det är, genom öra till öra-leende munnar. Inte så konstigt kanske med tanke på istiden som rådde vid samma tidpunkt i fjol.

FullSizeRender-2 FullSizeRender-6

När kvällen sänkte sig så stökade vi undan det sista efter middagen, barnen kastade in handduken (bildligt) ett efter ett,och sen satt vi vuxna uppe och pratade länge, länge under ljusslingorna.

IMG_2384

Men vem behövde dem egentligen, Svensk sommar är kanske det allra finaste ändå?! Sånt man vill ha på burk. Full med smaken av jordgubbar, ljumma kvällar som aldrig blir riktigt nattsvarta, syrsor som spelar och doften av kaprifol som en slöja över hela alltet (tillsammans med myggmedel förstås).

IMG_2394

Jag är så ofantligt tacksam över att få vara med och skapa barndomsminnen likt dessa. Sprillans nya och synnerligen torpiga barndomsminnen anno 2016.


2 kommentarer på "En midsommar att minnas"

 1. ByHistrand skriver:

  Men vilken härlig midsommarafton du låter bildregna här.. Ser helt magiskt och fantastiskt ut, drömmigt likt på bild och film 🙂 Förstår att denna dag vilar fint i era hjärtan!


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

högtid & fest

 • Änglaspel

  I flera, för att inte säga många år så har jag letat efter ett Änglaspel. Alltid för sent (slutsålt) eller i butiker som haft andra varianter men inte det klassiska från Dalaindustrier. Men plötsligt efter första advent häromnatten  när John Blund lämnade byggnaden lite för tidigt så googlade jag och fann det på Åhléns och Läs Mer »

 • En midsommar att minnas

  Det märks att det är sista veckan innan semestern, och att jag ska vara begravningsledig på fredag och att vi åker till Bohuslän direkt efter det. Det. Är. Lite. Mycket. Men bättre sent än aldrig tänkte jag sammanfatta min midsommarhelg för den blev snudd på smått historisk. Jag vet inte hur helgen såg ut i Läs Mer »

 • Midsommarporslinet

  De senaste veckorna har vi haft mycket att fixa inför årets midsommarfirande. Ambitiöst nog med tanke på det opålitliga midsommarvädret så bjöd vi redan i januari in ett gäng kompisar att fira med oss på Camp Torpet. Arbetsnamnet blev liksom givet med tanke på att det blev ungefär fem familjer för många för husrum i Läs Mer »

 • Adventskrans av granris

  Först vill jag rikta ett stort tack för alla hejarop och gratulationer till mitt nya jobb! Men det här inlägget skrivs med med anledning av att jag har fått flera frågor om adventskransen man kunnat se i mitt instagramflöde. Ja det var på tiden säger jag (att jag förverkligade kransen alltså, inte att man frågat Läs Mer »