Äppelpajs-glass

Igår när Lisa och Marcus var här åt vi årets första kräftor. De godaste svenska Vätternkräftorna jag ätit. Till efterrätt blev det färskostglass med smak av äppelpaj. Ett recept av Elisabeth Johanssons, en grym matstylist jag f ö haft nöjet att dela kök med när jag jobbade för Ikea i vintras. Recepten finns i hennes Läs Mer »

Äppelpajs-glass

applepie_icecream

Igår när Lisa och Marcus var här åt vi årets första kräftor. De godaste svenska Vätternkräftorna jag ätit. Till efterrätt blev det färskostglass med smak av äppelpaj. Ett recept av Elisabeth Johanssons, en grym matstylist jag f ö haft nöjet att dela kök med när jag jobbade för Ikea i vintras. Recepten finns i hennes kokbok Mina efterrätter och glassen den blev riktigt smarrig.

Äppelkompott:

 • 2 äpplen
 • 3 msk vatten
 • 3 msk strösocker
 • 1⁄2 tsk malen kanel

Färskostglass:

 • 200 g färskost
 • 3 äggulor + äggvitor
 • 2 dl strösocker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1⁄2 krm salt
 • 3 dl vispgrädde
 • 1⁄2 tsk malen kanel

1. Äppelkompott: Skala och skär äpplena i tärningar. Koka äppelbitarna i vattnet och tillsätt sockret. Sjud ett par minuter. Dra av från plattan och rör ner kanelen.

2. Färskostglass: Vispa ihop färskost, äggulor och strösocker. Tillsätt vaniljsocker och salt. Vispa upp grädden och vänd ner i smeten. Vispa upp äggvitan i en separat skål och vänd ner den sist.

Vaniljsmulor:

 • 40 g smör, skuret i tärningar
 • 1 dl vetemjöl
 • 2 msk strösocker
 • 1 tsk vaniljsocker

Blanda alla ingredienser till en smulig pajdeg i en bunke. Låt vila i kylen ca 1 timme.

Sätt ugnen på 175°C.

Strö ut smulorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 10–12 minuter eller tills smulorna börjar bli gyllenbruna.

Ta ut smulorna ur ugnen och låt dem svalna på plåten.

3. Varva färskostglass, äppelkompott och kaksmulor i en form och ställ in i frysen. Låt stå minst 4–5 timmar. Sätt på lock eller täck med plast om glassen ska sparas längre.

Ta fram glassen en kvart innan servering och finns det vaniljsmulor över är de goda att sprinkla över.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

En smaksak

 • Långt ifrån lagom

  Svenskt Tenn har slagit upp portarna till sin nya webbplats på svensktenn.se, det damp ner ett antal adresserade pressutskick på kontoret häromdagen.  Hemsidan är (fortfarande) fin och inspirerande tycker jag (gillar magasinen extra mycket, så kul att få bakgrundshistoria). Så fin att jag vill ha mer! Varje avdelning har bara ett fåtal inspirationsbilder som komplement Läs Mer »

 • Lunchlättast i stan

  Jag sitter och önskar mig upp till Formex-mässan som öppnade igår. I år valde jag att inte åka men nu när mässan är igång för fullt är det inte utan att jag ångrar mig lite. Nåväl, det är främst möten med bloggkollegor och vänner som lockar, själva utbudet går det ju rätt bra att snappa Läs Mer »

 • Hög igenkänningsfaktor

  De senaste veckorna har jag lekt med tanken att koppla bort sociala medier helt. Under vår gemensamma ledighet har jag och Jesper påmint varann om mobbefri gemensamhetstid. Mest för att jag ogillar tanken på att vara en av de föräldrar eller partner för den delen jag sett mer än nog av på semestern. De som Läs Mer »

 • Äppelpajs-glass

  Igår när Lisa och Marcus var här åt vi årets första kräftor. De godaste svenska Vätternkräftorna jag ätit. Till efterrätt blev det färskostglass med smak av äppelpaj. Ett recept av Elisabeth Johanssons, en grym matstylist jag f ö haft nöjet att dela kök med när jag jobbade för Ikea i vintras. Recepten finns i hennes Läs Mer »