Lunchlättast i stan

Jag sitter och önskar mig upp till Formex-mässan som öppnade igår. I år valde jag att inte åka men nu när mässan är igång för fullt är det inte utan att jag ångrar mig lite. Nåväl, det är främst möten med bloggkollegor och vänner som lockar, själva utbudet går det ju rätt bra att snappa Läs Mer »

Lunchlättast i stan

Jag sitter och önskar mig upp till Formex-mässan som öppnade igår. I år valde jag att inte åka men nu när mässan är igång för fullt är det inte utan att jag ångrar mig lite. Nåväl, det är främst möten med bloggkollegor och vänner som lockar, själva utbudet går det ju rätt bra att snappa upp online. Innan vi nu ska iväg på besiktning av treäpplaren som blivit ett fyrtorn tänkte jag tipsa om världens lättaste rätt som faktiskt passar både vardag och lite festligare tillfällen.

Efter drygt tre år med matkasse avslutade vi vår prenumeration i våras. Smakerna återupprepade sig och det var alltid minst en rätt som vi inte var sugna på så det var dags att göra något annat. Men. Det jag saknar mest (och inser är det man betalar för) är inspirationen. Nu är vi tillbaka till de där samma gamla rätterna som vi harvade runt på innan 2013 och tallrikarna har sorgligt nog fyllts med mindre yviga resor i matväg. Fast curry-räkor, som Jesper svängt ihop så länge som vi delat middagsbord, är en riktig olden goldie som aldrig gör mig besviken. Dessutom superenkel trots handpillade räkor.

Tillagningstid ca 40 min

Ingredienser:

500 g räkor från hållbart fiske (färska eller frysta, kom bara ihåg att tina dem i tid)

1 liten purjolök

1 tärning hönsbuljong

en skvätt vatten

1,5 msk vetemjöl

ca 2 dl ekologisk grädde

ca 2 dl ekologisk mjölk

curry efter smak

pasta, gärna modell större som pappardelle eller rigatoni.

Skala räkorna, skölj och strimla purjolöken, koka pastan enligt anvisning. Medan pastan kokar fräser man löken i ett par matskedar ekologisk smör, red av med vetemjöl, tillsätt grädden och mjölken lite i taget så det inte blir för löst, rör ut buljongen. Låt puttra ihop. Smaksätt med curry och ev. salt. Lägg i räkorna så de blir varma, spara några till toppgarnering.

Servera med pasta och en grönsallad och tomat.

Mums!

lmfi_curryrakor01lmfi_curryrakor02

Foto: Sara Zetterström


En kommentar på "Lunchlättast i stan"

 1. Helena skriver:

  Hej, har en liten variant på den här som jag och min man kört genom åren. Byt ut curry mot limeskal, limesaft, lite cayennepeppar och hackad vitlök. 🙂


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

En smaksak

 • Långt ifrån lagom

  Svenskt Tenn har slagit upp portarna till sin nya webbplats på svensktenn.se, det damp ner ett antal adresserade pressutskick på kontoret häromdagen.  Hemsidan är (fortfarande) fin och inspirerande tycker jag (gillar magasinen extra mycket, så kul att få bakgrundshistoria). Så fin att jag vill ha mer! Varje avdelning har bara ett fåtal inspirationsbilder som komplement Läs Mer »

 • Lunchlättast i stan

  Jag sitter och önskar mig upp till Formex-mässan som öppnade igår. I år valde jag att inte åka men nu när mässan är igång för fullt är det inte utan att jag ångrar mig lite. Nåväl, det är främst möten med bloggkollegor och vänner som lockar, själva utbudet går det ju rätt bra att snappa Läs Mer »

 • Hög igenkänningsfaktor

  De senaste veckorna har jag lekt med tanken att koppla bort sociala medier helt. Under vår gemensamma ledighet har jag och Jesper påmint varann om mobbefri gemensamhetstid. Mest för att jag ogillar tanken på att vara en av de föräldrar eller partner för den delen jag sett mer än nog av på semestern. De som Läs Mer »

 • Äppelpajs-glass

  Igår när Lisa och Marcus var här åt vi årets första kräftor. De godaste svenska Vätternkräftorna jag ätit. Till efterrätt blev det färskostglass med smak av äppelpaj. Ett recept av Elisabeth Johanssons, en grym matstylist jag f ö haft nöjet att dela kök med när jag jobbade för Ikea i vintras. Recepten finns i hennes Läs Mer »