Boktips: 3 sagor för stora småbarn

Boo hade lite feber när hon kom hem från förskolan igår så idag har hon först hängt med sin pappa och nu på eftermiddagen var det vår tur att hemmamysa. Kanske det bästa tillståndet, inte särskilt sjuk men inte helt frisk och det enda rätta är att mysa i soffan och läsa sagor för utanför Läs Mer »

Boktips: 3 sagor för stora småbarn

Boo hade lite feber när hon kom hem från förskolan igår så idag har hon först hängt med sin pappa och nu på eftermiddagen var det vår tur att hemmamysa. Kanske det bästa tillståndet, inte särskilt sjuk men inte helt frisk och det enda rätta är att mysa i soffan och läsa sagor för utanför regnar det på tvären och blåser halv storm. Vi har ett antal favoritsagor här hemma just nu. En gammal goding som Boo fick av sin gudmor redan som 2-åring är Smarta små upptäcker naturen. Kanske har jag nämnt den förr men den är fortfarande en återkommande favorit. Boken är en samling texter indelad efter årstiderna och varvas med skojiga serie-strippar, pyssel på tema, sagor, ramsor och djuplodad fakta om både djur och miljö, allt på ett så lättsmält sätt att både barn och vuxna tycker det är roligt och man blir nyfiken på mer! Från åldern då barnet kan hantera pappersböcker (då höll vi oss till de korta serierna och ramsorna, nu vill hon testa alla pyssel och sagorna) och upp till skolåldern, en bonus är att det finns fler böcker för Smarta små…

Det kom hårda paket på posten. Moster Mallerutten skickade Pija Lindenbaums två senaste böckerDoris drar från september -15 och rykande färska Pudlar och Pommes som kom ut för en dryg månad sen. Har ni inte läst några av Pijas böcker har ni så mycket att se fram emot! Gittanböckerna är fantastiska så både jag och Jesper hade höga förväntningar på dessa nykomlingar. Vi blev inte besvikna.

Doris drar hade lika gärna kunnat heta Boosan drar då det handlar om en bestämd liten unge som ledsnar på sin omgivning och rymmer. En Lotta på Bråkmakargatan 2015, överhuvudtaget så är Pija Lindenbaum en god efterträdare till Astrid Lindgren enligt min mening. Historien utspelar sig ur Doris perspektiv och fångar både samtid och livlig fantasi.

Pudlar och Pommes måste få något stort och fint pris tänker jag. Den bara måste det, jag grät lite första gången vi läste den för den är fanimej genialisk. I den här sagan får vi träffa hundarna Ullis, Ludde och Katta som tvingas ge sig ut på öppet hav när deras ställe får slut på både potatis och vatten i poolen. Efter en evighet, man kan se revbenen genom pälsen på dem och deras vovve ligger platt som en strumpa och nog är död så kommer de till ett nytt ställe med tre pudlar. Men alla pudlar är inte snälla och en säger “-Nänä. Om man har ett sånt här långt hus, då vill man vara ifred. Det är nog med dogs här.”  Ja man behöver ju inte vara raketforskare precis för att hitta korrelationen till flyktingkatastrofen i Medelhavet. En toppenbra bok för att diskutera människors olikheter men lika värde och ingång till en medvetenhet för den privilegierade västvärlden.

littlemissfixit_barnbocker_pudlar_pommes02 littlemissfixit_barnbocker_pudlar_pommes

Som sagt, de här barnböckerna ska inte avfärdas som några böcker för barn, det är böcker för barn och deras föräldrar och vi läser dem om och om igen här hemma. Nu är mellisen slut och jag tror vi ska ta fram en lite mer energikrävande aktivitet då hon börjar kännas piggare som synes…

littlemissfixit_busigaboo02 littlemissfixit_busigaboo01

Foto: Sara Zetterström


5 kommentarer på "Boktips: 3 sagor för stora småbarn"

 1. Sofis skriver:

  Kul att ni gillar Pudlar och Pommes. Ligger här och väntar på att läsas.

 2. Frida skriver:

  Åh pudlar och pommes togs väl emot även här. Min 2,5 åring grät hon med. Superbra! Pija är sannerligen en fantastisk författare.

 3. Ida skriver:

  Det är så mysigt att läsa böcker tillsammans, dessa måste jag nog låna hem.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

Läsvärt

 • Japansk städkonst – nytt i bokhyllan

  Under hösten har det inte blivit många timmars läsning, snarare har jag haft svårt att hålla mig vaken tillräckligt länge för att hinna läsa klart sagan för Boo de kvällar jag inte rivit tapet, spacklat fogar eller knackat puts men så fort det ljusnar i renoveringstunneln ska det bli ändring på det då två nykomlingar Läs Mer »

 • Boktips: 3 sagor för stora småbarn

  Boo hade lite feber när hon kom hem från förskolan igår så idag har hon först hängt med sin pappa och nu på eftermiddagen var det vår tur att hemmamysa. Kanske det bästa tillståndet, inte särskilt sjuk men inte helt frisk och det enda rätta är att mysa i soffan och läsa sagor för utanför Läs Mer »

 • Happy Friday!

  Helgkänslan är monumental! Jesper står i köket och det vankas ljuvlig middag om jag ska tro dofterna som sprider sig hit till bordet i burspråket, där jag serverades ett glas rosé och snacks och sitter och bloggar. Efter en intensiv dagisvecka somnade Boosan i bilen på vägen hem från lite ärenden för ett par timmar Läs Mer »

 • Madeleines bokbebis

  Om ett par månder kommer en ny härlig bok där torpet har en biroll…

  Läs Mer »