RESEGUIDE: HONGKONG

Flest skyskrapor och världens mest besökta destination. Hongkong är rekordens stad – ett myllrande inferno av neonskyltar, tutande taxibilar och stressade storstadsmänniskor. Men staden är också en grön oas med vidunderlig natur, bambuskog, skärgård och matlagning i världsklass. Rum Hemma tog direktflyget från Stockholm och fann sinnesro bland prisvärda Michelinrestauranger och stillsamma vandringsleder. Och naturligtvis en Läs Mer »

RESEGUIDE: HONGKONG

IMG_5473_ny

Flest skyskrapor och världens mest besökta destination. Hongkong är rekordens stad – ett myllrande inferno av neonskyltar, tutande taxibilar och stressade storstadsmänniskor. Men staden är också en grön oas med vidunderlig natur, bambuskog, skärgård och matlagning i världsklass. Rum Hemma tog direktflyget från Stockholm och fann sinnesro bland prisvärda Michelinrestauranger och stillsamma vandringsleder. Och naturligtvis en hel del shopping.

1.Dragon’s back Hongkong

IMG_04601. Dragon’s back Hongkong är mycket mer än betong och skyskrapor – faktum är att över 70 procent av Hongkong är landsbygd och vandring är något av en favoritsyssla bland stadens invånare. Knappt 20 minuter med taxi från Central ligger Dragon’s back – en hyggligt lätt vandringsled som förutom vettiga funktionskläder och bra skor som inte ställer några högre fysiska krav. Leden går genom tät bambuskog, över flera bergsryggar med hisnande utsikt över arkipelagen och Hongkongs kustnära, södra förorter. Vandringen avslutas i Big Wave Bay som gör skäl för sitt namn: en avslappnad strandby där man kan njuta av en välförtjänt öl och blicka ut över surfarna i bukten.

 

2. Frantzén’s kitchen

DSC_6297-2

2. Frantzén’s kitchen ”Hongkong är en av världens mest intressanta matstäder och det blir en utmaning att få skapa en nordisk matupplevelse med lokala råvaror och influenser där”, sa den svenske stjärnkrögaren Björn Frantzéns i
samband med att han öppnade upp en filial i staden
förra vintern. På bästa adress i mysiga Sheung
Wan-kvarteren har Frantzén’s Kitchen blivit en av miljonstadens mest hajpade krogar och toppade under 2017 flera listor på stans bästa nyöppningar. Då ska man också veta att det varje år öppnar och stänger 4 000 (!) restauranger i Hongkong. Rum Hemma rekommenderar köksbordet där man kan sitta och småprata med kocken medan hen skapar små konstverk till maträtter. Adress: 11 Upper Station Street, Tai Ping Shan www.bjornfrantzen.com

 

3. Grassroots Pantry

gr108-0831-017-v2

3. Grassroots Pantry ”Buddhistfriendly, raw, vegan, gluten free”. Till Grassroots Pantry går vi för att skydda våra magar från animaler och processade halvfabrikat. I hippa lokaler med grönskande örtkrukor på väggarna lagas underbara lunchrätter: höstgrönsaker med fermenterad tofudip, ugnsrostad aubergine med hemmagjord sriracha, pulled jackfruit i majstortilla med världens godaste salsa gjord på chayote (samma familj som pumpa och zucchini). Dryckeslistan består av häftiga naturviner, lokal mikrobryggeribärs och färskpressade juicer. Adress: 108 Hollywood Rd, Sheung Wan www.grassrootspantry.com

 

4. J Plus by YooExterior_Graffiti_Facade_large4. J Plus by Yoo Det går inte att tänka sig en bättre adress för ett hotell än här. J Plus by Yoo är ett ursnyggt designhotell med ett trettiotal våningar som formgivits av fixstjärnan Philippe Starck. Flera av rummen har utsikt i tre vädersträck och långt, långt nedanför kan man skåda Hongkongs galna stadsliv. Inom fem minuters gångavstånd ligger över 500 (!) restauranger, åtskilliga shoppinggallerior och flera stora knutpunkter som snabbt tar dig över hela staden. I foajén pågår alltid någon spännande utställning, varför J Plus blivit något av en destination även för konstintresserade. Det är dessutom riktigt prisvärt. Adress: 1 Irving St, East Point, www.jplushongkong.com

 

5. Lala CurioIMG_49785. Lala Curio – lekfull design Från att ha avfärdats som Hong Kongs red light district bekrivs Wan Chai idag snarare som up and coming med spännande barer, butiker och restauranger. Inte minst kring kvarteren runt Star street, där Lala Curio är ett färgstarkt och kul inslag, om inte för shopping så väl för butiksupplevelsen i sig. Grundaren Laura Cheung är i botten visuell konstnär och med Lala Curio har hon skapat ett härligt, lite småknäppt 1600-talsuniversum, där orient möter väst och traditionellt hantverk utmanas av modern design. Ett virrvarr av tapeter, möbler, smådetaljer och skönhetsprodukter. Adress: 32,33 Sau Wa Fong, Wan Chai www.lalacurio.com

 

6. Lanson Place

Lanson-Place-Hotel-Hong-Kong-Library-1200x850

6. Lanson Place I Causeway Bay-distriktets östra delar ligger botiquehotellet Lanson Place. Utmärkt om man vill ha närhet både till Hongkongs myller och Victoria Parks lummiga trädgårdar. Lanson Place har något så ovanligt som spatiösa, ljusa rum med panoramafönster från golv till tak. Rum Hemma-redaktionen rekommenderar särskilt rummen som vetter mot bergen – utsikten är magisk och dessutom skyms inte solen av betongskrapor vilket ger en häftig höghöjdskänsla. Strax intill Lanson Place ligger det urmysiga lilla kvarteret Tai Hang – som ett Tokyo i miniatyr med många japanska restauranger och butiker. Åt andra hållet ligger stimmiga Times Square och de enorma shoppingtemplen i Lee Gardens.. Adress: 133 Leighton Rd www.hongkong.lansonplace.com

 

7. Frantzén’s kitchen

IMG_0380

7. Luk Yu Tea House ”Det här måste vara Hongkongs Sturehof” utbrister Rum Hemma-redaktionen förtjust när vi kliver in på Luk Yu Tea House. Här trängs svinrika bankirer, kreddiga modedesigner och högadel i hatt som tagit limousinen ner från flotta Mid Level-kvarteren för att suga i sig grönt te och himmelska dim sum. Luk Yu Tea House är en anrik inrättning som belönats med en Michelinstjärna för sin matlagning. Prisnivån är som på så många ställen förvånande modest. En tiorättersmiddag går loss på ett par ynka hundralappar men det är framför allt för frukost eller lunch man går hit. Och för att spana in kändisar så klart. Adress: 24-26 Stanley St, Central www.lukyuteahouse.com

8. PMQ

IMG_7518

8. PMQ Låter ett nybrutalistiskt 1950-talskomplex som blåsts ut och totalrenoverats för att ge plats åt konstnärer och formgivare som en dröm? För 70 år sedan var PMQ ett kvarter där poliser bodde tillsammans med sina familjer. Åtta, nio personer kunde dela på 20 kvadratmeter. Idag trängs här istället ett hundratal konstnärer, modedesigner och formgivare tillsammans med flera grymma kaféer, matlagningsstudios och restauranger. PMQ är tänkt att fungera som en språngbräda för nyutexaminerade kreatörer som vill nå ut på marknaden med sina produkter. Det innebär att man kan fynda alldeles unika föremål här. Keramik, glaskonst, träsnide, skräddarsydda klänningar, smycken och urfina inredningsdetaljer. Ett måste! Adress: 35 Aberdeen Street www.pmq.org.hk

 

9. Tai Cheong Bakery

36f84360fe6582232681492947_original

9. Tai Cheong Bakery Utöver dim sum är äggbakelser Hongkongs nationalrätt. Små, gyllengula skapelser som smakar som en svensk mazarin men utan mandelmassa. Tai Cheong Bakery öppnade 1954 och är Hongkongs mest populära leverantör av de här godbitarna – sena
fredagseftermiddagar kan kön sträcka sig flera kvarter. En annan storsäljare på Tai Cheong är de kinesiska munkarna. Adress: 106 Wan Chai Rd, Wan Cha www.taoheung.com

 

10. Tsuta

IMG_0464

10. Tsuta I Tokyo ligger Tsuta – av många ansedd som världens bästa ramenrestaurang och härom året chockades en hel fine dining-värld då Michelin belönade det lilla haket med en stjärna. I Causeway Bays myller har Tsuta nu öppnat en filial som langar ramen på hemligt recept till ett tjugotal lyckliga gäster som köat ett par timmar. En skål går loss på knappt 150 kronor och i sann ramentradition serveras max 400 skålar om dagen. Välj mellan antingen kyckling, fläsk, fisk eller färska musslor. Rum Hemma rekommenderar varmt sobaramen med tryffelbuljong. Adress: 18 Tang Lung St, Causeway Bay

 

11. Tim Ho Wan

IMG_5300

11. Tim Ho Wan I Hongkong kunde du fram till härom månaden äta på världens billigaste Michelinkrog. Nu har en food truck i Singapore tagit över den titeln men på Tim Ho Wan kan du ändå äta dig mätt på Michelinbelönade rätter för under hundralappen. Menyn består av typiska Hongkong-rätter som dim sum, kycklingfötter och söta degbollar fyllda med fläsk eller fisk. Servicen är uruselt barsk och den slamriga lokalen upplyst som en sjavig vägkrog men maten är gudomlig. Adress: 2 Wharf Rd, North Point www.timhowan.co

 

12. Tuva Hotelest-living-travel-tuve-hotel-hong-kong-8

12. Tuve Hotel Bakom den rostiga ståldörren som vetter ut mot gatan döljer sig Hongkongs karaktäristiska vattenledningar och en krokig, dunkel gång – ljudsatt av den estniske tonsättaren Arvo Pärt. Döläckra skyskrapehotellet Tuve är ett himmelrike för oss som älskar design. På trettionde våningen, med utsikt över marknader, fallfärdiga betongskrapor, bukten och blinkande motorvägar sover vi gott i vårt 14 kvadratmeter lilla men ack så välplanerade sovrum. Här finns allt en stilmedveten lifestyleresenär kan önska sig: Aesopschampoo, väggar i putsad betong och strama designmöbler. Känslan av att befinna sig mitt i en Blade Runner-film kunde inte vara mer påtaglig. Adress: 16 Tsing Fung St, Causeway Bay www.tuve.hk

 

Text Amina Djemili


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Annons

Nyheter

 • Tio budgetköp för ett kul kök

  Textilier, färger, fina detaljer och ett djurhuvud – i veckans budgetsvep frossar vi i enkla, budgetvänliga, alternativ till hur man bäst uppdaterar och livar upp i köket. Roligt porslin behöver inte kosta skjortan. Våga mixa och matcha olika färger och mönster, det livar upp. Skål i ockra, 29 kronor, spräcklig skål, 59 kronor, Duka/City Gross. Läs Mer »

 • RESEGUIDE: HONGKONG

  Flest skyskrapor och världens mest besökta destination. Hongkong är rekordens stad – ett myllrande inferno av neonskyltar, tutande taxibilar och stressade storstadsmänniskor. Men staden är också en grön oas med vidunderlig natur, bambuskog, skärgård och matlagning i världsklass. Rum Hemma tog direktflyget från Stockholm och fann sinnesro bland prisvärda Michelinrestauranger och stillsamma vandringsleder. Och naturligtvis en Läs Mer »

 • Ellos <3 vintage

  I augusti släpper Ellos en vintagekollektion med keramik, ljuskoppar och annan dekoration, handplockad från bland annat Rörstrand, Kosta Boda och Höganäs.

  Läs Mer »
 • Styr dina smarta Ikea-lampor med rösten

  Under sommar och höst 2017 tar Ikea nästa steg mot ett smartare hem. Genom en rad uppdateringar kommer det bland annat vara möjligt att styra Ikeas Smart-belysning med röstkommando.

  Läs Mer »